Presedintele Traian Basescu a lansat, duminica, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, un apel catre Washington si Moscova "sa isi asume in cel mai scurt timp declansarea dialogului intre putere si separatisti (din Ucraina - n.red.). In caz contar, riscul unui razboi civil este major, iar Romania, ca vecin al Ucrainei, este interesata ca acest lucru sa nu se intample", a aratat seful statului. Traian Basescu mai spune ca Romania nu e amenintata de un razboi, in schimb risca sa fie "foarte puternic afectata de instabilitatea din regiune".

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Declaratiile sefului statului:

Afirm pozitia statului roman legata de Ucraina. Romania este un sustinator fara rezerve al integritatii teritoriale a Ucrainei.

Din pacate in estul si sud-estul Ucrainei lucrurile se complica. In momentul de fata sunt toate elementele care pot identifica in Ucraina inceputul unui razboi civil.

Numarul mare de victime ridica problema profesionalismului cu care se fac interventiile.

Evenimentele de la Odessa devin periculoase, se pot constitui in elementul de declansare a unui razboi civil masiv.

Propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de ancheta pentru a stabili vinovatii pentru victimele de la Odessa trebuie sprijinita de toate statele UE.

Cred ca s-a ajuns la un punct in care legitimitatea alegerilor din 25 mai pentru functia de presedinte al Ucrainei este sub semnul intrebarii.

Nu critic, dar consider ca dialogul dintre Washington si Moscova este ineficient. Romania nu are cum sa nu observe ca acest tip de dialog nu va duce nicaieri, ci va netezi drumul spre un razboi civil.

Propunerea pe care o fac in numele Romaniei e ca Moscova si Washingtonul sa isi asume in cel mai scurt timp declansarea dialogului intre putere si separatisti. In caz contar, riscul unui razboi civil este major, iar Romania, ca vecin al Ucrainei, este interesata ca acest lucru sa nu se intample.

Riscul major este ca in partea de est si de sud-est a Ucrainei sa nu se poata desfasura alegerile prezidentiale. Un presedinte ales doar cu votul din restul regiunilor tarii risca sa stimuleze ruperea Ucrainei.

Romania poate fi foarte puternic afectata de situatia de instabilitate generata de un razboi civil in Ucraina. Instabilitatea se va vedea in modul in care Romania se va imprumuta pe pietele externe pentru propriile ei nevoi. Ingrijorarea noastra e legata de includerea regiunii intr-o zona de instabilitate.

Odessa e la circa 150 de kilometri de granita cu Romania - bratul Chilia, e un element in plus, care nu ne surprinde. Am spus mai demult ca unul dintre obiectivele Federatiei Ruse e ajungerea la Dunare.

As vrea sa comentez si niste afirmatii ale premierului facute cu lejeritate intr-o campanie prezidentiala pe care o desfasoara. Una din afirmatiile facute la vizita la Craiova a fost aceea ca ne paste un razboi, dar care are si parti bune, ca se da de lucru la industria de aparare. Vreau sa afirm pentru toti romanii si pentru partenerii nostri: Romania nu are sentimentul ca va fi atacata de Federatia Rusa, niciun element de analiza nu acopera afirmatia pe care a facut-o premierul ieri.

Romania nu este amenintata de un razboi, ceea ce nu inseamna ca nu actioneaza pentru descurajarea procesului de destabilizare a regiunii pe care il face Federatia Rusa, prin anexarea Crimeei si prin stimularea actiunilor activistilor din Ucraina.

V-as aduce aminte ca numarul de militari americani a fost suplimentat masiv in baza de la Kogalniceanu. NATO sa fie pregatit de interventie sub mandat ONU daca este cazul, dar razboiul nu vizeaza Romania. Este exclus riscul ca Romania sa fie atacata. Afirmatia ca ne paste razboiul nu are acoperire.

Romania nu are planificata in niciun fel apararea Republicii Moldova prin mijloace militare. Cred ca ceea ce ar trebui sa il preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este sa treaca de la declaratii la fapte.

Daca vrea sa apere Moldova trebuie sa dea prioritate proiectelor de interconectare energetica, eu nu am mijloace, modalitatile sunt la Guvern. Acestea sunt modalitatile prin care putem apara Republica Moldova, altfel este demagogie.

Intrebari:

Despre posibilitatea chemarii rezervistilor: Analiza s-a facut in CSAT, de asta am ridicat problema. Nu este un lucru exceptional, se face evaluarea o data la 4 ani. Nu numai Romania a facut acest lucru, ci toate statele NATO.

Despre tricoul cu insemnele PMP pe care l-a purtat zilele trecute: As fi venit tot cu acel tricou, am dreptul sa ma imbrac cum vreau. Eu voi vota Partidul Miscarea Populara. Prin Constitutie nu mi se interzice sa votez.

Armata romana e una dintre cele mai bine instruite din zona, e o armata care de 11 ani s-a calit in teatre de operatii reale. Din acest punct de vedere puteti sta linistiti. Romania nu este in situatie de razboi si nu va fi, dar isi ia masuri pentru diminuarea agresivitatii din regiune.