Mircea Diaconu nu poate candida pentru o functie eligibila de membru al Parlamentului European, in conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, precizeaza miercuri Agentia Nationala de Integritate intr-un comunicat citat de Agerpres. Mircea Diaconu se afla pe lista candidatilor PNL la alegerile europarlamentare din mai 2014, anuntata de liderul partidului, Crin Antonescu.

''Lui Mircea Diaconu i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, si anume pana la data de 19.06.2015: 'daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului [...] persoana eliberata sau destituita din functie [...] sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...], pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului''', precizeaza ANI.

Totodata, Agentia reaminteste ca la data de 19 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis decizie definitiva si irevocabila in sensul mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator.

''Raportat la acest fapt, Curtea Constitutionala a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul ca 'votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-si competente care apartin puterii judecatoresti' si a constatat 'existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa isi indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita'', adauga sursa citata.

In comunicat se mai precizeaza faptul ca Agentia Nationala de Integritate va utiliza toate instrumentele legale si institutionale in ceea ce priveste respectarea interdictiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European.