​EuroReplici

Adina Valean: In Romania le uram puternic pe nevestele politicienilor / Imi displace profund nepotismul si nu ma simt vizata de el

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 23 aprilie 2014, 9:48 Alegeri 2014 | Europarlamentare


Adina Valean
Foto: valean.eu
HotNews a discutat cu cei mai importanţi candidaţi români pentru un fotoliu de europarlamentar. Am încercat ca, prin replici directe, să-i scoatem din spatele cortinei, să-i vedem cât se poate de limpede.

Adina Vălean, din 2009 soţia preşedintelui PNL Crin Antonescu, este numărul doi pe lista liberalilor pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Această poziţie îi asigură un nou mandat în Parlamentul European, acolo unde activează deja de 8 ani. Vălean vorbeşte despre influenţa pe care relaţia cu liderul unui important partid o are asupra evoluţiei sale politice, despre incompetenţa reprezentanţilor guvernului României trimişi la Bruxelles şi despre întâlnirile cu lobbiştii care roiesc în jurul Parlamentului European.

​VM: De ce este România singura ţară UE care are printre europarlamentari o fiică de preşedinte, o soţie de prim-ministru şi soţia preşedintelui celui mai important partid din opoziţie?

Adina Vălean:
Dumneavoastră aţi făcut cumva o statistică să vedeţi în celelalte ţări?

VM: În Italia mai sunt câteva cazuri, dar niciunde nu e ca în România.

Adina Vălean:
Păi nu... Nu puteţi spune că România e cea mai... Nu e chiar aşa.

VM: Se mai întâmplă şi la alţii?

Adina Vălean:
Nu putem face o astfel de afirmaţie dacă nu avem o statistică. Eu, personal, nu am căutat o statistică, dar pot să vă spun, în ceea ce mă priveşte, că doresc să fiu judecată pentru lucrurile pe care le-am făcut pentru cetăţeni în mandatul meu de europarlamentar, în politică în general, şi nu după cine... nu după membrii familiei mele. Nu că n-aş fi mândră de ei, dar trebuie să fiu judecată după activitate. Nu vreau să comentez celelalte lucruri. Atât vreau să spun: că şi mie îmi displace profund nepotismul. Cred că pot spune acest lucru pentru că nu mă simt vizată de el. Eu nu cred că am fost pe această listă sau că sunt în continuare susţinută de PNL pentru că sunt soţia soţului meu. Asta se vede din activitatea mea de aici: din 2007 sunt vicepreşedinta grupului liberalilor europeni, în 2011 Votewatch m-a numit cel mai influent europarlamentar, colegii mei britanici m-au susţinut ca, între vicepreşedinţii grupului ALDE, să fiu cea care ocupă locul în banca întâi. Toate lucrurile acestea nu se fac cu proptele de la Bucureşti şi arată, totuşi, cam care este aprecierea de care mă bucur în politica europeană. Nu am făcut niciodată caz de familie, aici, şi cred că mi-am făcut datoria faţă de toţi cei care m-au sprijinit să ajung în Parlamentul European.

VM: Faptul că EBA s-a retras de pe listă v-a făcut să vă gândiţi la un gest similar?

Adina Vălean:
Nu, pentru că eu consider că nu am ajuns în Parlamentul European şi nu am desfăşurat o activitate în Parlamentul European comparabilă cu a domnişoarei... doamnei Băsescu.

ABSENŢELE ŞI IMPRESIA ARTISTICĂ


VM: România a avut deja un partid important care şi-a schimbat orientarea ideologică trecând de la socialişti la populari. Ce părere aveţi despre astfel de partide?

Adina Vălean:
Cred că e târziu să discutăm despre asta pentru că opţiunea au făcut-o acum mulţi ani. Cu prea puţine excepţii, cei care aparţin partidelor politice româneşti nu au o poziţie politică dată de doctrină. În ceea ce vorbeşte cineva de la PSD sau de la PPE, PDL, nu văd o linie doctrinară care să zică clar cine e de stânga şi cine e de dreapta. Spun asta pentru că le pot discerne, dar nu le găsesc. În România se votează în bună-măsură pe impresii, mai degrabă pe impresia artistică decât pe cea de natură tehnică. Apartenenţa la o familie politică sau alta nu joacă un rol major în România în opţiunea de vot.

VM: Cât de important e pentru un europarlamentar să facă parte din grupul politic dominant?    

Adina Vălean:
În Parlamentul European nu există putere şi opoziţie. Aici majorităţile se fac în funcţie de subiect. Noi, liberalii, întotdeauna am ţinut balanţa. Dacă, din motive doctrinare, în Parlamentul European socialiştii şi popularii au fost pe poziţii divergente, votul a curs în funcţie de poziţia liberalilor. Pe chestiuni de economie de obicei majoritatea o facem spre dreapta, iar pe chestiuni care ţin de libertăţile civile sau mediu, în general înclinăm balanţa spre stânga.

VM: Una dintre cele mai importante Directive pentru viaţa cotidiană a multor europeni a fost cea anti-tutun. Dar aţi fost absentă de la vot. De ce?

Adina Vălean:
Nu cred că am fost absentă de la vot. S-ar putea... Vorbiţi de votul final?

VM: Da, conform Votewatch, cel din 26 februarie 2014.

Adina Vălean:
26 februarie? Da. Înseamnă că nu am fost. Dar înseamnă că nu am fost deloc în acea zi. 26 februarie...? În fine, înseamnă că nu am fost. Am fost puţin dezorientată pentru că, de atâta timp de când sunt aici, sunt anumite lucruri care sunt recurente. Chestiunile legate de industria tutunului reţinusem că le-am votat în toamnă. Dar o fi fost un alt tip de raport...

VM: Aţi ratat o cincime din voturile din Parlamentul European, conform Votewatch. De ce?

Adina Vălean:
Nu e adevărat. Dacă îmi arătaţi această statistică, o putem discuta. O cincime din voturile de plen? Este exclus.

VM: Aţi votat în 79,5% din voturile din Parlamentul European. Sunteţi pe locul 584 din 764 de europarlamentari [www.votewach.eu monitorizează prezenţa europarlamentarilor la vot în cazul voturilor nominale, n.red.].

Adina Vălean:
79%?

VM: Da.

Adina Vălean:
Bun. În fine. Nu ştiu să vă răspund acum.   

VM: Sursa este votewatch.eu.

Adina Vălean:
După cum aţi observat, chestiunile de natură statistică au început să aibă tot mai puţină relevanţă în judecarea parlamentarilor europeni. Învaţă şi România, încet-încet. Dacă s-ar face o statistică privind valoarea în bani pentru europeni a rapoartelor la care au lucrat europarlamentarii români, aţi vedea că statistica s-ar răsturna cu totul. Sunt foarte mulţi cei care sunt conştiincioşi din motive de natură personală, nu din motive de natură politică. Nu ştiu ce este mai important. Cei de la Votewatch pun transparent toată activitatea noastră şi este corect. Dar cei care fac statisticile ar trebui să vadă cât cântăresc şi care este natura rapoartelor pe care cineva le-a avut. În ceea ce mă priveşte, faptul că am fost raportor pe facilitatea de conectare europeană, care schimbă paradigma de finanţare a infrastructurii la nivel european, care înseamnă, în afară de raportul respectiv, un an şi jumătate înainte în care am avut grupuri de lucru astfel încât să construim un punct de vedere al liberalilor, este o activitate care nu se cuantifică pe Votewatch, dar ea face parte, în viziunea mea, din activitatea unui europarlamentar.

REPREZENTANŢII GUVERNAMENTALI AI ROMÂNIEI TRIMIŞI LA BRUXELLES HABAR N-AU DE POLITICĂ EUROPEANĂ

VM: Dacă în toamnă Crin Antonescu devine preşedinte, veţi renunţa la mandatul de europarlamentar pentru a vă întoarce la Bucureşti să fiţi prima doamnă?

Adina Vălean:
Nu cred că, în România, prima doamnă este o poziţie politică. Noi vorbim în România despre „first ladies”, dar în fond le urâm puternic pe neveste politicienilor. Prima doamnă este un concept şi o instituţie în Statele Unite, la noi nu. Cu alte cuvinte nu ai un buget, un cabinet, nu poţi propune iniţiative. Ce poţi să faci? Să fii bio, să cultivi roşii şi să creşti copii? Eu sunt politician şi am să-mi continui mandatul meu de europarlamentar indiferent de ce se va întâmpla cu prezidenţialele.

VM: Sunteţi de acord cu această afirmaţie: „România e singura ţară din Uniunea Europeană care se poartă ca şi cum ar fi o colonie”?

Adina Vălean:
România nu este o colonie. Nu cred că am făcut eu afirmaţia asta.

VM: Nu dumneavoastră. Soţul dumneavoastră, Crin Antonescu.

Adina Vălean:
Afirmaţiile trebuie întotdeauna privite în context. Cred că a fost un context în care acest cuvânt destul de tare, de colonie, a fost cumva explicat. România nu este o colonie, dar e adevărat că România trebuie să iasă din poziţia de membru pasiv al UE pentru că la nivel european se impune, se cere şi se va întâmpla o renegociere a Tratatului, o reformă a instituţiilor europene, o reformare a regulilor. România trebuie să scrie rapid pe hârtie cu ce se duce la această negociere. Cred că trebuie să se lupte să-şi schimbe condiţiile pe care le-a avut atunci când a dorit să adere cu orice preţ la Uniunea Europeană.

VM: A fost un preţ prea mare?

Adina Vălean:
Nu pot să vorbesc în termeni de preţ, dar au trecut foarte multe lucruri sub formă de detalii pe care le-am acceptat pentru că păreau detalii, dar care reprezintă lucruri importante pentru România. De pildă, în cazul taxei pe valoare adăugată colectată din statele membre, s-a descoperit că Germania, Olanda şi Suedia, au o cotă mult mai mică din TVA-ul pe care-l încasează şi pe care trebuie să-l vireze la Bruxelles. România are o cotă dublă faţă de Germania în materie de TVA. E un principiu, nu zic dacă e bun sau rău, dar pentru noi contează fiecare bănuţ pe care-l dăm la Bruxelles pentru că ştim foarte bine că în materie de ce primim înapoi e discutabil. Propunem aşadar ca această cotă de TVA să fie aceeaşi pentru toţi şi el să fie mai mic. Pentru România, în loc să fie 0,3 ca acum, să fie 0,15 ca şi în celelalte părţi. Nu e nevoie să dăm atâţia bani birocraţiei bruxelleze.

VM: De ce e discutabil ceea ce primeşte România înapoi de la UE?

Adina Vălean:
Totul e discutabil. În primul rând gradul nostru de absorbţie. Apoi, sunt politici europene la care România se duce prin reprezentanţii ei guvernamentali şi semnează ca primarul, ceea ce îi dăunează grav economiei. Pot să vă dau o sută de exemple. De pildă acceptarea de a avea 20% producţie de energie regenerabilă în România. Asta a condus la morile de vânt germane aduse în România de companii italiene şi nu au creat nicio valoare adăugată în materie de dezvoltare a industriei şi tehnologiei locale. Şi datorită schemei de certificate verzi, pentru care România din nou a semnat ca primarul, practic bani de la bugetul naţional se duc într-un domeniu care nu reprezintă o prioritate pentru cetăţenii români.

VM: De ce reprezentanţii guvernamentali semnează ca primarul? În ultimul deceniu am avut şi guvern liberal, cea mai lungă perioadă, şi guvern social-democrat şi guvern democrat-liberal.

Adina Vălean:
Reprezentanţii guvernamentali ai României nu sunt pregătiţi în politică europeană. Ca să nu spun, destul de dur, că habar n-au. Iar cei care ar avea ceva habar, caută imediat o poziţie pe la Comisia Europeană şi practic abandonează barca României în reprezentarea ei europeană. Un alt motiv, secundar, este că mulţi funcţionari nu au decizie politică şi se tem să promoveze o idee sau alta. România nu şi-a fundamentat sub nicio guvernare politicile interne pe studii de impact. Când un funcţionar român se duce la Bruxelles să apere interesul României, el se bazează pe impresii personale şi niciodată pe fundamentarea interesului României în domeniul respectiv. Toate statele membre de succes au folosit pre-aderarea pentru a-şi pregăti oamenii pentru politici europene sau de absorbţie. România nu a făcut acest lucru. Am încercat să încasăm banii de pre-aderare pentru că, fiind un stat sărac, ne-am bucurat că mai vin ceva bani. Aceasta este interpretarea mea strict personală.

"ÎI CUNOSC PE TOŢI OPERATORII DE TELEFONIE DIN EUROPA"

VM: Care ar trebui să fie principala sursă de diversificare energetică a statelor UE în contextul geopolitic actual?

Adina Vălean:
Nu diversificarea este problemă, ci securitatea aprovizionării. Nu diversificare a sursei, cât a sursei de aprovizionare. Anumite state europene, care nu sunt plasate astfel încât să fie legate prin conducte la o sursă de gaz, nu au o problemă cu aprovizionarea. Dau exemplul Spaniei care are o salbă de terminale de gaz lichefiat astfel încât se poate aproviziona pe piaţa globală a gazului. Cu alte cuvinte, eu merg pe o bursă a gazului şi cumpăr astăzi gazul cel mai ieftin din sursa X. Dar asta pentru că am posibilitatea să mă conectez sau să primesc gazul din orice sursă din piaţa globală. Asta trebuie să ţintească şi România. Ori ne conectăm în jos, spre Grecia, la tipul acesta de terminale şi cred că aceasta ar fi opţiunea cea mai sănătoasă. Oricum cred că ar trebui să ne facem şi noi terminalul de gaz lichefiat sau comprimat, în funcţiile de deciziile care se vor lua, la Marea Neagră.

VM: Gazele de şist?

Adina Vălean:
Gazele de şist, în opinia mea, sunt ultima dintre opţiuni pentru că ele presupun în materie de mediu, dar nu mediu în sensul de environment... Totuşi e o suprafaţă mare pe care o dedici acestui lucru. Terenul a devenit foarte scump în Europa şi cred că trebuie privit într-un pachet şi în România şi dacă nu am ce face cu acel teren, dacă e o opţiune necesară pentru mix-ul meu, de ce nu? De acord. Fac şi chestia asta cu gazele de şist. Eu nu m-aş opune din punct de vedere al mediului, cât al oportunităţii. Dar aş prefera să mă uit întâi la piaţa globală de gaz pentru că redefinirea pieţei interne din Statele Unite a lăsat ca toate sursele pentru piaţa americană să-şi caute pieţe de desfacere. Asta a dus la scăderea preţului la gaz lichefiat pe piaţa globală foarte mult. Îmi place să-mi imaginez, ca într-un film SF, vapoare cu gaz lichefiat care plutesc pe oceanele lumii în căutare de cumpărători. Şi nu văd de ce nu am privi către o astfel de oportunitate. Europa priveşte spre asta şi România trebuie să facă şi ea acest lucru.  

VM: De câte ori aţi fost contactată de lobbişti în ultimul an?

Adina Vălean:
Eu fac parte din comisia de industrie, energie, telecomunicaţii. Eu nu pot să-mi desfăşor activitatea fără să stau de vorbă cu reprezentanţii industriei. În Parlamentul European activitatea de lobby este foarte transparentă şi reglementată. Dacă întâlnirile cu reprezentanţii industriei sunt întâlniri cu lobbişti, înseamnă că m-am întâlnit de foarte multe ori cu lobbişti. Nu poţi lua decizii care înseamnă milioane, miliarde, de euro pentru o industrie, fără să asculţi toate grupurile de interese. Deciziile acestea cu impact economic nu trebuie luate de nişte funcţionari în nişte laboratoare. Din păcate, politicienii nu înţeleg asta. Apoi ne trezim că implementăm 10 ani politici de mediu care distrug competitivitatea economică europeană şi pot să vă dau nu ştiu câte exemple. Pentru cineva care lucrează în comisia de industrie este obligatoriu să-i asculţi pe toţi pentru că vin întotdeauna şi îşi argumentează poziţia cu studii de impact, îşi prezintă interesele lor de grup. Telecomul de exemplu: îi cunosc pe toţi, toţi operatorii de telefonie din Europa. Şi unul poate fi într-o asociaţie cu anumite interese într-un stat membru şi vrea o anumită direcţie şi la fel de bine poate face parte dintr-o altă asociaţie care are un interes divergent într-un alt stat membru. E foarte important să înţelegi cum stau lucrurile şi să-i asculţi pe toţi pentru că nu există o opinie de monolit, dar trebuie să afli toate aceste opinii înainte să iei o decizie politică.

VM: Care este realizarea de care sunteţi, ca europarlamentar, cea mai mândră şi care a adus ceva concret pentru alegătorul român obişnuit?    

Adina Vălean:
Pachetul telecom. Am calculat cu ajutorul Comisiei Europene şi a asociaţiei operatorilor ce economie am făcut în facturile românilor prin raportul meu de reducere a tarifelor la roaming. Pot să vă spun că avem 700 de milioane de Euro de pe facturile românilor economisiţi datorită raportului Vălean de roaming. Este un lucru concret.

Bilanţul  activităţii Adinei Vălean in mandatul de europarlamentar 2009-2014 poate fi consultat aici (sursa: votewatch.eu).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6823 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  La Bruxelles,nu? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 9:58)

  sevastian [anonim]

  De ce numai in Romania?
  Esti la fel ca ,Cacarau,de aia v-ati si ímperecheat.Cine se aseamana se aduna.
 • +8 (12 voturi)    
  tupeu maxim (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:05)

  Adi [anonim]

  nu uitati s-o votati, minti triste!
 • +6 (8 voturi)    
  oh my (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:15)

  demaGOGU [utilizator]

  ce gargaragioaica!
  • +2 (4 voturi)    
   /// (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:26)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Gogule !! Atentie mare.
   Vezi ca era din USD.
   Sa nu te confuzezi ca nu-ti mai dau astia leafa.
 • +6 (10 voturi)    
  Greata (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:21)

  Adrian [anonim]

  Mai lasati si pe altii mai tineri si mai destepti. Unii aduna semnaturi pe strada sa poata candida si tu vorbesti de nepotism cind esti pe locul doi in lista Partidului Liberal? Greu se rupe clica asta mincinoasa din politica romaneasca. Vomit si nu mai vreau!
 • +4 (6 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:25)

  Mircea [anonim]

  Inteleg, desi mi se pare ciudat, ca UE a reusit sa impuna companiilor de telefonie sa reduca tarifele de roaming , in vederea uniformizarii lor. Cum a reusit acest lucru cu niste companii private ? De ce nu incearca sa scada pretul si la lapte (sau a altor alimente ) care la noi in Romania este mult mai mare decat in celelate state UE ? Ca sa nu mai vorbim de combustibili
  • 0 (4 voturi)    
   Raspunsuri (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:35)

   La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   PE face legi valabile indiferent de tipul entitatilor, de stat sau private e totuna. Unde ai auzit de legi diferite pentru privati sau de stat? Pentru lapte exista subventii prin care pretul este tinut sub control. Dar acestea difera de la tara la tara si de exemplu in Franta si Germania acestea sunt mai mari ca in Ro! De aici diferentele de pret. Si de aceea avem nevoie de politicieni adevarati, puternici, care sa cunoasca nevoile si prioritatiile romanilor si sa-i reprezinte in forta in PE. Nu doar gargara bas-ista gen eba si macovei.
   Si vezi ca nu esti unde trebuie ca sa ai informatii despre problemele adevarate ale societatii. Aici pe hn, (ca si pe a3 de ex.) ziaristii au alte probleme de rezolvat, in nici un caz informarea publicului.
 • +7 (11 voturi)    
  Madame Valean antinepotista! (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:31)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Cand spune ca "atât vreau să spun: că şi mie îmi displace profund nepotismul." probabil ca madame Valean crede ca nepostimul se refera numai la favorizarea nepotilor. Daca iti favorizezi nepotii se numeste nepotism... altfel s-o numi nevestism, sotism, fiism, cuscrism si alte cuscrisme... Cat tupeu!
 • +2 (6 voturi)    
  /// (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:48)

  hmara [utilizator]

  Zau ??
 • +5 (9 voturi)    
  Statistici (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:51)

  Null [utilizator]

  Deci la inceput vrea sa vada statistici legate de nepotismul romanesc dus la Bruxelles, pentru ca ea nu crede in asa ceva.

  Insa cand i se spune ca a fost prezenta la doar 79% din votari, nu i se mai pare relevanta o statistica si totul e discutabil. Si nici nu-si mai aduce ce a facut acum doar doua luni...

  Inconsecventa intr-o singura pagina de Q&A. Halal...
 • +3 (7 voturi)    
  Dupa comportamentul l'u mon Dieu si soata-i merde (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:54)

  Plagarus [utilizator]

  Daca sotiile sunt precum sotii politicieni si sunt, vai de voi dar si de noi !
 • +3 (7 voturi)    
  stai linista (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:54)

  sorin3 [utilizator]

  nici ceilalti nepoti nu se simt.
  Se numeste nesimtire.
 • +2 (6 voturi)    
  ce (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:55)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  le mai ura ea pe nevesele politicienilor, le ura sa nu-i ocupe locul ///
 • -4 (8 voturi)    
  Mare nerusinare (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:12)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  Cum poate cineva sa puna pe aceeasi pozitie pe Valean cu EBA? Uite ca se poate daca lucrezi la hn. Sau la a3. Ca vad ca sarcinile sunt impartite: unii il jignesc pe sot iar ceilalti o jignesc pe sotie. Cat de josnici au ajuns oamenii (cica ziaristi)! Valean a fost in politica si in PE cu mult inainte de a se casatori cu Antonescu. La fel ca si in cazul lui Diaconu a carui sotie a jucat si regizat zeci (poate sute) de spectacole inainte ca sotul director "sa-i dea" alte spectacole sa joace sau sa regizeze. Dar nu conteaza, nomenclaturistul comunist apolitic bas sa traiasca. Si apolitic si cu imunitate. Nu-i asa domnilor de la hn?
  • +2 (2 voturi)    
   /// (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:28)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   Pe aratura ca de-obicei.
  • +1 (1 vot)    
   a fost Dna Valean in politica... (Miercuri, 23 aprilie 2014, 17:21)

   costica [anonim] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   Dar ajungea ea in fruntea listei la europarlamentare daca nu era sotia lui Crin Antonescu ?!
   NU !!!!!!!!
   Aratati-mi VALORI in PE ajunse acolo altfel decat cu proptele politice de la varfurile partidelor, cu exceptia Monicai Macovei, singura care FACE ceva pentru ca stie si poate, nu pentru ca a trimis-o partidul tatalului sau sotului si apoi mormaie cateva cuvinte acolo la Brusselles !!!
   Cei ajunsi la Brusselles nu sunt altfel decat politicienii ramasi in tara, adica o adunatura de clientela politica incompetenta si corupta.
 • -6 (6 voturi)    
  Adrian Valeanu (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:08)

  Theros [anonim]

  Este un interviu de bun simt si ar trebui sa invete si sotul de la dansa , daca nu vrea sa ajunga la vosul de gunoi al istoriei!!
 • +3 (9 voturi)    
  cata ipocrizie, Dumnezeule !! (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:10)

  lili [anonim]

  Femeia asta habarnista de top ca si celelalte care ne tot reprezinta cu abonament la Brusselles pe venituri lunare de peste 12 Euro/luna(trai pe vatrai, d-aia fug de politica damboviteana si se aciueaza la Brusselles unde nu-s in vazul nostru!!) si apoi pe pensii de peste 4000 Euro/luna, n-ar fi depasit stadiul de profesoara eventual parlamentara de Bucuresti daca nu era sotia lui Crin Antonescu.
  La fel Daciana Sarbu care de fiecare data mormaie cateva cuvinte fara sa spuna nimic.
  Nu mai zic de analfabeta de EBA care daca nu era fiica tatalui ei nu ar fi fost angajata in Bucuresti pe salariu mai mare decat minimul pe economie!!
  Ce lobby sa faca ele, ce influenta sa aiba la Brusselles cand din start Romania este etichetata la Brusselles cu cuvintele: "nepotism, incompetenta si clientela politica" ?!
  Rusine Dna Valean, rusine tuturor politicienilor romani!!
  • +4 (6 voturi)    
   rectific... (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:19)

   lili [anonim] i-a raspuns lui lili

   Venituri de peste 12000 Euro/luna
  • -1 (1 vot)    
   cât de mult bați câmpii, Dumnezeule!!! (Joi, 24 aprilie 2014, 13:14)

   Rookie [anonim] i-a raspuns lui lili

   Adina Vălean este parlamentar European cu mult înainte de a fi soția lui Antonescu.
   Din păcate este unul din puținii politicieni care chiar au făcut ceva util.
   Dar este foarte distractiv să dai cu noroi, mai ales că este femeie, nu-i așa?
   • 0 (0 voturi)    
    daca spui un singur lucru bun (Joi, 24 aprilie 2014, 23:59)

    sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Rookie

    facut de doamna ca si europarlamentar pentru romanica, eu ii acordez votu lu mana mea.
 • +1 (1 vot)    
  cat tupeu (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:08)

  mihaiff [utilizator]

  cat jeg....
 • +1 (1 vot)    
  Dna Valean se face ca ploua la Brusselles !! (Miercuri, 23 aprilie 2014, 17:32)

  costica [anonim]

  Ia uite ce scrie independentul EuObserver -specializat pe politici europene, care apare la Brusselles:
  "EuObserver: Europarlamentarele romanesti, o chestiune de nepotism
  Scandalurile de clientelism, nepotism si coruptie printre europarlamentarii romani vor contribui la o prezenta redusa la vot pentru alegerile europene in Romania.
  Intr-un amplu articol dedicat europarlamentarelor, publicatia EuObserver scrie ca partidele romanesti intocmesc liste de candidati pentru Parlamentul European care, cu cateva exceptii, ofera o ruta prin care rudele, prietenii si partenerii de viata ai elitei politice bucurestene isi asigura o slujba confortabila in occident.
  Printre actualii europarlamentari romani, cu sanse mari de realegere, se numara sotia premierului Victor Ponta, Daciana Sarbu, sotia presedintelui PNL, Crin Antonescu, Adina Valean, si fiica presedintelui Traian Basescu, Elena Basescu. Printre ceilalti candidati se numara fosti prezidentiabili, fosti ministri si consilieri ce si-au declarat loialitatea fata de liderii lor, mai scrie publicatia citata.
  Tocmai aceasta lipsa de alternativa la actuala clasa politica duce la cinism in randul populatiei, inainte de alegeri. Romania este printre statele membre UE cu cel mai mare nivel de absenteism la alegerile europene.
  In plus, populatia romana nu crede ca alegerea europarlamentarilor va avea un impact asupra vietii sale. In plus, in ultimii ani si in Romania si-a facut loc euroscepticismul, cu toate ca tara ramane una din cele mai pro-UE din intregul bloc. "
  http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-europarlamentare-2014/euobserver-europarlamentarele-romanesti-o-chestiune-de-nepotism-1286953
 • 0 (0 voturi)    
  ipocrizie.... (Joi, 24 aprilie 2014, 6:14)

  emil [anonim]

  D-na Cacarau pomeneste doar de amarata de EBA dar cum ramane cu/// Daciana?
  • 0 (0 voturi)    
   cum ramane cu ea (Vineri, 25 aprilie 2014, 0:02)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui emil

   insasi? o catindata vesnica la stat cu fundul pe fotoiul europarlamentului. Invarte hartiile la Bruxeles si se fataie cu avionul pe banii nostri.N-a facut nimic nici pentru adoptarea Euro nici pentru Schengen. Nici pentru Moldova ca sa nu mai vorbesc de Ukraina.Sa le fie rusine tuturor alesilor eurupeeani.
 • +1 (1 vot)    
  Matematica ilogica (Joi, 24 aprilie 2014, 9:08)

  Nicolaide [anonim]

  Despre ce vorbim?
  Este halucinant tot ce spune doamna chestionata.
  Neavand experienta in nici un domeniu, isi da cu parerea despre toate si despre nimic.
  Cel ce da peste acest articol ar trebui sa citeasca mai intai comentariile. Sunt elocvente.
 • 0 (0 voturi)    
  ue (Joi, 24 aprilie 2014, 10:11)

  Zoe [anonim]

  Poate ar fi interesanta si o analiza comparata a activitatii politicienilor romani in Parlamentul European. Atunci s-ar vedea care s-a dus acolo pentru ca se si pricepe la treburile astea si care s-a dus "la furat", ca sa zic asa, adica de figuratie. De ex, din grupul parlamentarilor PDL, dl Iosif Matula are locul 1 la participari la vot cu un procent de 99.41%. Omului astuia chiar ii place sa voteze :)
 • 0 (0 voturi)    
  Nepotism (Vineri, 25 aprilie 2014, 6:42)

  Haimi [anonim]

  Fa, ca sa folosesc o expresie intrata in circuitul popularo-pesedist, aici nu-i vorba de nepotism, ci de NEVESTISM!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by