Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat la RFI ca nu este de acord cu premierul Victor Ponta, care l-a calificat "fascist" pe fostul vicepresedinte al ICR, Mircea Mihaies. El a afirmat ca, personal, a lucrat bine cu Horia-Roman Patapievici si cu Mircea Mihaies.

"Eu nu subscriu acestei declaratii si nu sunt de acord. Sigur, aici premierul are tot dreptul sa aiba o pozitie foarte ferma, dar in ceea ce ma priveste, eu nu am astfel de probleme nici cu Patapievici, nici cu Mihaies".

"Aceste decrete prezidentiale la mine nu au trecut. Nu trebuia sa semnez eu. De obicei, tot ce este in zona aceasta vine si la mine. De data aceasta, ori inainte sa ajung eu la minister a trecut pe la minister propunerea si a fost avizata de predecesorii mei ori trebuie sa vina mai tarziu. Exact care este procedura de la institutia prezidentiala nu stiu, dar pe mine nu m-ar deranja.

Eu am lucrat bine si recunosc acest lucru si cu Patapievici si cu echipa lui Patapievici cand eram in mandatul celalalt. In ceea ce priveste gestionarea banilor nu am informatii, pentru ca ICR-ul nu era in subordinea Ministerului Culturii, nici macar in coordonarea Ministerului Culturii, noi nu vedeam cum gestioneaza bugetul", spune ministrul Culturii.

Citeste in intregime pe RFI.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca a refuzat decorarea lui Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies pentru ca au exprimat "opinii anti-romanesti, chiar fasciste". Reamintim ca presedintele Traian Basescu a propus decorarea fostilor sefi ai Institutului Cultural Roman (ICR), dar premierul Ponta a refuzat sa contrasemneze decretul de decorare, fara a-si motiva insa refuzul. Ca urmare, presedintele Basescu a sesizat Curtea Constitutionala asupra unui posibil conflict juridic intre Administratia Prezidentiala si Guvern.

"Este vorba despre propunerea presedintelui de a decora fosta conducere a ICR, si eu am doua rezerve. Prima rezerva este legata de faptul ca, in baza raportului Curtii de Conturi care a fost transmis mai departe catre toate institutiile competente, conducerea de atunci a ICR, asa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice. Deci, sa ii decoram pe cei care au folosit prost banii publici sau chiar i-au deturnat mi se pare gresit", a declarat premierul miercuri, raspunzand unei intrebari.

Ponta a adaugat ca, "in al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimt opinii anti-romanesti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domunul Mihaies (Mircea Mihaies, fost vicepresedinte al ICR - n.red.), care e de extrema-dreapta, este un fascist batran, asa, ca nu credeam ca mai exista neo-nazisti in Europa, uite exista si in Romania, or, eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, au gestionat gresit bani publici si, pe de alta parte, care exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca dl presedinte Basescu doreste sa ii decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea"