Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la emisiunea Adevarul Live, ca, desi "Rusia e un factor de destabilizare a regiunii", iar "toate aceste conflicte regionale sint ca o salba de insecuritate in jurul Marii Negre", Romania "nu are o amenintare directa. Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO." De asemenea, seful statului spune ca nu prevede nici invadarea Ucrainei de catre Rusia. "Invadarea Ucrainei ar insemna provocare regionala. Investitiile straine directe ar fi mult mai putine in caz de agresiune. Cred ca tinta Rusiei e federalizarea Ucrainei si controlul estului Ucrainei, sa controleze tara si incet-incet sa se apropie de gurile Dunarii." In aceeasi emisiune, Traian Basescu i-a indemnat pe romani sa nu aduca la sfarsitul acestui an la Cotroceni "un om dependent de baroni, pe Victor Ponta. El va baroniza tara." Basescu a creionat si un portret-robot al celui pe care il vede presedinte al Romaniei, spunand ca "a venit timpul pentru un politician care nu a avut nimic in comun cu fostul regim", si adaugand ca fostul procuror-sef al DNA, Daniel Morar, se incadreaza in acest portret.

Traian Basescu la Adevarul Live:

Intrebare: Cum comentati reactia MAE rus?

Traian Basescu: Si eu sint dezamagiti de actiunile din regiune ale Federatiei Ruse, si am spus-o public. Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci si de Transnistria, si Nagorno-Karabah, si Osertia. Toate aceste conflicte regionale sint ca o salba de insecuritate in jurul Marii Negre. Mai au o caracteristica: pot fi rezolvate de la Moscova, dar pot fi explodate simultan sau pe rind de la Moscova. Eu mi-am dorit mereu o relatie corecta cu Moscova. Nu poate sa ma convinga nici MAE rus, nici Putin, ca Rusia nu genereaza conflicte si instabilitate regionala.

Q: Ati avut o intilnire cu lavriov la Haga. Ce ati discutat?

A: A fost o intilnire absolut privata, nu pot spune ce am discutat. Dar in orice comunicare cu oficiali rusi sau americani imi mentin pozitia publica. Anul trecut s-a semnat acord de cooperare cu Rusia la nivel de consiliu de securitate. Deci relatia functioneaza - nu ne pupam, dar functioneaza, avem ambasade.

Q: Ati avut vreo intrevedere cu ambasadorul rus de la inceperea conflictului din Crimeea?

A: Nu eu, ci consilierii mei, acesta e nivelul.

Q: Putin a trimis o scrisoare catre 18 state UE, printre care si Romania, despre gazul rusesc.

A: Au fost 2 scrisori. Una de la Putin si una de la Gazrpom, care reda pasaje din contractul cu Ucraina. Romania a fost una din tarile care au initiat ideea ca Comisia Europeana trebuie sa negocieze in numele celor 18 state. Aici lucrurile trebuie privite corect, cu atit mai mult ca si Ucraina recunoaste o datorie de 2 mld euro spre Gazprom. Nimanui nu-i poti sa livreze gaze fara sa platesti. Mi se pare incorect ca Moscova a marit cu 80% pretul gazului pentru Ucraina intr-un moment cind stia ca Ucraina e intr-o criza teribila.

Scrisoarea lui Putin e corecta, in opinia mea. Punctul legat de datoria Ucrainei e un punct. Pe de alta parte arata riscul ca Ucraina sa preleveze gaze din conducte daca Gazprom stopeaza livrarea catre Ucraina,d ar mentine livrarea catre Europa.Problema datoriei Ucrainei a fost discutata si in ultimul Consiliu European. Dam acum Ucrainei bani sa-si plateasca datoria? Decizia a fost nu, sa asteptam incheierea acordului Ucrainei cu FMI. Parerea mea e ca Ucraina trebuie sa ceara reesalonarea datoriei catre Rusia pentru gaze. Romania cred ca ar proceda la fel. E clar ca Ucraina tebuie ajutata de FMI, CE, Banca Mondiala sa rezolve problema.Aceasta scrisoare care a fost exagerat interpretata sta in criterii tehnice. Sigur, putem sa mergem si in latura cealalta: de ce acum Rusia ameninta? E simplu, pentru ca e o datorie de 2 mld euro.

A doua scrisoare a venit din Gazprom, care citeaza articole din contractul bilateral cu compania de gaze din Ucraina. Arata clar ca e o problema dpdv comercial. In fata argumentelor comerciale, nu poti sa vii sa pui in seama politicului.

Q: In cazul unui conflict armat in Ucraina, care sint pasii Romaniei?

A: Actiunea guvernului de la Kiev e una corecta. Trebuie sa-si faca ordine in tara, autoritatea legitima a statului ucrainean trebuie restabilita pe intreg teritoriul. E clar ca Federatia Rusa are in Estul Ucrainei militari specializati pentru astfel de operatiuni. E clar ca Federatia Rusa are responsabilitati majore in sustinerea tacita si cu elemente specializate in Slaviansk, Donetk, Odessa. Se apropie de Gurile Dunarii. Care vor fi costurile operatinilor de azi? Vom vedea. Daca as fi sef de stat as cere minim de violenta si maxim de eficienta, dar violenta nu poate fi exclusa.

Q: Ati pomenit de gurile Dunarii si mi-am amintit de scandalul Bistroe. Daca acolo va fi Federatia Rusa la gurile Dunarii?

A: Daca va fi. E clar ca un obiectiv strategic al Rusiei e sa aiba acces la Dunare. Rusia avea cea mai mare flota la Dunare, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea granita. Romania nu are o amenintare directa. Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO.

Acum vedem valoarea intrarii in NATO, si mai ales consolidarea relatiei cu SUA. Pe de alta parte, Romania face parte din regiunea cu Ucraina. Daca regiunea va fi cotata ca regiune de risc, si Romania va avea de pierdut, costul imprumuturilor va creste.

Q: Dar Romania a atras imprumuturi cu dobinda mica.

A: Pentru ca analistii politice, ca si mine, nu prevad invadarea UCrainei de catre Rusia. Invadarea Ucrainei ar insemna provocare regionala. Investitiile straine directe ar fi mult mai putine in caz de agresiune. Cred ca tinta Rusiei e federalizarea Ucrainei si controlul estului Ucrainei sa controleze tara si incet-incet sa se apropie de gurile Dunarii. NATO nu va interveni militar in Ucraina in cazul unei invazii rusesti,dar va lua masuri economice dure. Nu cred ca vreo tara NATO va fi atacata de Rusia. Ar fi razboi, indiferent ce tara NATO ar fi atacata. Dar regional trebuie creat echilibru militar.

Pana la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO in baltice, Polonia, Romania. Numarul de militari NATO in CSAT a fost deja aprobata o crestere pina la 1600. Legea privind rezervistii e o solutie discutata. Saa pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme. Avem o mare problema pentru ca foarte multi rezervisti sunt la munca in strainatate. Va trebui sa ne refacem capacitatea de a ne aduce rezervistii sub arme daca e nevoie.

Mai e o problema: balticii, Polonia, Romania - toti am strigat sa vina americanii. Dar ce obligatii are contribuabilul american sa plateasca singur pentru securitatea noastra? Ei bine, guvernele trebuie sa inteleaga ca este un imperativ cresterea capacitatii armatei romane. E clar sa se fac investitii, unel ne-publice, se cumpara al 7-lea avion Spartan, se termina programul Piranha cu masini de lupta, s-au dat avansurile pentru avioanele F-16. Deci se fac niste eforturi. Mai avem un mare avantaj: avem o armata instruita in teatrele de operatii in Irak, Afganistan, Balcani. Avem o armata cu trupe instruite. Avem si centrul NATO de la Oradea pentru culegere de informatii in teatrele de informatii.Romanii n-ar trebui sa fie extrem de ingrijorati de starea armatei. Dar Romania trebuie sa-si mareasca efortul de dotare a armatei. Nu sintem o armata atit de nedotata cum pare, dar e clar ca Romania trebuie sa investeasca mai mult in noile tehnologii necesare: mai multe avioane de vinatoare, dotare mai consistenta a fregatelor.

Mutarea lui Ponta la MApN e un semn foarte prost, sper ca l-a inteles si el. Daca nu voia sa-l asculte nimeni, trebuia sa se duca la pestera Scarisoara. A fost o mare minciuna: nu a fost ascultat biroul premierului, ci infractorul Duicu.

Q: Transnistria: Cum vedeti situatia?

A: Nu cred ca Rusia va recunoaste Transnistria. Cred ca tensiunile dintre Rusia si SUA/UE, solicitarea din Transnistria i-a incurcat pe rusi. Nu cred ca a fost bine primit la Moscova apelul primit de la SOvietul suprem din Transnitria. Transnitria e un Kalinigrad al acestei regiuni. Pe rusi ii avantajeaza statutul actual. Nu au nici un motiv sa se lege la cap cu inca o problema.

Mesaj pentru basarabeni la recensamint: sa se declare cinstiti ceea ce cred ca sint. Riscul cel mai mare pentru moldoveni il reprezinta Rusia, legat de politica Rusiei fata de cetatenii rusi. Daca vor un scut, sa se declare ceea ce sint: romani.

Q: Inundatiile nu sint in atentia dumneavostra? Sinteti la curent? Nu ati fost vazut acolo.

A: Nu intentionez sa merg acolo pentru ca ar naste un nou conflict cu guvernul. Am vrut sa merg acolo in ziua de paste. Dar consilierii mi-au spus ca s-ar politiza tot. Ca s-au trezit mai tirziu, ca au fost penibili cu barca... Dar sa-l vezi pe Dragnea in Teleorman, unde a fost stapin 16 ani, este jenant si arata pina unde merge fatarnicia baronilor. Modul cum au facut interventia a fost penibil. Barca gonflabila, trasa de subofiteri... Frate, cind te duci la inundatii stii ca poti sa te uzi pina la chiloti. Au fost penibili ca aparitie, dar sper ca nu inutili. Daca ma duceam si eu acolo, s-ar fi politizat.

Le arati oamenilor ca esti alaturi de ei atunci cind au nevoie. Ei isi spun speranta in Dumnezeu, dar ei stiu ca nu Dumnezeu le face diguri, ci autoritatile. Tin minte cind am fost la Saucesti. M-am infuriat in 2008, a doua tura de inundatii, iar un domn imi cerea sa-i tencuiasca Guvernul casa dupa ce i-o si construise.

Era si un sat langa Bacau, cu case noi, si se trezau inundati. Dar am facut un dig de 30 km pe Siret si s-a rezolvat.

Q: Exista si o incapacitate la nivel local a baronilor?

A: Coruptia e cea care a lovit mult si in constructia de drumuri locale, si in inundatii. Ia-o pe prioritati cu banii alocati de Guvern si implica-te in protejarea zonelor inundabile. Dar cind in Teleorman toti banii ii duci la Teldrum, apoi faci morisca si prin alte judete si dai prioritate la lucrari care nu sint urgente - sigur ca e semn de coruptie. Dragnea locuieste intr-un palat la Alexandria. Cind vezi bogatia baronului si saracia oamenilor pe care-i pacaleste cu o galeata si un kil de zahar iti dai seama ca una din cauzele saraciei e coruptia baronilor. Sumele drenate de baroni sint mai mari decit cele deturnate de ministri. Va spun din instinct. Muresan a intrat in puscarie pentru o neglijenta la scoaterea din rezerva aunor cantitati de ulei. Dar ia sa vedem citi bani au deturnat Dragnea, Nicusor Constantinescu, Cozma.

Le spun romanilor: nu aduceti la Cotroceni un om dependent de baroni, pe Victor Ponta. El va baroniza tara. El spune "Vreau schimbarea!". Ce vrei sa schimbi, ceea ce merge? ANI, Justitia, legea educatiei, adica tot ce merge? Un astfel de politician care-i apara pe baroni - sint mesajele lui publice - e un pericol urias ca romanii sa aduca la Cotroceni un astfel om care ia decizii impins de baroni si nu de nevoile tarii.

Q: Cum au ajuns acesti baroni atit de puternici?

A: In foarte multe situatii au numit ministri. Nu doar legea electorala e o problema, poate ca limitarea la 2 mandate de sef de CJ ar fi o solutie. Insa forta lor a crescut datorita a ceea ce se intimpla in fiecare judet. E ceea ce am spus mereu si am revenit pe mesaj: depolitizarea institutiilor descentralizate. In judete se creeaza un fel de familie: seful Politiei, seful Directiei de educatie, seful Directiei agricole, seful ANAF etc - toti sint pusi pe influenta politica. In aceasta capcana cad si procurori, ca le place sa fie in cupola judeteana. De ce credeti ca e nevoie de actiuni ale DNA sau DIICOT central si nu cele locale?

Nu vreau sa ma pronunt pe cazul Berbeceanu.

Q: Cum raspundeti acuzelor ca anchetele sint indreptate impotriva baronilor PSD?

A: Exact acelasi lucru l-a spus Blaga in PDL cind erau anchetati si condamnati primarii PDL. Exact acesta a fost mesajul cu care s-a cistigat in PDL: Basescu nu aresteaza primarii. Este o minciuna. Nu exista, o spun public, situatie in care eu sa fi cerut vreunui procuror Fa-l pe Mazare, fa dosar la Vilcea sau la Duicu.

In schimb, ce exista? Cind am constatat ca institutiile descentralizate sint in carteluri - mai ales unde baronii sint foarte puternici, recunosc ca in CSAT, dupa ce am declarat coruptia si evaziunea ca amenintari la adresa securitatii nationale, s-a stabilit formarea unor structuri locale: procurori, ofiteri SRI, ofetirri de Politie, uneori si cu ANAF, si s-au reusit operatiuni extrem de dure, in mod deosebit actiuni ale DIICOT. DIICOT a trecut mai putin observat pentru ca nu se ocupa de figuri publice. Sub Codrut Olaru si Alina Bica, DIICOT au demantelat multe grupari de crima organizata.

Imi asum faptul ca nu am facut nici un compromis. Nici cu politicieni, nici cu presiunile mediatice.

Q: Ati intrat in rindul baronilor dupa afacerea Nana?

A: Deocamdata e o avere nematerializata, pentru ca pamintul e luat pe credit pe 30 de ani. Mi-as dori ca romanii sa cumpere pamint. CEC a anuntat un program de creditare pentru cumpararea de pamint. Valoarea pamintului crestere. Deci nu ma consider un om bogat pentru ca nu m-am dus cu bani in sacosa.

Q: S-a ajuns totusi la ancheta Nana, va pare rau ca ati luat pamintul?

A: Nu. Rezultatul va fi penibil. Aratati-mi citi PSD-isti au cumparat pamint cu credit? In schimb, vezi vedea la PSD-isti, de pe vremea lui tata socru, luate sute de mii de hectare ale ADS luate in concesiune. Ei dau statului 600 kg/hectar, cind recoltele obisnuite sint de 4.000 kg griu pe hectar. Eu il consider un asset al familiei. Ioana mi-a spus ca nu se poate ocupa de el, sa vin eu dupa ce-mi termin mandatul. Mesajul meu pentru romani e sa cumpere pamint. In momentul de fata e ancheta Parchetului si nu vreau sa fac comentarii.

Q: ANRP a facut solicitare pentru a anula retrocedarea a 60 ha din teren.

Sa anuleze retrocedarea si sa faca puscarie cine a facut retrocedarile gresit. Iar aici prefectii au semnat. Cei care au obligatia prin lege sa verifice retrocedarile sint prefectii. Eu as vrea sa vad un prefect condamnat si m-as bucura sa piarda fiica mea si familia mea acel teren ca sa se faca dreptate.

Despre avocata gratiata: As inchide subiectul spunandu-va atat: avocata aceea era abandonata de sot de cativa ani, abandonata nu divortata, sotul plecat in Spania, si avea 6 copii din care doi cu dizabilitati. Ce faceai cu copiii aceia? Sunt lucruri peste care nu poti sa treci. Antena 3 poate sa spuna orice, sunt lucruri umane.

Despre acuzatiile de santaj: Actiunea a fost politica - 100 si ceva de parlamentari PSD-isti au facut plangere penala. Dupa ce imi inchei mandatul nu pot fi acuzat pentru declaratiile din timpul mandatului. Doar pentru inalta tradare pot fi acuzat.

Despre vacanta parlamentarilor: Nu pot sa judec eu deciziile parlamentarilor sau nu pot sa le blamez. Marea problema pe care o avem apropo de acest lucru este ca nu am vazut niciun politician, nici macar dintre europarlamentari, care sa anunte temele acestei campanii (pentru europarlamentare - n.red.). Eu daca as fi europarlamentar as spune pe toate drumurile: Nu votati socialistii! Candidatul socialistilor la sefia Comisiei Europene e Martin Schultz. Pentru mine, socialistii sunt cei care vor face compromisuri pe spinarea Republicii Moldova si a agresiunilor Rusiei, vor avea o atitudine moderata la adresa Rusiei, si nu este momentul pentru asa ceva.

Despre alegerile europarlamentare: Daca va fi participare mica la votul pentru europralmantare, se va spune ca romanii doar dau din gura ca sunt pro-europeni. Fac un apel la romani sa mearga la vot. Romania are interese majore in parcursul european al Republicii Moldova si intr-o atitudine ferma la adresa Rusiei.

Despre viitorul presedinte: Nu poti sa pui un incepator la varful statului. A venit timpul pentru un politician care nu a avut nimic in comun cu fostul regim. Eu am invatat democratia. Dar sa nu fi trait in societatea care ne facuse dependenti de stat. Sa fie un om cu capacitate de negociere politica. Nu ca mine, din cind in cind - cind am avut nevoie sa fac guverne, ci tot timpul. Si mi-ar mai placea sa fie un politician care, ori daca a venit in politica cu un apartament, sa-l gaseasca candidatura cu apartament. Dar sa nu fi explodat bogatia pe capul lui dupa ce a intrat in politica.

Q: Barbat sau femeie?

A: Poate fi orice.

Q: Daniel Morar s-ar califica?

A: Cred ca da. Morar se incadreaza in portretul robot pe care l-am facut.

Q: Peste 50.000 de tineri romani studiaza in strainatate. Ati raspuns inviatiei noastre in 2012 si ne-ati promis ajutor real. Ce masuri ati luat pentru a folosi aceasta resursa strategica? Ce mesaj aveti pentru noi?

A: Primul mesaj e ca cei care sutdiaza afara si au califari inalte sint bineveniti in tara, dar trebuie sa site ca patesc ca dvs, adica 200 euro salariu. Cei care au calitati si se intorc, au perspectiva progresului in functie si venituri. Un astfel de tinar este Siegrfried Muresan, numarul 2 pe lista PMP la europarlamentare. Deci loc eligibil. La presedintie cred ca sint 3 astfel de tineri reveniti din strainatate, dar nu sint multumit de salarii.

Am avut ideea crearii unei fundatii si a unui partid destinate sa ia Romania de unde este. Cei care au condus Romania din 1990 si-au pierdut resursele. Ne trebuie generatia celor ca dvs, ca Tomac, ca Elena Udrea. Eu o sa ma dedic atragerii catre Fundatia Miscarii Populare de tineri valorosi. Dar nu toti cei care au diploma afara sint mai valorosi decit cei care studiaza in tara.

In viziunea mea, Romania nu mai are alta resursa politica decit generatia tinara. Mergeti in partide in care baronii nu s-au consolidat: MR Ungureanu are un partid tinar, Tomac conduce un partid.

Q: In 2024 vor fi alegeri prezidentiale in Romania si Rusia. V-as ruga sa faceti un tablou al regiunii in 2024.

A: Cit timp Putin va fi le Kremlin, conflictele inghetate vor fi o realitate regionala. Nu va renunta la aceasta formidabila pirghie, o foloseste in relatia cu SUA si UE. Putin are ideea refacerii URSS, iar aceste conflicte inghetate ii convin de minune. Romania va fi departe ca putere militara si dpdv economic. Romania va fi o importanta putere militara regionala pentru ca o va obliga comportamentul Rusiei. Iar Rusia va fi mult in urma dpdv economic, dar foarte puternica militar. Putin va lua banii din resurse energetice si-i va duce in armata. O Rusie foarte puternica militar si foarte slaba economic, care va mentine conflictele inghetate pina cind Putin isi va termina al doilea mandat in 2024.

O sa spuneti ca UE isi va rezolva problema energetica. Da, dar China va ramine dependenta de Rusia si Rusia isi va mentine incasarile.

Q: Unde vedeti Polonia si Turcia?

A: Stiti ca Romania a avut ideea trilateralei Romania-Polonia-Turcia. E foarte importanta, sper sa o umplem de continut. Romania nu se va aseza niciodata in remorca vreunuia dintre cei doi. Nu ne-am implicat mai mult in Ucraina pentru ca am vazut mai bine decit altii. Ne-am implicat mai mult in Moldova pentru ca am inteles mai bine care sint realitatile regiunii si ce putem. Noi atit am putut: sa ne concentram pe Moldova. Atit este resursa noastra.

Q: Sondajele il evidentiaza pe MR Ungureanu din dreapta. El a lansat o teorie intersanta, spunind ca Romania ar trebui sa fie o punte intre Rusia si Vest. Cum vedeti aceasta opinie?

A: Nu sustin toate fortele de dreapta. Eu sustin PMP. Sint un adept al formarii unui bloc de dreapta la prezidentiale. In ce priveste rolul de suveica, nu cred ca Romania si-l poate asuma prea curind, pentru ca asta cere incredere. Cita incredre poate fi intre noi si Rusia dupa Crimeea, povestea tezaurului, Crimeea, dar si istoria?

A incercat Polonia acest exercitiu, si acum tipa sa vina trupe americane pe teritoriul ei. Tineti minte ca Bush a spus ca Romania trebuie sa fie o punte intre Rusia si Vest. Ei, iata ca nu se poate daca interesele tale nu sint respectate. Te trezesti ca ramii o punte suspendata. Prudenta e obligatorie in politica externa. Eu nu sint antirus, dar niciodata nu mai voi face ca nu vad ce se intimpla in regiune si cum riscurile sint creste de Rusia, nu de altcineva.

Rusia de ani buni creeaza riscuri de instabilitate in regiune, nu Turcia, nu altcineva. Mai bine imi iau un partener linga mine decit sa fac pe puntea si sa ramin cu cocoasa tabacita. Deci povestea asta cu puntea - Romania nu o poate incerca cu mine presedinte. S-o incerce alt presedinte. Nu am avut nici un element care sa-mi spuna ca putem fi curea de legatura intre Vest si Rusia. Si stii ca pe punte se poate trece si cu pasul, si cu tancul.

Nici eu nu am venit la Cotroceni fiind un foarte bun cunoscator de politica straina. Nu imi era straina, ca am fost ministru in 5 guverne. In schimb, instinctiv, inainte de a deveni un vorbitor avizat despre politica externa, am avut ideea parteneriatului cu SUA, intelegind de pe atunci ca o UE cu 27 de state este greu sa aiba o politica externa unitara.

Stiam ca nivelul de relatie cu Rusia sau cu SUA al statelor membre UE erau diferite. Unele erau mai apropiate de Rusia, unele au mari dependente energetice de Rusia. Deci am inteles ca pilonul de parteneriat trebuie sa fie SUA si Marea Britanie. Instinctul a functionat si apoi, ca presedinte, am consolidat relatia bilaterala cu SUA si am facut-o sa aiba si un specific in interiorul NARO: bazele militare in Romania nu sint baze NATO, ci baze americane, scutul de la Deveselu e american inca, nu NATO, centrul HUMINT de la Oradea nu e NATO, ci facut de americani.

Pe aceasta baza bilaterala cu SUA am reusit organizarea la Bucuresti in 2008 a celui mai mare summit din istoria NATO. Fiind tara gazda, am reusit sa introducem pe agenda Marea Neagra si securitatea energetica.

Cheia viitorului presedinte e sa consolideze increderea in relatia bilaterala cu SUA si sa-si asculte consilierii. Eu am avut excelenti consilieri: Andrei Plesu, Anca Ilinoiu care a revenit la Cotroceni, toti consilierii au lucrat pe consolidarea acestui parteneriat strategic si el a fost imprimat si la MAE. Pina la instalarea lui Corlatean, care bate cimpii prin alte parti.

Sunt adeptul unei relatii comerciale cu China, pentru ca avem deficit urias, dar la nivel politic parteneriatul strategic e cu SUA. Problema e ce dai Chinei? Noi nu avem Airbusuri, premierul a promis 5 milioane de porci - creste porci, rezolva problema defictului comercial. China e o tara prietena, dar parteneriatul strategic e cu SUA.

Q: Ne uitam pe sondaje si vedem ca premierul Ponta e pe primul loc. Ce sanse ii dati sa ajunga presedinte?

A: Sincer, cred ca nu are nici o sansa, pentru ca stinga singura nu poate bate dreapta unita. Si acum, daca punem cifrele partidelor de dreapta cu cifrele socialistilor din USD vedem ca dreapta ia mai mult. Plus ca Ponta nu va putea vorbi credibil de lupta anti-coruptie, pentru ca el e aparatorul mafiilor locale, si nici de creare de locuri de munca pentru tineri. Sint teme fundamentale pentru Romania in perioada urmatoare. Avem 5 miliarde de euro alocati de UE, plus 450 milioane de euro pentru IMM-uri, iar Ponta nu a facut nimic. Locurile de munca au scazut de cind a venit el la putere.

Q: Il vedeti credibil pe relatia cu SUA?

A: S-a decredibilizat odata cu lovitura de stat, si cu aparare baronilor. Mesajele americanilor au fost clare: un stat in care partidul lui Ponta ar acapara si presedintia, ar face ca baronimea sa il aiba ostatic.

Q: Maior s-ar incadra in portretul-robot al candidatului la prezidentiale?

A: S-ar putea, dar nu mai vreau sa dau nume. Sint mai multi politicieni care s-ar putea incadra aici