Aproximativ 6.000 de membri si simpatizanti ai Partidului Miscarea Populara au manifestat, sambata, in Bucuresti, impotriva Guvernului Ponta si a accizei suplimentare de 7 eurocenti la litrul de carburant care urmeaza sa intre in vigoare din luna aprilie. Deputatul Toader Paleologu a avut probabil cel mai dur discurs de la miting, cu referiri la cocteiluri Molotov, maghiari, autonomie si Crimeea. Nu numai Puterea a fost criticata, deputatul Elena Udrea lansand atacuri si la adresa liderului Opozitiei, liberalul Crin Antonescu.

Mitingul PMPFoto: Hotnews

Mitingul PMP la Guvern

Mitingul PMP la Guvern

Foto: Hotnews

Mitingul PMP a inceput in Piata Enescu, pe scena urcand lideri ca Eugen Tomac, Marian Preda, Elena Udrea, Florin Popescu, Toader Paleologu, care au criticat taxa de 7 eurocenti pe litru de carburant introdusa de Guvernul Ponta.

"E un lucru pe care Ponta trebuie sa-l stie: din benzina se face cocteilul Molotov. Atentie mare la cocteluri Molotov! Sa-l vad pe Victor Ponta cu un cocteil Molotiv in mana nu-mi inspira nicio incredere", a avertizat Paleologu.

El a atras atentia si asupra miscarilor care cer autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc, intins pe judetele Harghita, Covasna si Mures, facand o paralela cu miscarea de independenta a Crimeei fata de Ucraina, sustinuta de Rusia.

"Mai vreau sa spun un lucru, apropo de cocteiluri Molotov: astazi este Ziua Ungariei si, din toata inima, vreau sa le spun maghiarilor La Multi Ani!. La Multi Ani tuturor ungurilor, si din Ungaria, si din Romania, si UDMR-ului!. Dar sa stie un lucru: idea de regiune autonoma este un cocteil Molotov. Ceea ce se intampla acum in Crimeea, ceea ce se va intampla maine, pe 16 martie, in ziua referendumului (privind independenta pensinsulei fata de Ucraina - n.r.) arata ca sub nicio forma nu trebuie sa acceptam o asemenea idee, care are o istorie in Romania. In anii stalinismului a existat o regiune autonoma in Romania si nu mai vrem asa ceva", a mai spus Paleologu, la tribuna.

In schimb, primarul PDL al Clujului, Emil Boc, inscris recent in Fundatia Miscarea Populara, a transmis un mesaj video. El participa, sambata, la Cluj-Napoca la manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ocazie cu care i-a salutat pe maghiarii din Romania in limba maghiara.

"Chiar daca nu sunt astazi alaturi de voi, va sustin de la Cluj in acest demers civic impotriva Guvernului Ponta, impotriva taxei aberante pe benzina si motorina. Le multumesc celor care nu s-au dezis de guvernul pe care l-am avut in perioada 2009-2012 si de masurile pe care le-am luat pentru stabilizarea economica a Romaniei", le-a transmis fostul prim-ministru participantilor la mitingul PMP de la Bucuresti, intr-un mesaj video proiectat la manifestatie.

Elena Udrea, deputat PMP

Elena Udrea, deputat PMP

Foto: Hotnews

Deputatul PMP Elena Udrea a lansat un atac si la adresa liderului Opozitiei, liberalul Crin Antonescu, fost partener al premierului Ponta in cadrul USL.

"Acum s-a trezit ca vrea sa castige electoratul de centru-dreapta. Dar unde erai, domnule Antonescu, atunci cand acest guvern, din care faceai parte, inchidea firmele, introducea taxe noi si mari?", a spus Udrea.

In Piata Enescu, manifestantii au scandat lozinci antiguvern si au cerut demisia premierului Victor Ponta. "De-PONTA-minati Romania!" sau "Ponta, du-te departe, premier pe Marte!" - sunt doua dintre mesajele afisate pe pancarte.

Apoi, protestatarii s-au deplasat in coloana catre Piata Victoriei, pe bulevardele Magheru si Lascar Catargiu, scandand lozinci antiguvernamentale. Si la sediul Guvernului, protestatarii PMP au cerut demisia premierului Victor Ponta, care se afla insa intr-o vizita in Georgia.

Alte discursuri la manifestatia PMP anti-acciza:

  • Eugen Tomac, presedintele PMP: "Partidul nostru este partidul care va reface reintregirea nationala. (...) Vrem sa ducem mai departe linia politica a presedintelui Traian Basescu, pentru ca presedintele Traian Basescu este cel care a impins tara inainte". 
  • Marian Preda, preseintele Fundatiei Miscarea Populara: "Statul urmas al statului comunist a crescut ca un capcaun, s-a umflat, mananca mult si vrea mai multa mancare, mai multe taxe. Statul acesta ii jupoaie pe cei care cu adevarat muncesc. Capcaunul de stat de stanga de la noi a ramas protapit pe aproape tot sistemul de sanatate si oamenii merg in stainatate sau la putinele spitale publice pentru a se trata. Exista o singura solutie: capcaunul trebuie sa slabeasca. Statul trebuie sa se ocupe doar de ceea ce piata libera nu poate sa faca: de armata, de politica externa, de ordine publica, de sistemul de justitie si de emiterea si gestionarea monedei. In rest, in afara de cateva firme de importanta strategica, trebuie privatizat tot".
  • Adrian Papahagi: "Victor Ponta este alt nume al mafiei in aceasta tara (...) este o alta masca a propagandei urii, a gazilor si hazilor, care in fiecare seara, intr-o ceremonie satanica, ucid in efigie marii intelectuali ai acestei natii, jurnalistii cinstiti ai acestei natii, politicienii curajosi".
  • Elena Udrea, deputat: "S-a gandit Ponta sa mareasca pretul la benzina si motorina, de la 1 aprilie vor fura din buzunarul romanilor inca 50 de euro pe an. Vom plati cu totii pentru ca baronii locali ai PSD au nevoie sa cumpere voturile celor dispusi sa si le vanda pe o punga de faina sau un pui congelat, ca la Constanta".

HotNews.ro a transmis livetext mitingul PMP anti-acciza.

Ora 13:36 Manifestantii parasesc Piata George Enescu, indreptandu-se catre Palatul Victoria, sediul Guvernului.

Ora 13:01 Elena Udrea ia cuvantul:

  • Suntem peste 10.000 de oameni care spunem aici, din aceasta piata, Guvernului Ponta ca trebuie sa plece acasa.
  • Sunt 2 ani de zile de cand ne-am procopsit cu acest Guvern. Acum doi ani de zile Ponta si Antonescu au mintit spunand ca vor face ca romanii sa traiasca mai bine. Traiesc romanii mai bine astazi?
  • Romanii nu mai pot fi pacaliti.
  • De aici din piata si de acasa milioane de romani striga: "Ponta, du-te acasa!"
  • De la 1 apriilie s-a gandit Ponta sa creasca pretul la combustibil, vor fura de la romani inca 50 de euro pe an, vom plati cu totii pentru ca baronii locali ai PSD au nevoie de bani.
  • Scaunul dlui Ponta il tin tocmai acestia. Victor Ponta este sub piciorul baronilor din teritoriu.
  • De la 1 aprilie, ca in cea mai proasta gluma pe care putea sa o faca dl Ponta, vor creste, odata cu pretul benzinei, preturile la toate.
  • In decembrie, T. Basescu s-a opus acestei majorari si a tinut bugetul blocat pana cand Victor Viorel a renuntat sa mai impuna de la 1 ianuarie scumpirea. Acum este nevoie de noi.
  • Odata cu semnarea petitiei, Traian Basescu a aratat ieri ca a ales Miscarea Populara.
  • Cresterea accizei este o bomba atomica pentru economie, firme de transport se vor inchide, in agricultura activitatile vor fi mult ma scumpe.
  • Da cu o mana si ia de 10 ori cu cealalta iar romanii traiesc din ce in ce mai prost si din ce in ce mai scump.
  • Noi de aici suntem adevarata opozitie la acest guvern, nu PNL-ul dlui Antonescu.
  • Poate fi Antonescu presedintele Romaniei, poate fi Ponta presedintele Romaniei?
  • Dezastrul din Romania de astazi este in egala masura si datorita dl Antonescu si partidului sau.
  • PMP apara interesele romanilor.
  • PMP s-a nascut din nevoia ca cineva sa duca mai departe toata lupta presedintelui pentru aceasta tara. Ce se va intampla dupa 2014?
  • PMP este un partid tanar, energic, noi nu ne-am tras nici din comunisti, nici din FSN-isti.
  • PMP este partidul care raspunde acestei sperante a romanilor dupa 24 de ani, ca putem trai bine in casa noastra, in tara noastra.
  • Suntem si partidul oamenilor in blugi, pentru ca nu suntem ipocriti - nu credem ca haina face omul. Noi nu vrem sa mintim in costum sau la cravata.
  • Suntem partidul care isi asuma parteneriatul cu Traian Basescu. 
  • Miscarea Populara este solutia pentru Romania. Astazi, 15 martie, aici, in aceasta piata, este inceputul sfarsitului pentru Guvernul Ponta.
  • Astazi, de aici, din piata, dam semnalul ca se termina o perioada trista pentru Romania, o perioada in care dl Ponta, PSD si baronii locali au stat pe trupul Romaniei precum capusele.
  • Sa dam semnalul ca Miscarea Populara va salva aceasta tara.

Ora 12:11 Presedintele PMP Eugen Tomac se adreseaza celor prezenti la miting.

  • Vom urma directia stabilita de Traian Basescu.
  • Suntem mandri pentru ca Miscarea Populara inseamna Traian Basescu, Traian Basescu inseamna Miscarea Populara.
  • Romania este astazi prizoniera a unui partid care a facut foarte mult rau Romaniei, care dupa 1989 a insemnat minciuna, coruptie, manipulare.
  • Acest partid poarte numele de PSD. Jos PSD, jos Ponta!
  • Ne aflam la cel mai mare eveniment de strada organizat de PMP.
  • Suntem aici pentru ca suntem impotriva Guvernului Ponta, suntem impotiva acestei masuri abuzive, suntem impotriva accizei.
  • Invingem stanga, luptam pentru Romania.

Ora 12:07 Mitingul a inceput. Pe scena amplasata in Piata George Enescu au urcat reprezentanti ai PMP ai Fundatiei Miscarea Populara , printre care Elena Udrea si Eugen Tomac, imbracati, in marea lor majoritate, in camasi albe si blugi. Potrivit estimarilor reporterului HotNews.ro, la eveniment iau parte circa 6.00 de persoane, organizatorii anunta 10.000.

Pe scena au mai urcat Cristian Preda, Marian Preda, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu, Gheorghe Stefan, Florin Popescu.

Deputatul Elena Udrea a postat pe Facebook un filmulet prin care ii indeamna pe romani sa se alature protestului impotriva accizei. "Vino si tu sa-l oprim pe Ponta sa ne arda cu pompa", indeamna Udrea pe Facebook.

"Ponta te arde cu pompa! Atentie, cresc preturile!" este avertismentul PMP in legatura cu acciza de 7 eurocenti pe litrul de benzina si motorina. "Aceasta taxa suplimentara nu doar ca ii obliga pe romani sa plateasca in plus pentru combustibil, dar va declansa scumpirea tuturor produselor si serviciilor de care oamenii au nevoie zilnic. Majorarea accizei la combustibil va scoate circa 4 milioane de lei vechi din buzunarele fiecarui roman in 2014. Acciza Ponta loveste direct in nivelul de trai al romanilor. Mitingul din 15 martie a.c. face parte din campania nationala a Partidului Miscarea Populara impotriva introducerii accizei de 7 eurocenti la combustibil. Incepand cu a doua jumatate a lunii februarie, filialele din toata tara ale PMP au strans semnaturi de la cetateni impotriva accizei Ponta. Alaturi de foarte multi cetateni din intreaga tara, PMP solicita anularea acestei masuri, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 aprilie", se arata intr-un comunicat al Partidului Miscarea Populara.

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri dimineata, intr-un cort amplasat pe strada, in zona Eroilor din Bucuresti, petitia initiata de Partidul Miscarea Populara impotriva majorarii accizei la carburanti, masura ce ar urma sa intre in vigoare incepand cu data de 1 aprilie. "La miting nu o sa particip dar le-am promis ca semnez si eu petitia. Consider taxa asta inutila, bugetul de stat nu avea nevoie de banii astia. Sunt bani pentru baronii locali", a spus Traian Basescu.

"Am vorbit cu Victor Ponta dar nu renunta la idee. Ce am reusit - sa o amanam 3 luni. Dar acum nu mai pot, nu mai am bugetul in mana, l-am promulgat. In locul premierului as incerca o amanare pornind de la veniturile la buget din primele 2 luni. Praful se alege prin cresterea de preturi si prin inflatie si de majorarea salariului minim pe economie", a adaugat seful statului.