ACTUALIZARE: Duminica au fost organizate alegeri parlamentare partiale pentru 5 mandate de deputati si 3 de senatori ramase vacante. Potrivit Biroului Electoral Central, prezenta finala la vot (pana la ora 21:00) in cele 6 judete si in doua colegii din Capitala variaza intre 18,01% in Timis (cea mai scazuta) si 45,6% in Hunedoara (cea mai ridicata). Prezenta scazuta s-a inregistrat si in cele doua colegii din Bucuresti.

Prezenta la vot pana la ora 21:00:

1. 22,40% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 9 Cricumscriptia Electorala nr. 18, judetul Galati. (marja de eroare +/-3%)

2. 35,49% din alegatorii inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscriptia Electorala nr. 20, judetul Gorj. (marja de eroare +/-3%)

3. 45,60% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 22 judetul Hunedoara. (marja de eroare +/-3%)

4. 36,52% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 4 Circumscriptia Electorala nr. 25 din judetul Ilfov. (marja de eroare +/-3%)

5. 35,59% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscripita Electorala nr. 32 judetul Satu Mare. (marja de eroare +/-3%)

6. 18,01% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 37 judetul Timis. (marja de eroare +/-3%)

7. 21,47% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 7 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti. (marja de eroare +/-3%)

8. 20,62% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 8 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti. (marja de eroare +/-3%)

Prezenta la vot pana la ora 19:00:

1. 18,37% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 9 Cricumscriptia Electorala nr. 18, judetul Galati. (marja de eroare +/-3%)

2. 29,90% din alegatorii inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscriptia Electorala nr. 20, judetul Gorj. (marja de eroare +/-3%)

3. 38,09% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 22 judetul Hunedoara. (marja de eroare +/-3%)

4. 30,21% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 4 Circumscriptia Electorala nr. 25 din judetul Ilfov. (marja de eroare +/-3%)

5. 29,85% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscripita Electorala nr. 32 judetul Satu Mare. (marja de eroare +/-3%)

6. 15,15% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 37 judetul Timis. (marja de eroare +/-3%)

7. 17,63% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 7 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti. (marja de eroare +/-3%)

8. 17,40% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 8 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti. (marja de eroare +/-3%)

Prezenta la vot pana la ora 16:00:

1. 12,39% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 9 Cricumscriptia Electorala nr. 18, judetul Galati. (marja de eroare +/-3%)

2. 20,82% din alegatorii inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscriptia Electorala nr. 20, judetul Gorj. (marja de eroare +/-3%)

3. 25,76% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 22 judetul Hunedoara. (marja de eroare +/-3%)

4. 20,82% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 4 Circumscriptia Electorala nr. 25 din judetul Ilfov. (marja de eroare +/-3%)

5. 21,02% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscripita Electorala nr. 32 judetul Satu Mare. (marja de eroare +/-3%)

6. 10,11% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 37 judetul Timis. (marja de eroare +/-3%)

7. 12,59% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 7 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti. (marja de eroare +/-3%)

8. 12,65% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 8 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti. (marja de eroare +/-3%)

Prezenta la vot, pana la ora 13.00:

1. 9,31% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 9 Cricumscriptia Electorala nr. 18, judetul Galati. (marja de eroare +-3%)

2. 13,54% din alegatorii inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscriptia Electorala nr. 20, judetul Gorj.

3. 16.50% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 22 judetul Hunedoara.

4. 14,48% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 4 Circumscriptia Electorala nr. 25 din judetul Ilfov.

5. 14,22% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 2 Circumscripita Electorala nr. 32 judetul Satu Mare.

6. 6,44% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 3 Circumscriptia Electorala nr. 37 judetul Timis.

7. 8,28% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 7 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti.

8. 8,81% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale din Colegiul uninominal nr. 8 Circumscriptia Electorala nr. 42 Municipiul Bucuresti.

Cine sunt competitorii:

Bucuresti, Colegiul 7 pentru Senat (locul lasat liber de liberalul Victor Ciorbea).

Adriana Saftoiu

Adriana Saftoiu

Foto: AGERPRES

  • Adriana Săftoiu (PDL); actual purtator de cuvant al PDL si unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui Vasile Blaga. A fost purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu in primul mandat de presedinte al acestuia, dupa care a devenit membru PNL, partid din care a plecat in urma conflictelor cu Crin Antonescu.
  • Cristian Ilie (PMP); fost deputat din partea PDL in 2007 - 2008, avind dubla cetatenie (romana si belgiana). Dupa terminarea mandatului de parlamentar a lucrat in Ministerul Economiei.
  • Traian Raul Popa (PNŢCD); a lucrat ca director executiv al Directiei Venituri si Buget Local al sectorului 2, unde a introdus gestiunea informatizata a bazelor de date in anii 2000 (sursa: Adevarul.ro). Are studii economice.
  • Mihai Alfred Antonio (PSD-UNPR-PC); este un necunoscut pe scena politica. A fost presedinte al Asociatiei Forumul Educational Profesional
  • Nicolae Calotă (PPDD); fost vicepresedinte al Partidului National Democrat Crestin, condus de ultra-nationalistul Ion Coja. In 2004 a candidat pentru postul de primar al Sectorului 2 din Bucuresti, obtinand 589 voturi.
  • Andrei Creci (PNL): Este vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a fost vicepresedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) si director executiv adjunct in Primaria Bucuresti. Sotia sa a fost consilier personal al fostului sef al Fiscului, Sorin Blejnar, si a ocupat apoi functia de sef al departamentului juridic din ANAF.

Bucuresti, Colegiul 8 Senat (locul vacantat de liderul PC Dan Voiculescu)

Ilie Nastase

Ilie Nastase

Foto: AGERPRES

  • Ilie Năstase (PSD-UNPR-PC). Cel mai mare tenismen din istoria Romaniei, Ilie Nastase este candidatul PC pentru postul de senator din care a demisionat presedintele findator al conservatorilor, Dan Voiculescu. Nastase a mai candidat pentru PSD in 1996, pentru postul de primar al Bucurestiului, dar a pierdut in fata lui Victor Ciorbea. Este implicat in mai multe afaceri (francize McDonald’s in Republica Moldova). Rise Project arata ca in urma cu doi ani Ilie Nastase a fost director intr-o firma de comert cu petrol controlata de Bogdan Buzaianu, cel mai cunoscut dintre “baietii destepti” care au beneficiat de contracte preferentiale cu statul roman in afacerile cu energie.
  • Ruxandra Dragomir (PMP). Una dintre jucatoarele de tenis romance de succes din anii '90, Dragomir va juca in colegiul de senator din sectorul 4 impotriva lui Ilie Nastase. In prezent, este sefa organizatiei de femei a PMP.
  • Iulian Crăciun (PNŢCD). A fost contracandidatul lui Dan Voiculescu la parlamentarele din 2012 in acelasi colegiu, Craciun fiind sustinut atunci de Alianta Romania Dreapta (PDL-FC-PNTCD). El era membru al  partidului Forta Civica, insa in decembrie 2013 a plecat la taranisti. Este antreprenor in IT si a devenit cunoscut si datorita faptului ca a intrat in politica in pofida dizabilitatii fizice.
  • Petru Luhan (PDL); este europarlamentar al PDL. S-a facut remarcat printr-o scrisoare adresata Marii Britanii de Valentine’s Day.
  • George Chiran (PPDD) -  fara experienta relevanta
  • Cristina Pastrama (PNL) - membru PNL Sector 4, fara experienta relevanta
  • Aurel Cristian Radan (Forta Civica). Este vicepresedinte pentru relatii internationale si legatura cu UE in partid, are o firma de consultanta si proiecte de inginerie. Are studii ingineresti, dar a devenit si doctor in medicina alternativa.

Satu Mare, Colegiul 2 pentru deptati (postul vacantat de Ovidiu Silaghi).

Ovidiu Silaghi alaturi de premierul Ponta

Ovidiu Silaghi alaturi de premierul Ponta

Foto: Guvern

  • Ovidiu Silaghi (PSD-PC-UNPR). Fostul ministru liberal al Transporturilor este cel care detinea si mandatul de deputat din acest colegiu. In anul 2013, pe atunci membru al PNL, el a demisionat din Parlament pentru a merge in Parlamentul European. Atunci, Silaghi era propus de PNL sa revina in functia de ministru al Transporturilor (in locul lui Relu Fenechiu, condamnat definitiv la inchisoare). Silaghi a renuntat la nominalizare, in contextul in care procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa, pentru prezumtive fapte de coruptie pe care le-ar fi savarsit pe cand era ministru al Transporturilor in guvernul Ponta I, in anul 2012. Plecat in Parlamentul European, Silaghi a intrat intr-un con de umbra in PNL, nemaifiind inclus pe lista liberalilor pentru eirpparlamentarele din 25 mai 2014. Ovidiu Silaghi a fost, insa, recuperat de alianta electorala PSD-PC-UNPR, care l-a desemnat candidat in colegiul de deputat din Satu Mare pe care il parasise in anul 2013.

Zilele trecute, premierul Victor Ponta, presedintele PSD, l-a anuntat pe Silaghi drept candidat al partidului pentru functia de deputat, incercand sa capitalizeze intregul electorat al fostei USL, pe care au parasit-o liberalii. "Este candidatul întregului USL în acel colegiu de la Satu Mare. Si preşedintele PNL al Consiliului Judetean şi ceilalţi primari îl susţin, pentru că acolo doar USL poate să câştige şi doar în formula USL am câştigat şi primăria şi Consiliul Judetean, după 12 ani în care normal, prin sistemul de vot din primul tur, câştiga întotdeauna UDMR", a spus Ponta.

In schimb, purtatoarea de cuvant al PNL, Ancuta Pocora, a informat vreun sprijin al liberalilor pentru candidatura lui Silaghi. Cu toate acestea, PNL nu si-a desemnat un contracandidat impotriva lui Ovidiu Silaghi. Contactata miercuri de HotNews.ro, ea a explicat ca Silaghi, care era si presedintele PNL Satu Mare, a luat prin suprindere conducerea centrala a partidului, anuntandu-si plecarea la PSD in ultima zi in care se mai puteau depune candidaturile. "Domnul Silaghi a facut gestul acela chiar in ultima zi in care se mai puteau depune candidaturile. Sunt o serie de formalitati care trebuie urmate la depunerea candidaturilor si nu a mai fost timp pentru a avansa un candidat al PNL, mai ales ca domnul Silaghi era si presedintele PNL Satu Mare", a aratat Pocora.

  • Dan Diaconescu (PP-DD). Vedeta de televiziune candideaza pentru un post de deputat din partea partidului omonim, dupa ce in anul 2012 a ratat intrarea in Parlament cand a candidat impotriva premierului Victor Ponta, in judetul Gorj. In decembrie 2013, seful postului OTV a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, pentru santaj, de catre Judecatoria Sectorului 1, insa decizia nu este definitiva.
  • Ileana Blidar (PDL). Ea este presedinta Organizaţiei Judeţene de Femei PDL Satu Mare.
  • Laura Diana Bota (PMP). De profesie stomatolog, ea este sefa organizatiei judetene a PMP. Recent, Laura Bota s-a facut remarcata pozand in pictoriale pentru publicatii locale, intr-una dinte fotografii aparand in portbagajul unei masini de lux. Sotul ei, fost politist, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, pentru fraude, potrivit presei locale.
  • Sergiu Lucian Băbăşan (Forţa Civică). El a candidat in anul 2012 pentru functia de primar al municipiului Satu Mare, din partea PDL, insa a pierdut alegerile. In 2013, a demisionat din PDL si a plecat la Forta Civica.
  • Szabolcs Nagy (UDMR). In varsta de 31 de ani, Nagy este presedintele executiv al organizatiei judetene a UDMR.

Hunedoara, Colegiul 3 pentru deputati (locul lasat liber de liberalul Dan Radu Rusanu, plecat din Parlament pentru a deveni seful ASF)

  • Petru Sorin Marica (PSD-UNPR-PC). Este primarul comunei Salasu de Sus pentru al patrulea mandat consecutiv. Este inginer de mine, dar si absolvent al Facultatii de Management si Administratie
  • Radu Mihai Cristescu (PMP). E director al companiei Izomat SA. A fost presedinte al Agenției Domeniilor Statului și Consilier al ministrului Economiei Lucian Bode. E cunoscut pentru scandalurile uriase din timpul mandatului sau de sef al Agentiei Domeniilor Statului (ADS). O ancheta de presa arata ca ministrul PDL al Agriculturii, Valeriu Tabara, l-a demis in 2012 pentru presupuse prejudicii aduse bugetului statului. Printre acestea se numara si scaderea nejustificata a redeventei platite de firma Grivco a lui Dan Voiculescu.
  • Ioan Ciolea (PDL). Este consilier local în comuna Pui. A candidat fara succes in 2012 pentru postul de primar al comunei.
  • Dumitru Sorin Stefoni (PNL). A fost ales primar al comunei Densuș in 2012, iar in 2013 a demisionat pentru a deveni secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii. A fost revocat din functie dupa ce PNL a iesit de la guvernare in 2014
  • Marian Muntean (PPDD); finanțatorul echipei de handbal feminin CSM Cetate Devatrans, consilier local in Deva. Este si candidat la europarlamentare

Ilfov, Colegiul 4, deputati (locul lasat liber de liberalul Eduard Hellvig, plecat in Parlamentul European).

Gabriela Szabo

Gabriela Szabo

Foto: Guvern

  • Gabriela Szabo (PSD-UNPR-PC). Este ministru al Sportului in Guvernul Ponta. Fosta campioana olimpica si mondiala la semifond, este una dintre cele mai cunoscute si respectate atlete din Romania.
  • Dumitru Vasile (PDL): fara experienta politica relevanta
  • Andrei Daniel Gheorghe (PNL): fara experienta politica relevanta. Potrivit profilului public, are 28 de ani si este din Otopeni , iar intr-un articol din 2011 scria ca “România de astăzi este în pragul transformării într-un euro-paşalâc. Trebuie amintit faptul că mult trâmbiţata <> nu va avea ca rezultat decât extragerea ultimelor pârghii de decizie suverană şi aruncarea lor în braţele Bruxelles-ului.”
  • Simion Dumitru (PMP). Este vicepresedinte PMP Ilfov, actionar majoritar la compania Prodservice Act, societate care furnizeaza pentru comuna Snagov servicii de apa, canal, salubritate.
  • Ion Rogoveanu (PPDD). Este avocat, a candidat in 2012 la sefia Baroului Ilfov (a pierdut). Este consilier local in Buftea
  • Michael Heimann (PRM). A fost presedintele Asociatiei Romane a Importatorilor de Echipamente si Accesorii Auto, si presedinte al Uniunii Ziaristilor si Editorilor Auto. O perioada, el realiza o emisiune auto la postul OTV.
  • Andrei Octavian Ciozvarda Diaconescu (Forta Civica). 26 de ani, este Manager in compania de IT UltraSoft Systems, are un Master in Ingineria Sistemelor de Comunicatii la University of Portsmouth (Marea Britanie). Este presedinte al organizației de tineret și studenți Forța Civică, filiala Ilfov.

Gorj, Colegiul 2 pentri Senat (locul fostului senator PSD Toni Greblă, devenit judecător la Curtea Constituţională).

  • Simona Man (PPDD). Este presedinta din acte a Partidului Poporului - Dan Diaconescu. In varsta de 42 de ani, Simona Man este inginer de industrie alimentara si face un masterat la SNSPA Bucuresti. In declaratia de avere, ea figureza ca manager la o firma, SC Albys Prodimpex SRL, de unde afirma ca incaseaza un venit brut anual de 14.400 de lei. Ea detine un apartament de 110 mp si un teren intravilan de 500 mp in Arad, precum si bijuterii de 100.000 de euro.
  • Ion Săvoiu (Forta Civica). Este liderul filialei gorjene a a partidului. Om de afaceri, Savoiu a fost reprezentant al românilor stabiliţi în zona Milano, fiind şi fost şef de cabinet nordul Italiei din partea fostului deputat PDL Marcel Romanescu.
  • Liviu Cotojman (PDL). Este primar al comunei gojene Roşia de Amaradia. Localitatea sa a fost afectata de mai multe ori de alunecari de teren, primarul reprosand presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu (PSD), ca nu acorda sprijinul necesar comunei.
  • Mihai Viorel Mazilu (PNL). El este primar al localitatii Târgu Cărbuneşti şi vicepreşedinte al PNL Gorj.
  • Ion Fugaru (PMP). Este viceprimar al localitatii Târgu Cărbuneşti. Anterior, Fugaru a fost preşedinte al PRM Gorj, dupa care a plecat la PDL. Dat afara de democrat-liberali, Fugaru a ajuns la Partidul Miscarea Populara.
  • Matei Catrinoiu (PNŢCD). Este presedintele organizatiei gorjene a taranistilor. In 2012, in perioada in care el candida la postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Catrinoiu s-a facut remarcat prin faptul ca a fost victima a santajului facut de judecătoarea Carmen Mladen de la Curtea de Apel Craiova. Judecătoarea a fost condamnată pentru ca il şantaja pe Catrinoiu cu fotografii indecente. In 2013, Catrinoiu a mai reclamat si că fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă a încercat să îl mituiască.

Galati, Colegiul 9 pentru Camera Deputaţilor (locul fostului deputat PSD Aurel Nechita declaat incompatibil).

  • Laura Marin (PSD-UNPR-PC). Este actualul inspector scolar general Galati.  Laura Marin este si membra a Comisiei de arbitraj si integritate morala a PSD.
  • Doruleţ Nelu Resmeriţă (PDL). Este presedintele PDL Galaţi si a fost sef al Inspectoratului Scolar Judetean in guvernarea democrat-liberala.
  • Sorin Dănăilă (PNL). Economist de profesie, Danaila lucreaz aca director de programe al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galati. 
  • Iulian Nicuşor Aramă (PMP). Este consilier judetean in Galati, detine o firma de constructii si este actionar la inca 3 societati. Arama este inf=giner specialist la Electirca SA Galati si ocupa functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii de stat Electrocentrale Galati SA.
  • Daniela Angela Hâncu (FC). Ea este vicepresedinta organizatiei judetene a partidului. 
  • Monica Dascălu (PPDD). In varsta de 38 de ani, profesoara de limba romana, ea ocupa functia de consilier mnicipal la Galati.
  • Aurelian Sebastian Constantin (PRM).
  • Eugen Gheorghe Stamate (PNŢCD). provenit din randul ecologistilor, Stamate este in prezent liderul organizatiei judetene Galati a taranistilor.

Timis, Colegiul 3, deputati (postul vacantat de conservatoarea Maria Grapini, care candideza pentru Parlamentul European).

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: AGERPRES

  • Daniel Funeriu (PMP). A fost ministru al Educatiei din partea PDl, in guverul Boc. Funeriu a demisionat din PDL si a fost numit consilier prezidential. Ulterior, el a demisionat si de la Cotroceni, pentru a se inscrie in Partidul Miscarea Populara, sustinut de seful statului, Traian Basescu.
  • Viorel Coifan (PNL). El a fost presedinte al Consiliului Judetean Timis si lider al organizatiei timisene a liberalilor. De asemenea, a avut si un mandat de deputat. In prezent, Coifan este consilier judetean si simplu membru al PNL.
  • Florin Bîrsăşteanu (PSD). Este directorul Spitalului Judetean Timis si cosilier local la Timisoara. In 2008, el a candidat fara succes pentru o functie de senator.
  • Balint Petrescu (PDL). De profesie inginer constructor, Petrescu are o firma in docmeniul agriculturii. Un necunoscut in politica timiseana, Petrescu este membru al PDL inca din anul 1995.
  • Mircea Gurbină (FC). El a fost pilot de avion.
  • Ciprian Mihok (PNŢCD). Este liderul taranistilor timisoreni si patron al unui lant de farmacii din judet.
  • Florian Zanfir (PPDD). In prezent este consiler judetean in Timis si lider al organizatiei judetene a PPDD.

(Au fost utilizate si informatii publicate de agentiile Agerpres si Mediafax)