Europarlamentarul Elena Basescu a declarat sambata, intr-un interviu acordat Agerpres, ca il prefera in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, care vor avea loc in toamna, pe candidatul PNL Crin Antonescu, pe care il considera "raul cel mai mic", spre deosebire de fostul ei coleg de partid, prezidentiabilul PDL Catalin Predoiu, despre care spune ca "are prune in gura si probleme de dictie". Despre Victor Ponta, un posibil prezidentiabil al PSD, fiica presedintelui Traian Basescu crede ca acesta e "un tanar invechit in rele".

Elena Basescu promite ca peste 10-15 ani se va intoarce in Parlamentul European, dupa ce in 2016 spera sa ajunga pentru prima data in Parlamentul Romaniei, din partea Partidului Miscarea Populara. In interviul acordat Agerpres, Elena Basescu explica de ce a renuntat in acest an la candidatura pentru PE, pentru "a nu fi la limita" atat ea, cat si noul partid din care face parte.

Agerpres: Astazi la Sibiu ati spus ca sunteti cel mai activ europarlamentar roman. Sunteti si cel mai bun?

Elena Basescu: Cel mai activ. E diferenta intre cel mai activ si cel mai bun. Am vorbit strict de statistica, de numarul de activitati. Fiecare (europarlamentar roman, n.r.) ne-am axat pe domenii diferite, am fost la comisii diferite, deci nu cred ca poate fi evaluata activitatea noastra altfel.

Agerpres: V-ati mai dori sa fiti europarlamentar?

Elena Basescu: Poate peste 10-15 ani. Eu imi doresc sa fac foarte mult politica in tara. Am spus ca voi candida la Parlamentul national in 2016. Pana atunci vreau sa construiesc impreuna cu PMP, sa am de unde sa fac politica, pentru ca in PDL nu mai aveam cum sa fac politica, acesta devenind un partid anti-Basescu, deci implicit si impotriva mea. Nu imi doresc sa profit de o functie de pe urma PMP, pana cand acesta nu va fi consolidat. Mie imi place, eu sunt un om de partid.

Agerpres: De ce ati renuntat la candidatura la PE acum?

Elena Basescu: Eu am preferat sa renunt la candidatura ca independent la PE atunci cand am vazut sondaje si exista posibilitatea sa iau doua sau chiar trei procente din scorul PMP. Si atunci poate exista riscul ca si eu sa fiu la limita si PMP sa fie la limita. Acesta este motivul real si am preferat atunci sa ma alatur colegilor mei din PMP, mai ales ca sunt numai prieteni cei de la PMP: Eugen Tomac, (...) alaturi de Elena Udrea, o alta foarte buna prietena a mea din mediul politic, alaturi de Cristi Preda.

Agerpres: Astazi la Sibiu ati spus ca doamna Raluca Turcan v-a desfiintat sediul de europarlamentar. Nu erati bune prietene?

Elena Basescu: Nu (am fost prietene, n.r.), am fost colege si ne-am respectat, pana cand efectiv am inceput sa fiu atacata de ei (cei din PDL, n.r.). In relatia cu PDL ma consider o victima.

Agerpres: Ati mai declarat ca vreti sa duceti mai departe numele lui Traian Basescu in politica romaneasca. Exact, cum o veti face?

Elena Basescu: Il voi duce. Cea mai mare satisfactie este ca voi ajuta la constructia unui partid care sa duca proiectele tatalui meu mai departe. Este un lucru mult mai important decat un mandat de cinci ani la PE.

Agerpres: Multe voci din politica spun ca e posibil ca tatal dvs. sa fie din toamna premier al Romaniei. Credeti ca e posibil acest scenariu, sau il vom vedea, din toamna, pe Traian Basescu doar bunic?

Elena Basescu: Nu iau in calcul un asemenea... Haideti sa il vedem deocamdata bunic.

Agerpres: Se mai ocupa de nepotica? Mai are timp?

Elena Basescu: Se ocupa. Uite, acum in week-end eu sunt cu partidul in deplasare si tata impreuna cu mama stau cu Sofia.

Agerpres: Pe care dintre candidatii de la prezidentiale il vedeti presedinte al Romaniei la toamna si sa si faca echipa cu Traian Basescu, sa-l propuna premier al Romaniei, spre exemplu?

Elena Basescu: Mie imi este foarte greu sa ma gandesc la un viitor presedinte al Romaniei dintre cei care sunt anuntati, dintr-un singur motiv: compar cu nivelul la care era tatal meu in 2004, atunci cand a candidat pentru prima data, si vad o diferenta enorma. Era un om cu foarte multa experienta in administratie, un om care nu mai pierduse absolut nicio batalie pana la momentul respectiv si mi-e foarte greu sa compar pe cineva cu tatal meu, in acel moment, din punct de vedere al carierei politice. Poate ca sunt subiectiva, dar nu mi se pare nimeni suficient de bine pregatit dintre numele vehiculate.

Agerpres: Cu toate acestea, daca ar fi sa-i caracterizati, pe scurt, pe prezidentiabilii anuntati deja, ce ati spune? Spre exemplu, despre dl. Catalin Predoiu, prezidentiabilul PDL?

Elena Basescu: Pana nu o sa scape de prunele din gura, nu cred ca il pot considera prezidentiabil. Cred ca are si o problema de dictie domnul Predoiu.

Agerpres: Despre prezidentiabilul PSD, daca va fi premierul Victor Ponta, ce parere aveti?

Elena Basescu: E un tanar invechit in rele.

Agerpres: De dl. Crin Antonescu, liderul si prezidentiabilul PNL, ce credeti?

Elena Basescu: Mi-e greu sa-i vad ca si prezidentiabili. Probabil ca in noiembrie vom vota raul cel mai mic; nu stiu, dar nu va fi cineva pe care il voi vota din convingere in turul doi.

Agerpres: Dl. Antonescu poate sa fie "raul cel mai mic" pe care sa il votati la prezidentiale?

Elena Basescu: Da, poate sa fie raul cel mai mic.