"Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa, cel putin in conjunctura actuala. Romania nu e o tara pregatita de razboi si nici nu vom ridica gradul de alerta, sa impartim pusti la populatie. Nu exista acest risc - suntem stat suveran si independent, membru al UE, al NATO", a afirmat, miercuri seara, presedintele Traian Basescu, raspunzand astfel intrebarii unui jurnalist despre cat de pregatite ar fi autoritatile romane sa intervina in cazul conflictului din Ucraina si cat de aproape este tara noastra de ridicarea gradului de alerta. "Asta nu inseamna ca evenimentele din Crimeea si Transnistria, unde gradul de alerta a fost ridicat ridicat la nivel maxim, chiar daca ieri a fost scazut, nu inseamna ca armata romana sta si asteapta primavara. Armata isi face toate programele de instruire, toate aplicatiile asa cum au fost programate. Azi am dat dispozitie Statului Major al Armatei sa mute aplicatiile prevazute in partea a doua a anului pentru prima parte", a adaugat seful statului.

Traian Basescu a mai afirmat ca "Am pus la dispozitie statul aerian pentru avioanela AWACS, Romania efectueaza in perioada 17 - 21 martie zboruri deasupra teritoriului Ucraina, in programul Cer deschis."

Seful statului a mai spus ca "Daca azi nu exista niciun pericol, ceea ce va spuneam de conflictele inghetate prezinta un risc de destabilizare regionala, pot izbucni pe rand, sa afecteze suveranitatea unor state prietene, sau avand in vedere ca sunt destul de bine controlate pot izbucni si simultan. Dati-mi voie sa gandesc si in cele mai severe variante, iar atunci regiunea ar fi un cerc de foc. Intrebarea e suntem toti aliatii pregatiti pentru o astfel de evolutie, iar raspunsul e ca trebuie sa fim pregatiti. Acum, pe conflictul ruso-ucrainean nu avem riscuri imediate, sa ne trezim cu tancurile vreunui stat la frontiera. Nu am putut anticipa Georgia, ne-a prins nepregatiti Ucraina, ar fi ridicol daca s-ar intampla ceva cu Moldova si am fi tot nepregatiti, in conditiile in care Romania o spune de mult, semnaleaza aliatilor ei aceste riscuri".