Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), propune ca televiziunile sa poata difuza exit-poll-uri (sondaje la iesirea de la vot) doar la o ora dupa incheierea efectiva a votului. Motivul? Exista experienta de la europarlamentare ridica "foarte mari semne de intrebare" in legatura cu corecta informare a publicului si cu posibilitatea de manipulare a membrilor sectiilor de votare. Mai mult, Jucan arata intr-un comunicat de presa ca "o posibila consecinta a acestui subiect este chiar fraudarea alegerilor pe parcursul inceperii numararii voturilor".

Valentin JucanFoto: AGERPRES

Jucan a initiat o dezbatere publica legata de modalitatea legala prin care televiziunile difuzeaza exit-poll-urile.

"Consider ca, pe de o parte, amanarea difuzarii exit poll-urilor dau posibilitatea institutelor de sondare a opiniei publice sa isi incheie actiunea, astfel incat rezultatele publicate sa contina cifre de la inchiderea urnelor si nu cifre care reflecta o situatie a votului cu doua ore in urma. Pe de alta parte, aceasta amanare a difuzarii rezultatelor nu ar mai putea influenta membrii sectiilor de votare spre a inclina balanta in favoarea unui competitor electoral. De asemenea, eventualele diferente mari intre exit poll-uri si cifrele oficiale ale B.E.C. nu vor mai putea fi justificate de "ultimul val de alegatori din ultimile doua ore de vot", arata Valentin Jucan.

Dezbaterea publica va avea loc miercuri 11 iunie 2014, la sediul Consiliului National al Audiovizualului, sala de plen Ralu Filip, incepand cu ora 11.

Reamintim ca toate cele cinci sondaje de tip exit-poll prezentate de posturile de televiziune duminica seara, la inchiderea urnelor in alegerile europarlamentare, au inregistrat diferente mari comparativ cu rezultatele ce aveau sa fie anuntate luni de BEC, in doua cazuri: PSD si candidatul independent Mircea Diaconu. Toate sondajele la iesirea de la urne (facute fata in fata sau telefoni) au dat PSD peste pragul psihologic de 40%, iar rezultatul oficial este 37,6%. Punctual, s-au mai inregistrat diferente notabile si in cazul altor partide, dar situatia PSD/Mircea Diaconu ridica indeosebi semne de intrebare privind veridicitatea acestor demersuri sociologice si politice.