Candidatul unic al dreptei va fi stabilit prin negocieri cu liderii partidelor iar PMP a crescut dupa venirea Elenei Udrea in partid deoarece “reuseste sa transmita mult mai rapid mesajele”, a declarat presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, intr-un interviu pentru HotNews.ro. In opinia sa, Daniel Morar este “un om care a facut performanta” iar “romanii l-ar privi cu multa simpatie”, dar crede ca viitorul candidat are nevoie de experienta politica pentru a negocia formarea unor majoritati sau a unui guvern.

  • Vezi  integral interviul cu Eugen Tomac in varianta VIDEO: cand va fi sanctionat fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, cercetat de DNA? Pentru cine va trage primarul Clujului, Emil Boc, in campanie, pentru PDL sau PMP? Si ce spune despre o eventuala preluarea a conducerii PMP de catre Traian Basescu dupa incheirea mandatului de la Cotroceni.

Rep: Cum vedeti intentia lui Vasile Blaga de a reface Alianta DA? Legitima sau nu?

Eugen Tomac: Este strict opinia domnului Blaga, cum vede viitorul PDL. Ce pot sa va spun, ca om care a fost in PDL, ca pedelistii sunt oameni extrem de implicati si atasati de valorile democratice. Foarte multi dintre ei cred in continuare in presedintele Traian Basescu. Eu cred ca dreapta unita este cea pe care o vedem noi, impreuna cu presedintele Traian Basescu. Partidele de dreapta sa-si lase orgoliile la o parte si sa sustina dupa alegerile europarlamentare candidatul cu cele mai multe sanse. Sa nu uitam cum a intrat dreapta in alegerile din 2004. A intrat cu domnul Teodor Stolojan si in luna octombrie, deci cu cateva zile inainte de a incepe campania prezidentiala, presedintele Traian Basescu si-a asumat rolul de candidat si l-a si invins pe Adrian Nastase, care parea de neinvins atunci.

Rep: Daca primul test este stabilirea unui candidat unic la presedintie, cum va fi ales candidatul PMP? Presupun ca si PMP va dori sa aiba candidat.

ET: Suntem un partid nou, avem o echipa dinamica si bine pregatita pentru a face opozitie totala fata de PSD. Ceea ce este important pentru noi in momentul de fata este sa consolidam proiectul nostru politic. Sunt convins ca daca, atunci cand va veni momentul, vom avea candidatul cu cele mai mari sanse pentru a-l bate pe Victor Ponta in turul doi al alegerilor prezidentiale ne vom bate ca in interiorul discutiilor pe care le vom declansa cu partidele de dreapta sa sustinem si solutia PMP. Pana atunci, avem acest obiectiv extrem de important, sa obtinem un scor foarte bun la europarlamentare. Si sigur ca atunci cand va veni momentul potrivit, daca vom considera ca candidatul pe care va miza Miscarea Populara este cel mai bun, ne vom bate cu argumentele pe masa.

Rep: Nu stiti cu sase-sapte luni inainte de prezidentiale cine e candidatul PMP? Cam tarziu, totusi.

ET: V-am dat exemplul cu 2004, cand in luna octombrie Traian Basescu si-a anuntat oficial intrarea in cursa.

Rep: Cum veti stabili candidatul unic? Prin sondaj, il vor alege membri de partid sau va fi decis in grup restrans de catre cei trei-patru lideri de dreapta?

ET: Mijloacele noastre sunt cat se poate de democratice, chiar le avem in statut. Deci, toti membrii partidului nostru voteaza candidatul pe care PMP il sustine.

Rep: Auzim mai multe teorii. O teorie care spune ca nu conteaza sa fii foarte sus in sondaje ci ce posibilitati de crestere ai. A doua teorie: merge candidatul care sta cel mai bine in sondaje. A treia: sa alegem candidatul dorit de cele trei-patru-cinci partide ceea ce va dati seama ca este imposibil.

ET: M-ati intrebat pe cine va susitne PMP.

Rep: Am inteles, il alegeti prin vot. N-ati ales prin vot nici candidatii la europarlamentare.

ET: Am ales prin vot.

Rep: Nu i-ati ales prin vot, daca doriti intram in detalii dar nu va avantajeaza discutia asta.

ET: Deci am avut un proces intern de selectie a candidatilor...

Rep: Care n-a fost respectat in final, ci au fost mutati cu manuta pe un loc mai sus sau mai jos. Domnul Funeriu, domnul Baconschi etc.

ET: N-as intra in detalii...

Rep: Pai asta va spun si eu, nu va avantajeaza discutia asta despre votul intern.

ET: A fost un proces cat se poate de democratic si acceptat. Procedurile nu le-am creat noi partidul ci Fundatia Miscarea Populara. Din acest punct de vedere, lucrurile s-au desfasurat cat se poate de corect, respectand statutul PMP.

Rep: Nu chiar pana la capat.

ET: In aceasta etapa respectam statului PMP, pana la Congres, decizia o ia acest Comitet care exista dar consultand toti membri partidului. Au participat peste 18.000 de membri.

Rep: Candidatul unic cum il veti stabili? Tehnicalitatea asta e importanta, e o intrebare de baza:. Cum sa fie el desemnat?

ET: Prin negocieri. Vom discuta cu celelalte partide si vom lua decizia cea mai inteleapta astfel incat candidatul pe care-l va propune unul dintre partide sa aiba cele mai mari sanse pentru a obtine majoritatea increderii romanilor in aceasta competitie. Lucrurile sunt foarte clare. Aceste decizii se asuma politic, se discuta deschis.

Rep: Prin negocieri intre lideri celor trei patru partide?

ET: Vom gasi o formula pe care o vom agrea impreuna.

Rep: Pai, poate ar trebui sa stabiliti formula intai, ca poate nu va intelegeti nici pe formula si atunci nici la candidat unic nu mai ajungeti.

ET: Pentru noi este foarte important sa obtinem un scor foarte bun la alegerile europarlamentare, suntem pregatiti pentru aceasta competitie. Este foarte important ca dupa alegerile europarlamentare sa putem discuta deschis cu cei care vor ca Romania din 2014 sa fie condusa mai departe de presedinte de dreapta. Exact pe criteriile mentionate mai devreme: om care sa inteleaga profund valorile democratice, sa aiba in sange acest respect fata de statul de drept, de independenta justitiei, sa aiba o viziune despre Romania, si nu sa se ascunda in spatele intereselor dictate de baroni. Asta trebuie sa fie viitorul presedinte al Romaniei. Si vom discuta dupa europarlamentare pe cine mizam cel mai mult. Pentru ca avem nevoie de un om politic curajos care sa se bage in aceasta lupta extrem de importanta pentru viitorii zece ani ai Romaniei.

Rep: Presedintele Traian Basescu, intrebat intr-un interviu pentru Adevarul, daca intr-un portret robot desenat de domnia sa s-ar incadra Daniel Morar, fostul sef al DNA, a spus ca se incadreaza. IL vedeti potential candidat pe Daniel Morar?

ET: Este persoana care a facut performanta in domeniul pe care l-a gestionat. Din punctul acesta de vedere, este un om pe care romanii l-ar privi cu multa simpatie. Dar ceea ce cred eu si o spun ca om politic, in aceasta batalie pentru presedintia Romaniei este extrem important sa ai experienta politica. Si o spun din proprie experienta. Uitati-va la Republica Moldova. Presedintele republicii Moldova este fostul presedinte al Curtii Supreme, un magistrat de exceptie, dar se observa ca nu are suficienta experienta politica in a negocia si discuta cu partidele. E un lucru extrem de important, partidele cu ele trebuie sa negociezi si formarea guvernlui, formarea majoritatilor. Deci este foarte importanta aceasta latura pentru un candidat la presedintie, trebuie sa aiba experienta politica.

Rep: In caz de rezultat bun la europarlamentare, o vedeti pe doamna Elena Udrea candidat al PMP la prezidentiale, asa cum o vede dl. Baconschi?

ET: Doamna Elena Udrea este unul dintre cei mai curajosi oameni politici din Romania si a confirmat acest lucru. Numai daca ne referim la campania interna din PDL, unde a obtinut un scor foarte bun. A fost un ministru foarte bun, este un politician extrem de puternic si odata cu venirea domniei sale in PMP sa stiti ca au venit foarte multi oameni care n-au facut politica. N-as vrea sa-i amintesc doar pe cei care au venit impreuna cu doamna Elena Udrea, ceea ce e un semnal bun cand oamenii te urmeaza cand pleci la drum intr-o noua constructie.

Rep: Deci partidul a crescut dupa ce doamna Udrea a venit in PMP?

ET: Da, este un lucru pe care-l spunem cat se poate de deschis pentru ca asta este realitatea. Este mult mai vizibil, domnia sa fiind extrem de cunoscuta, cu o notorietatea foarte puternica, si extrem de prezenta pe scena publica de foarte multi ani, reuseste sa transmita mult mai rapid mesajele. Initial, cand organizam conferintele la sediul partidului nostru, sigur ca reuseam sa transmitem o parte din mesaj. De cand a venit doamna Elena Udrea mesajele PMP patrund mult mai rapid. E un lucru foarte bun, e un castig enorm pentru partid. Vom decide dupa alegerile europarlamentare. Daca si doamna Udrea doreste sa intre in aceasta competitie. Nu am dicutat acest subiect cu dumneaei, daca vrea sa intre, daca nu vrea sa intre in competitie. Ceea ce este important pentru noi este sa reusim sa ne infiintam structuri in toata tara. In momentul de fata cam 80% din localitatile Romaniei am reusit sa patrundem, sa putem intra in alegerile europarlamentare pregatiti de prima victorie a PMP.

Rep: Nu cumva partidul a crescut pe seama implicarii mai abrupte a presedintelui Traian Basescu in sustinerea PMP? De ce tocmai pe seama Elenei Udrea?

ET: Eu imi desfasor activitatea in preajma presedintelui de aproape zece ani de zile. Din ziua in care am anuntat ca infiintam partidul Miscarea Populara am participat la foarte multe evenimente impreuna cu domnul presedinte Traian Basescu. Si presedintele a transmis de multe ori mesajul ca se va intoarce in fundatie, ca se va implica in constructia partidului. Si partidul a urcat pana la un anumit prag. Odata cu venirea doamnei Udrea si a celorlalti colegi deputati si oameni cu experienta politica, partidul a prins o noua dinamica. Si acest lucru nu-l poate contesta nimeni. E o realitate care face parte din viata PMP.

Rep: E o realitate si faptul ca multi votanti de dreapta o critica, vedem asta pe bloguri, in timpul discutiei online. Din partea multor comentatori de dreapta nu are sustinere.

ET: Vor decide romanii la alegerile europarlamentare de cati sustinatori se bucura PMP. In ceea ce o priveste pe doamna Elena Udrea, eu o cunosc de foarte mult timp. Este un politician care isi asuma tot ceea ce spune si face. E mult mai cinstit decat sa te prefaci cum se preface Ponta. La guvern este premier, in Parlament este deputat, acasa este sotul doamnei europarlamentar Daciana Sarbu, la Senat este ginerele domnului Sarbu. Este mult mai cinstit sa-ti asumi un statut in politica decat sa te prefaci.

Rep: Ce inseamna ca si-a asumat, ca nu mi-e foarte clar.

ET: Si-a asumat si pozitiile pe care le are, si modul de a face politica altfel exact asa cum face Elena Udrea. Este un om care respecta echipa din care face parte, munceste enorm. Nu vad care sunt motivele pentru care trebuie sa avem anumite temeri. Lucrurile sunt foarte clare pentru PMP in etapa actuala, suntem pe o linie foarte buna. Eu unul sunt multumit, echipa este solida si motivata.

Vezi integral interviul cu Eugen Tomac in varianta VIDEO: cand va fi sanctionat fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, cercetat de DNA? Pentru cine va trage primarul Clujului, Emil Boc, in campanie, pentru PDL sau PMP? Si ce spune despre o eventuala preluarea a conducerii PMP de catre Traian Basescu dupa incheirea mandatului de la Cotroceni.