Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat ca asupra sa si a fostului ministru PNL al Finantelor Daniel Chitoiu au fost facute "presiuni fantastice" din partea unor liberali pentru ca Daniel Tudor, "omul lui Dan Adamescu", sa ramana seful Departamentului de Asigurari din cadrul ASF.

"S-au facut niste presiuni fantastice asupra mea si a lui Chitoiu pentru ca Daniel Tudor, omul lui Adamescu, sa ramana in cadrul ASF seful Departamentului de Asigurari", a spus Ponta la Antena 3, precizand ca presiunile veneau din partea unor liberali, potrivit Mediafax.

El a aratat ca ancheta judiciara in cazul societatii de asigurare Astra a continuat, ajungandu-se insa la un element fara precedent, "parca din filmele americane", in care avocatul lui Dan Adamescu, "pastratorul secretelor", s-a sinucis.

Ponta a punctat totodata ca presedintele Traian Basescu este unul dintre principalii beneficiari ai sprijinului mediatic al lui Adamescu.

"Domnul Adamescu are un ziar care lupta foarte tare impotriva coruptiei. In acest moment, eu cred - poate o sa ma dea in judecata - dar eu cred ca omul care a patronat un sistem de coruptie timp de ani de zile cu cele mai mari efecte este tocmai patronul ziarului care vorbeste de lupta anticoruptie", a afirmat Ponta.

Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, a furnizat DNA, in dosarul celor patru judecatori acuzati de fapte de coruptie, o copie a unui extras de cont, prin care se atesta viramentul mitei date acestora pentru a solutiona favorabil dosare privind insolventa unor firme ale lui Adamescu.

Avocatul George Claudiu Dumitru s-a sinucis luni, aruncandu-se in fata metroului la statia Universitate, la cateva ore dupa ce judecatorii de la Tribunalul Bucuresti care ar fi luat mita de la Dan Adamescu au fost ridicati si dusi la Directia Nationala Anticoruptie, ulterior acestia fiind arestati.

Potrivit motivarii deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare a celor patru magistrati, unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a spus ca Dan Adamescu si fiul sau, Alexander Adamescu, si-au dat acceptul, atat in vara anului 2013 cat si in decembrie 2013, pentru coruperea judecatorilor care aveau spre solutionare dosarele de insolventa ale SC Sigur Industrial Construct SRL si SC Activ Constructii Industriale SRL.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmarit penale pentru doua infractiuni de dare de mita.

Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri este actionar.

Dan Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati.

Judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a civila, acuzati ca primeau bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata marti de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.

Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au aratat procurorii in referatul cu propunerea de arestare.

In luna martie, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a presedintelui ASF Dan-Radu Rusanu, decizia fiind definitiva.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu, a fost retinut, pe 25 februarie, in dosarul "Carpatica", dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala in cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.

In saptamana anterioara retinerii, procurorii DNA au inceput urmarirea penala a lui Dan Radu Rusanu, in acest dosar, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.

Potrivit probelor administrate pana in prezent, Radu Dan Rusanu ar fi intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 93/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si ar fi avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

"Pentru atingerea intereselor personale, Rusanu Radu Dan, in complicitate cu initiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative si institutionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificari in proiectul de ordonanta de urgenta, care au constat in interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime pe care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului A.S.F", sustin procurorii.

Astfel, cunoscand faptul ca Daniel George Tudor, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, "a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului A.S.F., experienta profesionala in domeniul financiar a institutiilor de credit si/sau a institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor", au precizat procurorii.