Situatia din Ucraina reprezinta un test pentru Uniunea Europeana si ridica provocari pentru unitatea europenilor si pentru decideziile UE, a afirmat, miercuri, la Stasbourg, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cerand sprijinul Parlamentului European pentru masurile executivului comunitar.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

"Evolutiile care au inceput cu oamenii din Ucraina care si-au exprimat dorinta clara de a lua viitorul in propriile maini au cerut un raspuns european robust si unit. Situatia actuala ne provoaca direct in multe feluri si forme. Ne provoaca constiinta ca indivizi. Ne provoaca unitatea ca europeni. Provoaca politicile noastre ca factori de decizie. Provoaca unele dintre valorile care ne sunt noua dragi, cum ar fi pacea si democratia. Aceasta este, intr-un fel, un test al Uniunii noastre. Si rezultatul situatiei actuale va avea un impact imens in configuratia geopolitica a continentului nostru pentru anii care vor veni", a declarat Barroso, in plenul Parlamentului European.

In context, Uniunea Europeana "solicita Rusiei sa inceteze toate demersurile de a anexa Republica Autonoma Crimeea a Ucrainei", a precizat Barroso, prezentand Parlamentului European concluziile unui summit al sefilor de stat si de guvern ai UE, privind sitiatia din Ucraina, de saptamana trecuta.

"Ceea ce s-a intamplat in Crimeea a fost o incalcare neprovocata si inacceptabila a suveranitatii Ucrainei si a integritatii sale teritoriale. In urma acestei incalcari, impreuna cu alti lideri G7, presedintele Consiliului European si cu mine, in numele Uniunii Europene, au condamnat ferm si fara echivoc aceasta actiune. Astazi, vom lansa o alta declaratie, care nu va lasa vreo indoiala cu privire la hotararea tarilor G-7 si a Uniunii Europene. Facem apel la Federatia Rusa sa inceteze toate eforturile pentru a anexa Republica Autonoma Crimeea de la Ucraina", a mai spus presedintele executivului european.

Barroso a avertizat ca "situatia actuala ramane foarte tensionata" in Ucraina, motiv pentru care UE va avea o abordare "foarte principiala, dar, de asemenea, foarte responsabila". "Poporul ucrainean a varsat deja prea mult sange in acest proces. Nu mai trebuie puse in pericol si alte vieti", a mai spus Jose Manuel Barroso.

In context, el a reiterat faptul ca UE nu recunoaste legitimitatea referendumului privind independenta Crimeei fata de Ucraina.

"Scopul nostru imediat si obiectiv ar trebui sa fie de-escaladarea situatiei si sa gasirea unei solutii pasnice la criza actuala, cu respectarea deplina a dreptului international. Orice incercare de a legitima un referendum in Crimeea este contrara Constitutiei Ucrainei si a dreptului international si, destul de clar, ilegala", a afirmat Barroso.

"Nu avem nevoie de noi razboaie reci. Si, in mod sigur, nu le vrem", a mai spus el.

Comisia Europeana si statele membre au decis deja o serie de masuri pentru sprijinirea Ucrainei in plan economic, pentru unele dintre acestea fiind nevoie si de acceptul Parlamentului European. Barroso a enumerat principalele masuri tintite de Uniunea Europeana:

  • Imprumut de 11 miliarde de euro acordat Ucrainei din bugetul UE si prin institutiile financiare europene. "O masura care arata ca putem reactiona rapid", a comentat presedintele CE.
  • Reducerea barierelor tarifare la exporturile Ucrainei in UE, ceea ce urmeaza sa aduca economii anuale de 500 de milioane de euro acestei tari.
  • CE va mai propune un sprijin macro-financiar de 1 miliard de euro, pe 19 martie.