Pilotul american Dustin "Yoggi" Brown, care a pilotat avionul F-16 cu care a zburat premierul Victor Ponta, a povestit ca seful Guvernului "a vorbit tot timpul" zborului, iar cand l-a intrebat daca se simte bine i-a raspuns: "Yoggi, ma simt minunat, as vrea aceasta slujba", relateaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pilotul american Dustin "Yoggi" Brown a fost intrebat, joi, la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii, la finalul exercitiului Dacian Viper 2014, cum s-a comportat premierul Victor Ponta in timpul zborului.

"Am zburat o ora, la altitudine mare, am depasit viteza sunetului si am coborat poate la 1.000 de kilometri pe ora, un nivel redus. Am zburat in formatie cu niste MIG-uri 21 Lancer si cu niste F-16. Premierul a vorbit tot timpul, am avut o conversatie minunata. Am vorbit despre faptul ca am un fiu de sase saptamani si a fost foarte entuziasmat despre acest lucru. Am discutat despre diferentele dintre a zbura si a conduce o masina de curse, despre baschet, pentru ca si presedintele Obama este fan al acestui sport" , a spus pilotul.

El a relatat ca in timpul zborului l-a intrebat pe premier daca se simte bine pe locul din spate, iar acesta i-a raspuns: "Yoggi, ma simt minunat, as vrea aceasta slujba".

Intrebat de la ce vine porecla "Yoggi", pilotul a spus ca nu are legatura cu ursul din desenele animate, ci cu un incident in care a distrus o chitara.

Premierul Victor Ponta a ajuns, joi dimineata, la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii, pentru a participa la Ziua Distinsilor Vizitatori, care a avut loc in ultima zi a exercitiului romano-american Dacian Viper 2014. El a venit insotit de ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, si de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Premierul a ajuns apoi pe pista cu o masina, fiind imbracat in uniforma de pilot al Fortelor Aeriene Romane si s-a indreptat spre un avion F-16. Avionul a fost pilotat de un pilot american, iar premierul a stat pe locul din spate, fiind copilot.

Reprezentantii Bazei au afirmat ca premierul Victor Ponta a facut inainte cateva teste medicale, pentru a putea urca in cabina avionului american, si a primit instructiuni legate de zbor si de comunicarea cu pilotul. Ulterior, avionul a decolat.

Ceilalti oficiali care il insoteau pe Ponta, alaturi de insarcinatul cu afaceri ad interim al SUA in Romania, Duane Butcher, au asteaptat pe pista cat timp au durat pregatirile de zbor ale premierului.

Dupa aproximativ o ora, avionul F-16, pilotat de maiorul Dustin "Yoggi" Brown, a aterizat la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii, iar premierul Victor Ponta a salutat oficialii prezenti si jurnalistii din cabina avionului, facandu-le cu mana.

Exercitiului comun Dacian Viper 2014 a inceput, in 10 aprilie, la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, judetul Cluj, in cadrul programului fiind executate atat misiuni in poligoanele armatei, cat si misiuni de politie aeriana.

Colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americana din Aviano, declara atunci ca americanii au adus la Campia Turzii sase avioane de vanatoare F-16.

Dacian Viper, care este la a patra editie, s-a mai desfasurat la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii in anii 2006, 2008 si 2012, avand ca principal obiectiv antrenamentul in comun al pilotilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian si ofiterilor de stat major in conditii reale, pentru planificarea si executarea unor misiuni de zbor in formatii mixte, dar si cu echipaje mixte romano-americane.