S-a umplut brusc tara de antifascisti. Cum zici ceva de Rusia, un micut grup leninist de pe net sare in sus si te stampileaza fascist. Dincolo, la Antena 3, basistii nu mai sunt demult simpli basisti ci iau diverse alte chipuri hade: legionari, fascisti, extremisti. Toti cei care sustin anchetele DNA, curatenia in justitie si politica au ceva fascist in atitudine, de-a dreptul criminal dar la o adica poti fi trecut si in categoria activistilor comunisti ai anilor 50. Victor Ponta s-a pus zilele astea in fruntea plutonului de anti-fascisti, refuzand sa semneze decretul de decorare a unor onorabili intelectuali care au condus ICR-ul sub pretextul ridicol ca Mircea Mihaies ar fi "fascist batran".

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Toate rahaturile astea nu prea merita atentie, explicate stiintific sau demontate deoarece n-ai ce demonta, totul e prostie pura si rea credinta. Dar merita studiat putin cum apar aceste cacareze de gandire scremuta. In cazul micului grup de leninisti care vede fascisti peste tot tampenia asta vine direct din Rusia. Patria miscarilor ultranationaliste, tara asasinatelor politice, comandate sau tolerate de statul lui Putin a umflat in ultimii ani teoria pericolului fascist dupa metoda clasica hotul striga hotii.

In Europa exista, adevarat, niste miscari extremiste (anti-imigrationiste in special) si un real pericol ca ele sa castige teren in PE, dar ele sunt numite in mod abuziv neo-fasciste sau cripto-fasciste. (Vezi aici un excelent studiu intitutlat The breakthough of neo-fascism in Europe. A case of mistaken identity, publicat luna trecuta in Foreignpolicy). Este, insa, mai eficient propagandistic sa acuzi Europa ca tolereaza si incurajeaza fascismul, cum fac Putin si Lavrov azi, decat sa te aperi mereu de acuzatiile ca procedezi exact ca Hitler. Cea mai buna aparare este atacul continuu. Iti acuzi tu adversarii de toate relele care ti se pot imputa, la o adica, chiar tie, denigrezi fara scrupule pentru a confuza publicul.

Ei, asa si cu smecherasul Victor Ponta, tot mai vadimizat si lipsit de minima responsabilitate. La fel cum batranul activist Iliescu ii facea leginoari pe adversarii sai din opozitie la inceputul anilor 90 pentru a-i demoniza, exact asa procedeaza si Ponta cand isi acuza criticii de fascism. Tehnica e aceeasi, ruseasca, securista sau pur si simplu ticaloasa: adversarul trebuie denigrat cu orice pret, decredibilizat, tarat in mocirla chiar daca n-ai nici un argument sa o faci. Si mai ales cand relele puse in craca altuia sunt chiar in curtea ta. Pana una alta, PSD-ul este partidul tuturor - ismelor posibile. PSD-ul lui Ponta vine cu cea mai solida mostenire comunista si securista, nu altul. Mazare a defilat public cu uniforma nazista, nu Mihaies sau Patapievici (te umfla rasul numai cand te gandesti la asta). Sova si-a castigat dupa cateva iesiri in decor proasta reputatie de negationist, nu intelectualii de dreapta.

Marile aliante cu securisti dovediti le-a facut Ponta, nu dreapta "fascista". Fascisme in cele mai pure forme de manifestare, cu ziaristi care afirma public ca-si doresc moartea unor basisti, instiga la linsaje publice si pun in scena executii mediatice vedem fix la televiziunile aliate cu Victor Ponta, nu in alta parte, si unde premierul se simte foarte bine. Cea mai nationalista si prafuita campanie la europarlamentare o gasim la PSD, cu sloganul "Mandri ca suntem romani" sau "Aparam Romania la Bruxelles", de parca tara noastra s-ar afla sub asediul occidentului "putred", nu sub amenintarea expansionismului rusesc. Este, pana si aceasta, o forma de manipulare.

Cel mai mare dispret pentru justitie, stat de drept si lege l-a manifestat constant de-a lungul anilor PSD-ul lui Iliescu, Nastase si acum Ponta, culminand cu puciul parlamentar, tentativa de lovitura de stat sau cum doriti s-o numiti numai actiune democratica nu din vara lui 2012.

Antifascistii nostri, in frunte cu premierul Victor Ponta, fie au ceva de ascuns, fie tradeaza complexe teribile in fata adversarilor atunci cand arunca in stanga si in dreapta cu acuzatiile de fascism, legionarism sau dictatura. Este exact ceea ce li se poate imputa lor, antifascistilor de parada ai Romaniei. Cand tarasti dupa tine atatea rele si pacate politice, ca Victor Ponta, normal ca toti ceilalti - mai ales adversarii cu onoare, credibilitate si performante recunoscute peste tot in lume ca grupul de intelectuali care a condus ICR - trebuie desfiintati. Cel mai simplu e sa le spui fascisti, deoarece e si la moda si nici nu prea trebuie demonstrat. Publicul PSD stie doar ca fascismul e ceva nasol si cam atat, nu-si bate capul mai departe.

Apoi, poate va amintiti, micutul grup leninisto-antifascist incita la insurectii de strada, in frunte cu Rogozanu, facea nu demult apologia protestulului violent ca unica sansa de a impune o idee. Cam astia sunt antifascistii nostri de azi: un lider politic maoist, cu simpatii declarate fata de China si Rusia, un grup de intelecutali stangisti-leninisti adepti ai revolutiei violente impotriva ordinii capitaliste si cativa ziaristi isterici ca seful lor risca sa intre azi maine la inchisoare. In rezumat, toti cei care nu tin cu hotia, minciuna, coruptia si propaganda sunt fascisti.

PS:Toti antifascistii din Romania au ocazia sa protesteze, maine, la statuia soldatului sovietic de langa statia de metrou Aurel Vlaicu unde azi dimineata se curata de zor, impotriva revenirii fascismului in Romania la 70 de ani de la infrangerea fascismului in Europa. Masa si dansul, la ambasada Moscovei.