Biroul Electoral Central a fundamentat decizia de respingere a candidaturii lui Mircea Diaconu la europarlamentare inclusiv pe o definitie din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, in conditiile in care in Legea integritatii nu este definita o sintagma esentiala pentru cazul actorului, relateaza agentia Mediafax.

Decizia de respingere a candidaturii lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare a fost data publicitatii vineri, de catre Biroul Electoral Central.

In cuprinsul acesteia se arata ca dosarul de candidatura al lui Diaconu a intrunit conditiile de admisibilitate prevazute in Legea pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Pe de alta parte, in decizia BEC se precizeaza ca au fost luate in calcul raportul ANI privind cazul de incompatibilitate al actorului, din 2011, intre functia de senator si cea de director al Teatrului Nottara, dar si decizia definitiva si irevocabila a ICCJ din 2012 prin care a fost confirmat raportul ANI.

De asemenea, membrii BEC au invocat prevederile Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice de la articolul 25, alineatul 2: "Persoana eliberata sau destituita din functie (...) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

BEC precizeaza ca in lege nu este definita sintagma "functie eligibila" de catre legiuitor, respectiv la ce functii se face referire.

"Vazand faptul ca, potrivit limbajului comun - in conditiile in care legiuitorul nu defineste aceasta sintagma - prin ᅡfunctie eligibilaᅡ se intelege ᅡfunctie care poate fi aleasaᅡ - conform Dictionarul explicativ roman - in aceasta categorie intrand si functia de parlamentar european, care (...) este aleasa prin vot universal direct. Tinand cont de faptul ca prin sintagma ᅡaceeasi functieᅡ legiuitorul face trimitere la categoria functiilor eligibile si nu la o functie eligibila individualizata in mod distinct. Luand in considerare faptul ca, la momentul depunerii candidaturii, domnul Mircea Diaconu se afla in perioada de interdictie a ocuparii unei functii eligibile", se arata in argumentatia deciziei BEC.

Asupra Legii 176/2010, Curtea Constitutionala a emis o decizie in care era vizat senatorul PNL Akos Mora, pentru care se solicitase de catre ANI incetarea mandatului in urma unei decizii definitive a ICCJ. Cu acest prilej, judecatorii CC au constatat faptul ca Legea 176/2010 necesita o modificare legislativa pentru clarificarea sintagmelor si termenilor folositi inclusiv in ceea ce priveste "functiile eligibile" si interdictiile aplicate sau nu in cazul alegerilor.

Mircea Diaconu si-a depus, in 26 martie, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatura si listele de sustinatori pentru a intra in alegerile europarlamentare in calitate de candidat independent. El anuntase in 19 martie ca si-a dat demisia din PNL si va candida independent la alegerile europarlamentare.

Agentia Nationala de Integritate a trimis BEC, tot in 26 martie, o informare in care se arata ca Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

"Agentia Nationala de Integritate comunica Biroului Electoral Central faptul ca domnul Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem in vedere sunt intemeiate pe urmatoarele: Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constitutia Romaniei republicata; Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 - republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European", se arata in informarea semnata de presedintele ANI, Horia Georgescu, si adresata presedintelui BEC, Florentin Sorin Dragut.