Presedintele Traian Basescu considera gresita ideea ca o economie care a trecut prin criza, cu eforturi si costuri politice formidabile, primeste, imediat ce se reechilibreaza, un set de 35 de taxe noi. Cu toate acestea, seful statului s-a declarat optimist in privinta cresterii economice in 2014, spunand ca vede o capacitatea de crestere a economiei intre 4 si 5 procente in acest an.Presedintele a mai spus ca nu este impotriva reducerii CAS cu 5%, el mentionand insa ca nu este "suficient de inteligent" sa inteleaga de unde se va sustine masura, care inseamna 5,5 miliarde.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"Ideea ca o economie care a trecut prin criza cu eforturi formidabile si costuri politice formidabile primeste imediat ce se reechilibreaza un set de 35 de taxe noi este gresita. Este ca si cum ai trage frana economiei. In opinia mea, toate semnele arta ca economia lupta impotriva acestei politici a Guvernului si Fondului Monetar International in Romania", a afirmat duminica Traian Basescu la dezbaterea "Starea economica a Romaniei in 2014 si perspectivele pentru anul postelectoral", organizata de Fundatia Miscarea Populara.

Traian Basescu a adaugat ca FMI nu se poate opune deciziilor Guvernului, precizand insa ca Romania nu are nevoie de banii de la Fond, iar acordul cu institutia este doar unul de precautie, care nu implica bani. Presedintele a mentionat ca "Fondul putea fi un mai bun consultant pentru Guvern".

Presedintele si-a exprimat, totusi, increderea in cresterea economica. "Optimismul meu este mult mai mare ca al economistilor. Cred ca vom avea anul acesta o crestere economica care incepe cu patru, virgula, de la unu la noua, daca agricultura va ramane pe o productie rezonabila", a spus seful statului.

Presedintele a aratat ca anul 2014 va fi un an bun din punct de vedere economic: "Daca si agricultura ar performa la un nivel acceptabil, ne-ar permite o crestere pe care eu, contrar datelor date de economisti, vad capacitatea economiei de crestere intre 4 si 5 procente. Este clar, frana trasa de guvern nu este atat de tare incat sa descurajeze buna functionare a economiei", a aratat seful statului.

  • Basescu: Sustin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent sa inteleg de unde se va sustine

Presedintele a mai spus ca nu este impotriva reducerii CAS cu 5%, el mentionand insa ca nu este "suficient de inteligent" sa inteleaga de unde se va sustine masura, care inseamna 5,5 miliarde.

Presedintele a declarat ca o problema formidabila care genereaza probleme majore este deficitul Fondului de pensii. "In 2012, acest deficit a fost de 13,1% miliarde de lei, in 2013 a fost de 12,2 miliarde de lei, iar in 2014 este preconizat a atinge 12,5 miliarde de lei. Si aici vin si compar realitatea deficitului fondului de pensii cu anuntata intentie de reducere a CAS cu cinci procente. Vreau sa stiti ca nu sunt impotriva ei, impotriva acestei masuri. In acelasi timp, recunosc ca nu sunt suficient de inteligent sa inteleg de unde se va sustine aceasta reducere de CAS, in conditiile in care costul reducerii cu 5% a CAS-ului inseamna 5,5 miliarde" , a declarat Traian Basescu.

Potrivit acestuia, la cele 12,5 miliarde deficit al Fondului de pensii ar mai trebui adaugate, in cazul acestei reduceri de CAS, 5,5 miliarde. "Repet, sustin o astfel de masura, dar nu stiu sa spun cum s-ar putea compensa deficitul pe care ea il genereaza. In momentul de fata, compensarea se face prin imprumuturi si din bugetul de stat. Se transfera banii. 12,5 miliarde inseamna aproape trei miliarde de euro care se iau de la investitii si se duc in Fondul de pensii. Foarte bine. Trebuie sa o facem, pentru ca nu putem lasa pensiile neplatite, dar accentuarea acestui deficit poate fi catastrofala, iar povestea deficitului structural de 1% pana la sfarsitul anului 2015 ramane doar o simpla declaratie de intentie, si nu o preconizata atingere de obiectiv. Ca atare, cred ca o politica responsabila nu ne permite in momentul de fata sa accentuam deficitele", a mentionat presedintele Basescu.

El a aratat ca scaderea CAS este o solutie, dar ca nu are o "solutie inteligenta". "Ea ar fi marirea salariului minim, dar este extrem de riscanta si peste noapte ar duce Romania intr-o zona in care pierde un avantaj pe care il are in momentul de fata, costul scazut al fortei de munca, ceea ce stimuleaza atragerea investitiilor", a mai afirmat acesta.

Potrivit lui Traian Basescu, cea mai importanta solutie de relansare este legata de crearea de locuri de munca. "Aceasta este solutia reala care ne va duce la reducerea deficitului Fondului de pensii prin cresterea numarului de contributori. Sigur, ne-am obisnuit sa spunem: ANAF-ul sa colecteze mai bine, nu stiu ce alta institutie sa controleze mai bine. Este clar ca peste noapte nu vom putea creste eficienta ANAF-ului daca aici este marea problema", a aratat Basescu.

El a tinut sa faca o observatie, aratand ca pe primele trei luni ale anului neincasarile la bugetul de stat sunt de 1,6 miliarde, iar pentru aceasta luna, pentru luna a patra, se prefigureaza o crestere cu inca 500 de milioane.

"Deci putem spune ca luna aprilie ne gaseste cu neincasari de 2,1 miliarde de lei la bugetul de stat. In conditiile acestea, singura institutie blamata a fost ANAF-ul. Nu pot insa sa nu privesc la faptul ca ANAF-ul a realizat incasari mai mari decat anul trecut cu circa 4%, si atunci iti pui intrebarea: unde este partea de necorelare in bugetul de stat? Si, evident, ea este in umflarea artificiala a veniturilor, in cele 17 miliarde exagerat adaugate la venitul bugetului de stat fata de anul trecut. Deci, ANAF-ul nu este o solutie, pentru ca el are o crestere de incasari, ci solutia este, asa cum incepusem sa va spun, crearea de locuri de munca", a explicat presedintele Traian Basescu.

  • Basescu: Partidele actuale si-au epuizat capacitatea de a garanta progres, avem nevoie de altele

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca partidele politice actuale si-au epuizat capacitatea de a garanta progresul in Romania, si tara noastra are nevoie de altfel de partide decat cele care au intrat in functiune in 1990.

"Nu vreau sa fiu un inchipuit care sa se faca ca nu a fost presedintele Romaniei 10 ani. Da, am fost si am ceut tuturor guvernelor ceea ce cer si acum. De 10 ani cer. Guvernele, insa, sunt parte a sistemului politic si reflecta chiar capacitatea sistemului de a promova, de a face tara sa progreseze", a spus seful statului.

Presedintele Basescu a aratat ca actualele partide politice si-au epuizat capacitatea de a garanta progres: "Eu cred ca partidele politice actuale si-au epuizat capacitatea de a garanta progresul in Romania. Romania are nevoie de altfel de partide decat cele care au intat in functiune in 1990", a aratat seful statului.