Deputatul PC de Diaspora Ovidiu Raetchi scrie, intr-un editorial publicat zilele trecute pe site-ul stiripesurse.ro, ca stanga politica greseste atunci cand isi intocmeste agenda fata de Ambasada SUA, afirmand ca "nu mai suntem in vara suspendarii lui Basescu (...) astazi cuvantul-cheie este 'siguranta nationala'". "Nu poti sa te bucuri de binefacerile unui F-16 in spatiul tau aerian, dar sa eviti gracil un discurs despre independenta justitiei si curatenia clasei politice", noteaza Ovidiu Raetchi in articolul intitulat "De ce a gresit stanga fugind de intalnirea de la Ambasada SUA".

Deputatul Partidului Conservator evoca in editorialul sau lipsa liderilor partidelor de stanga de la intalnirea organizata marti la Ambasada SUA cu asistentul adjunct al secretarului de stat american pentru Europa si Eurasia, Hoyt Yee. Misiunea diplomatica americana la Bucuresti a transmis invitatii in acest sens liderilor principalelor partide din Romania, la intrevedere fiind prezenti presedintele PNL Crin Antonescu, presedintele PDL Vasile Blaga si presedintele FC Mihai Razvan Ungureanu. Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, nu a participat la intalnire, trimitand-o in locul sau pe Corina Cretu.

"Intalnirea de ieri, de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, a confirmat un nou clivaj - esential - pe scena politica romaneasca: cel intre o dreapta solid pro-americana si o stanga mai rece si mai prudenta in relatia cu partenerul nostru strategic. (...) Pentru a intelege evidenta acestui clivaj e suficient sa observam ca nu doar Victor Ponta a evitat intalnirea de la Ambasada SUA, avand un program prestabilit: ambii sai locotenenti din satelitii de stanga ai Guvernarii, UNPR si PC, au avut agenda plina si au trimis onorabili inlocuitori. Niciun lider al coalitiei stangiste nu a putut, mort-copt, sa ajunga la intalnire. (Sunt aceiasi lideri care, nota bene, au inclus in programul lor - ba chiar au patronat si gazduit - Gala Premiilor Casei Romano-Chineze). In schimb, toti liderii dreptei au gasit cumva o ora-doua pentru Unchiul Sam. Toti, fara exceptie, inclusiv Crin Antonescu. Niciunul contra toti este, dincolo de orice scuza formala, un raport graitor politic", arata Raetchi.

"Care din cele doua blocuri ideologice are dreptate atunci cand isi intocmeste agenda fata de Ambasada SUA? Stanga "demna", care "nu primeste lectii", dar care e suficient de inteligenta si de realista incat sa nu spuna asta public, preferand sa o dea cotita, sa se faca ca ploua? Sau dreapta alerta omogen la invitatia aliatului nord-atlantic? Raspunsul e limpede si categoric: dreapta. Nu mai suntem in vara suspendarii lui Basescu, cand "demnitatea nationala" era o tema la zi si cand relatia noastra cu SUA inca avea, sa zicem, un caracter vag platonic. Astazi cuvantul-cheie este "siguranta nationala": intr-o tara vecina ne confruntam cu razboi (...)", sustine deputatul conservator.

"In acest context, Romania solicita deschis, inclusiv prin vocea ministrului Apararii din Guvernul de stanga, sprijinul aliatului american. Un sprijin efectiv, care se masoara in soldati, avioane, distrugatoare, bani - nu doar in asigurari calduroase. Nu poti primi toate aceste lucruri, care iti rezolva cea mai acuta problema politica - cea a "sigurantei nationale" - descoperind concomitent ca trebuie sa le oferi americanilor, la schimb, o lectie de demnitate romaneasca. Nu poti sa te bucuri de binefacerile unui F-16 in spatiul tau aerian, dar sa eviti gracil un discurs despre independenta justitiei si curatenia clasei politice. Sunt directii care vin la pachet (...)", mai afirma Raetchi.

"Stanga poate evita cu gratie, de dragul opiniei publice, sa dea curs la cel mai inalt nivel invitatiei americane de a vorbi uneori despre pericolele care pandesc democratia romaneasca. Ma indoiesc insa ca americanii sunt cei care au ceva de pierdut in urma acestei mici invartosari de protocol", conchide deputatul PC.

Ovidiu Raetchi a fost ales la parlamentarele din 2012 deputat in colegiul 4 Diaspora din partea USL. Este considerat un apropiat al lui Dan Voiculescu. A condus campaniile electorale ale acestuia in 2008 si 2012.