"Daca presedintele va fi de centru-stanga, trebuie sa fie un premier de centru-dreapta", a declarat duminica seara presedintele PSD, Victor Ponta, declaratie interpretata ca o concesie facuta adversarilor. De notat ca Ponta plaseaza PSD in mod explicit la "centru - stanga" si pare dispus la concesii dreptei. Dan Sultanescu vorbeste in ultimul sau editorial despre "viziunea centrista a lui Ponta" care ii va permite "sa continue combinatia de rezultate economice si sociale".

Toate aceste miscari politice sunt insiprate din modelul "progresistilor" lui Blair, Ponta afirmand deseori ca fostul premier britanic este modelul sau politic, iar strategia urmareste marirea bazinului electoral al PSD.

Progresistii lui Blair au realizat mutarea ideologica spre centru in urma cu mai bine de zece ani pentru a-si mari bazinul electoral clasic si pentru a atrage voturile din zona de business. Strategia aplicata azi de Ponta la guvernare aduce cu cea descrisa de Jonathan Powell in cartea sa Noul Machivalli (de ex, angajarea unor oameni foarte tineri in guvern, taierea unor venituri mari in zona guvernamentala sau obsesia lui Blair de a castiga bunavointa mogulilor).

Ponta nu-si ascunde admiratia pentru fostul sef de cabinet al lui Tony Blair. "Cu Powell ma vad cam o data la doua luni. Cred ca e cel mai destept om din acest domeniu pe care l-am intalnit vreodata", a declarat Ponta pentru HotNews.ro. Jonathan Powell a fost, in 2012, consilierul premierului moldovean, Vlad Filat.

Inclusiv in programul trimis la Parlament, partidul lui Victor Ponta tine sa-si marcheze corectia ideologica: "Acest program este creat pentru o construcţie puternică, progresistă, de viitor, bazată pe valorile libertăţii, corectitudinii, dreptăţii şi responsabilităţii".

Sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu, instalat, luni, in functia de presedinte al Senatului, se inscrie in acelasi calcul ideologic. Victor Ponta a declarat, citat de Agerpres, ca nu urmareste prin sustinerea lui Tariceanu ruperea PNL, ci refacerea USL. Publicului i se transmite astfel ca PSD conteaza in aceste alegeri si pe voturile liberalilor chiar si dupa ruperea PSD de PNL. (Aici e posibil sa functioneze si alte calcule: confuzarea adversarilor la prezidentiale cu eventuala candidatura a lui Tariceanu, dar in esenta miscarea PSD vizeaza ruperea din voturile dreptei)

Preocuparea pentru introducerea unei componente liberale in PSD a fost clar exprimata de deputatul Sebastian Ghita, un bun amic al premierului Ponta, intr-un interviu pentru ziarul Bursa acordat la jumatatea lunii ianuarie, deci inainte de ruperea USL.

Intrebat d acă USL se va rupe, cu cine ar putea face alianţă PSD ca să câştige alegerile prezidenţiale, Ghiţă a declarat: "Nu mor caii când vor câinii! Să nu ne grăbim şi să cântăm prohodul USL. Poate că, la sfârşit, PSD şi PNL se vor uni într-un partid din a treia generaţie. Un fel de New Labor. O construcţie progresistă. Ponta poate deveni un Tony Blair al Estului Europei".

Pe data de 15 decembrie, 2013, cotidianul britanic The Daily Telegraph (cu inclinatii centru-dreapta, conservator) scria ca "fostul premier laburist Tony Blair l-a prezentat pe premierul roman Victor Ponta, un posibil viitor client, lui Barack Obama saptamana trecuta la ceremonia dedicata lui Nelson Mandela de la Johannesburg"

Blair rateaza foarte rar ocazia de a isi face noi prieteni si sa isi extinda deja dezvoltata retea de contacte. Astfel ca nu ar trebui sa fie o surpriza ca si la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela i-a prezentat lui Barack Obama un posibil client, noteaza autorul intr-un editorial publicat in editia online.

Potrivit sursei citate, Blair, care are un birou de consiliere guvernamentala ce lucreaza cu mai multe regimuri, a calatorit de cel putin doua ori la Bucuresti anul acesta pentru a se intalni cu Ponta. In octombrie, Ponta a indicat ca Romania se pregateste sa intre in reteaua lui Blair - Global Network of Delivery Leaders - care isi propune sa isi ajute membrii sa imbunatateasca "furnizarea" de servicii precum educatie, sanatate si constructii.

Reteaua, noteaza ziarul, beneficiaza de sprijinul Bancii Mondiale si include sase tari intre care Albania, Malawi si Haiti. Un purtator de cuvant al fostului premier britanic a declarat atunci ca "Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul roman si daca echipa sa ar fi lucrat vreodata acolo ar fi fara niciun cost din partea guvernului roman si fara niciun profit personal pentru Tony Blair".

Cand era in opozitie, Victor Ponta si-a aratat admiratia pentru pentru stanga revolutionara si Che Guevarra, purtand tricouri cu figura acestuia si basca aferenta cu steaua comunista. Comparatia cu revolutionarii sud americani a facut-o pana acum cativa ani. Potrivit unui articol publicat in ziarul Gandul in aprilie 2010, Ponta declara intr-o emisiune TV: "Eu şi Crin suntem ca Fidel Castro şi Che Guevara, dar dictatorul nu a fugit încă".

Gandul noteaza ca nu mică a fost surprinderea audienţei să-l audă vorbind astfel pe şeful social-democraţiei româneşti despre notoriul dictator latino-american. Fapt care l-a determinat pe Ponta să o vireze, rapid, spre modelul premierului de succes, întruchipat de Tony Blair şi Jose Luis Zapatero. "De fapt modelele mele politice sunt Blair şi Zapatero, iar PSD va veni cu astfel de modele în politică" şi-a lămurit Ponta, ulterior, opţiunile.

In modelul laburistilor progresisti, Tony Blair a pierdut sefia guvernului in 2007 in fata rivalului sau intern, fostul ministru de finante, ambitiosul Gordon Brown, care a stat in Downing Street pana in 2010.