Presedintele PDL Vasile Blaga a anuntat ca o delegatie a democrat liberalilor se va intalni lcu o delegatie a PNL miercuri, la ora 17:00, la Parlament, pentru negocieri in vederea unificarii fortelor de dreapta.

Vasile BlagaFoto: Agerpres

Intrebat daca a purtat negocieri cu PNL privind o posibila coalizare a dreptei pana in prezidentiale, Vasile Blaga a raspuns:

"Noi am avut o discutie informala - repet, informala - pentru ca maine o sa avem Biroul Permanent National al partidului, iar luni chiar sedinta Colegiului Director, deci luni o sa fie chiar toti presedintii de organizatii. Oricum, au fost foarte multi colegi, majoritatea din BPN, si am evaluat situatia politica la zi, analizele despre rezultat o le discutam in forurile despre care v-am spus, si desigur posibilitatile de coagulare a dreptei pe care noi nu le-am exclus niciodata. Dimpotriva, vorbim de luni de zile de asta si avem si o calitate, nu am contribuit niciodata la disiparea fortelor de dreapta."

Blaga a aratat ca PDL a ajuns la concluzia ca "vom purta si trebuie sa avem discutii cu PNL - PNL si PDL fiind principalele forte de dreapta din Romania - si vom avea o prima discutie in acest sens maine la ora 17:00 la Parlament".

Vasile Blaga a precizat ca la intalnirea de miercuri va fi insotit de secretarul general al PDL Gheorghe Flutur, prim vice-presedintele PDL Catalin Predoiu si de trei vicepresedinti ai partidului, "primari de mare municipii si cu foarte bune rezultate la alegerile de duminica", Mircea Hava (Alba Iulia), Gheorghe Falca (Arad) si George Scripcaru (Brasov).

Intrebat daca PDL este dispus sa sustina un candidat din partea PNL la alegerile prezidentiale, si anume pe Crin Antonescu, Blaga a aratat ca este prea devreme pentru a se discuta despre nume, scopul fiind mai degraba stabilirea unei opozitii puternice la PSD.

"Noi am mai negociat cu PNL, chiar am desemnat negociatori coordonatori din partea partidelor. Niciodata cand pornesti de la nume nu ajungi la vreo concluzie, si stiu asta si colegii liberali. Hai sa discutam deocamdata sa vedem cum reprezentam o puternica opozitie a acestui mamut PSD, si in cele din urma vom ajunge desigur si la nominalizari, dar mai este pana atunci", a afirmat liderul democrat-liberal.

In ceea ce priveste formatiunile politice care iau parte la aceste negocieri in vederea coalizarii dreptei, Blaga a aratat ca discutiile trebuie sa se desfasoare intr-o prima etapa intre PDL si PNL, partide pe care le-a descris drept "principalele formatiuni de dreapta.

"Hai sa discutam deocamdata intre principalele formatiuni politice, PDL si PNL, si cei care vor dori sa vina langa noi, sigur", a adaugat presedintele PDL. Intrebat despre discutiile PNL cu Mihai Razvan Ungureanu, Blaga a s-a aratat convins ca "la un moment dat si dansul va dori sa participe la astfel de discutii".

Intrebat daca se discuta si despre o fuziune a partidelor, presedintele PDL a raspuns: "De mai multe luni de zile spun ca va fi nevoie pe termen mediu sau lung de un singur mare partid de centru-drepta. (...) Lucrurile trebuie facute asa cum trebuie. Deocamdata e bine sa avem o alianta, sa ajungem la o alianta, daca se poate politica. Cred ca vom discuta intregul ciclu electoral, nu ne marginim la prezidentiale, avem alegeri generale in 2016 si partidele trebuie sa ajunga la astfel de discutii".

Presedintele PDL a aratat ca realizarea unui astfel de "mare partid de centru-dreapta" nu ar fi posibila inainte de alegerile prezidentiale: "Mi-as dori maine dimineata, insa lucrurile sunt mai complicate cand discuti de structurile a doua partide foarte puternice, ori daca ar incepe discutii despre fuziuni - nu e cazul, dar daca tot ma intrebati asta - discutia in teritoriu ia un an de zile".

Intrebat cum comenteaza postarea Elenei Udrea (PMP) de pe Facebook in care aceasta arata ca nu vede o alianta pe partea drepata inainte de prezidentiale pe motiv ca exista prea multe orgolii si frustrari ale liderilor, Blaga a afirmat: "Poate o fi frustrata, nu stiu."