"Trimitem la Bruxelles oameni mandri ca sunt romani, care vor apara Romania" - acesta este sloganul care troneaza alaturi de fotografia premierului Victor Ponta pe un urias afis electoral al PSD in centrul Bucurestiului. Textul explicit este insotit de un mesaj mai subtil, si anume o decoratiune cu iz folcloric. In paralel, PSD anunta ca strange semnaturi "impotriva discriminarii romanilor in UE". Toate se intampla in prima zi a campaniei electorale pentru europarlamentare, marcata si de vizita lui Ponta la o manastire din Dambovita.In aceeasi campanie, PSD foloseste sigla USL pentru a se promova in tara, in ciuda protestelor liberalilor care au rupt alianta.

PSD apara Romania de UEFoto: Hotnews

De ce e nemultumit PSD de UE

Un comunicat al PSD remis presei vineri arata ca partidul de guvernamant a inceput sa stranga semnaturi pentru o petitie numita "Romania merita mai mult", care va fi adresata Parlamentului European "in vederea combaterii discriminarii romanilor in statele Uniunii Europene".

Presedintele PSD Botosani sustine in comunicatul citat ca "discriminarea si tratamentul nedrept reprezinta cea mai mare nemultumire a romanilor fata de Uniunea Europeana... din Botosani au plecat multi romani in strainatate, unde au fost exploatati si nedreptatiti".

Campania cu accente nationaliste a PSD vine pe fondul disputei din ultima luna intre guvernul Ponta si guvernul suedez pe marginea minoritatii rome. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acuzat-o pe Brigitta Ohlsson, ministrul Afacerilor Europene al Suediei, ca a aruncat Romaniei un "pumn in gura" prin declaratia ei privind un presupus refuz al partii romane de a primi asistenta externa in derularea programelor finantate din fonduri europene pentru sprijinirea romilor din Romania.

De asemenea, liderii PSD au avut in ultimii ani dese luari de pozitie anti-occidentale si au dat semnale de apropiere de China sau Rusia.

Afis electoral USD

Afis electoral USD

Foto: Facebook

Furt de identitate: PSD = USL

In plus, PSD a mai starnit o controversa chiar la inceputul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare: a impanzit orasul Targu Jiu cu afise in care foloseste sintagma USL pentru a se promova. "USL traieste!" scrie pe aceste afise, alaturi de mesajul "Mandri ca suntem romani!"

Crin Antonescu a reactionat fata de aceste afise, declarand ca e vorba despre "furturi de sorginte extraeuropeana".