In mai multe circumscriptii din tara, birourile electorale judetene au decis interzicerea afiselor in care PSD folosea marca "USL" si sloganuri precum "Mandri ca suntem romani", in campania pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

afis PSD in BucurestiFoto: Hotnews

Duminica, Biroul Electoral Central a confirmat o decizie a BEJ Salaj, care prevedea "inlaturarea de pe raza judetului a afiselor electorale utilizate de Alianta Electorala PSD-UNPR-PC care contin semnul electoral si denumirea Uniunii Social Liberale, ambele sub forma acronimului USL".

Tot in Salaj, Biroul Electoral Judetean a decis, vineri, interzicerea afiselor electorale ale PSD pe intregul teritoriu al judetului, din cauza sloganurilor de "Mandri ca suntem romani" si "Romania puternica in Europa".

Conform deciziei transmise HotNews.ro, BEJ Salaj considera ca "sloganurile folosite de Alianta Electorala PSD-UNPR-PC inoculeaza ideea ca doar cetatenii care vor exprima votul pentru candidatii PSD se pot simti mandri ca snt romani incitand la discriminare", fapt ce contravine art. 30 al Constitutiei Romaniei. PDL, care facuse contestatia admisa de BEJ Salaj, mai reclama ca folosirea celor doua sloganuri in afisele PSD este similara cu utilizarea drapelului national si a stemei statului roman sau a UE in campania electorala, practica interzisa de legea electorala.

De asemenea, BEJ Salaj sustine ca folosirea acestor sloganuri de catre PSD incalca ordinea de drept, intrand in conflict cu art. 35 al legii electorale 33/2007.

La sesizarea organizatiilor judetene ale PNL, o serie intreaga de birouri electorale judetene au dispus inlaturarea afiselor electorale ale PSD cu sloganul "USL traieste", care lasa astfel sa se intelegeaga ca Uniunea Social Liberala functioneaza in continuare, desi liberalii au parasit aceasta uniune, potrivit Agerpres.

In 12 mai, BEJ Tulcea si BEJ Prahova au interzis astfel de afise ale PSD in aceste judete. Aceeasi masura a fost dispusa si de BEJ Bacau, BEJ Bistrita-Nasaud, BEJ Suceava si BEJ Constanta, in 13 mai. O zi mai tarziu, in judetul Harghita autoritatea competenta a luat aceeasi decizie.

Si in Mehedinti si Arges birourile electorale judetene interzisesera PSD folosirea acronimului USL pe afisele din aceste jutene, inca din 9 mai.

Duminica, Biroul Electoral Central a conformat decizii similare ale birourilor judetene din Covasna si Satu Mare, impotriva afiselor PSD.

In schimb, BEJ Olt a respins contestatia PNL prin care liberalii au cerut inlaturarea afiselor PSD care foloseau marca USL.

In replica la contestatiile formulate de PNL impotriva afiselor PSD care folosesc acronomul USL, Alianta PSD-UNPR-PC sustine ca denumirea, sigla si semnul electoral ale Uniunii Social Liberale sunt o marca individuala aflata in proprietatea social-democratilor si inregistrata la OSIM.

PSD mai afirma in apararea sa ca niciuna din cele doua aliante care au constituit Uniunea Social Liberala, ACD (PNL -PC) si ACS (PSD-UNPR) nu a cerut desfiintarea acesteia.