Premierul Victor Ponta a afirmat, marti, solicitat sa comenteze declaratiile facute de presedintele Traian Basescu la Haga - potrivit carora parteneriatul strategic pe care Romania il are cu SUA este "de neinlocuit" si ca, daca "acum vrem cu China, vrem cu SUA, ajungem sa ne incurcam si cream confuzie" -, ca seful statului "e depasit de situatie" si ca "Romania este o tara care trebuie sa se adapteze, cu noi lideri, cu oameni mai tineri si cu mintea mai deschisa decat dl Basescu, la ceea ce inseamna anul 2014 pana in 2020".

"Dl Basescu e depasit de situatie. Dansul e ca un calculator din 2002-2003, nu mai poti sa mai pui niciun program nou pe el, ca e depasit. SUA au un parteneriat strategic cu China, dincolo de schimburi comerciale si de proiecte comune. Evident, sunt cu totul de acord si sustin in totalitate faptul ca parteneriatul nostru in cadrul NATO, si cu SUA, este baza fundamentala a securitatii noastre nationale si acesta trebuie pastrat, incurajat si dezvoltat. Aici, prima parte, sunt de acord. Stiti, daca tot am facut comparatie intre dl Basescu si un computer vechi, la partea de scris, in Word asa, merge si dl Basescu", a afirmat premierul, la Parlament.

"Cand vorbim totusi de lumea secolului XXI, de ceea ce se intampla in rest, aici dansul e depasit si nu se mai poate schimba la varsta asta. Deci, noi pastram... nu doar pastram, extindem, stiti foarte bine, sustinem in totalitate fundamentul parteneriatului nostru strategic cu SUA, NATO, UE, dar Romania este o tara care trebuie sa se adapteze, cu noi lideri, cu oameni mai tineri si cu mintea mai deschisa decat dl Basescu, la ceea ce inseamna anul 2014 pana in 2020", a adaugat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a afirmat marti dimineata, in cadrul conferintei de presa sustinute la Haga in marja Summitului Securitatii Nucleare, ca abordarile sale traditionale legate de parteneriatul cu SUA nu s-au schimbat, afirmand ca acesta este de neinlocuit si evocand o apropiere de "Est" si "Asia", pe care a criticat-o. "(...) De parteneriatul strategic cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvoltarii economiei romanesti, numai ca acum ne incurcam, cream confuzie, vrem cu China, vrem cu SUA? Ma indoiesc ca SUA nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie in Romania, de ce trebuie sa ne vulnerabilizam", a spus Basescu.