Noul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a declarat, duminica seara, ca se doreste motivarea personalului bugetar sa furnizeze servicii de calitate si, in acest sens, s-a propus acordarea a doua salarii brute pe an ca premiu de excelenta. De asemenea, ministrul Muncii a declarat ca proiectul privind introducerea pensiei ocupationale trebuie rediscutat pentru a vedea daca nivelul contributiei, in prezent de maxim 15% din venitul salarial brut lunar, poate ajunge pana la 50%.

"In sistemul public trebuie sa existe intr-adevar o motivare a angajatilor, in asa fel incat sa putem sa-i cointeresam sa furnizeze servicii publice de calitate. Se lucreaza la acest lucru, de exemplu s-a propus sa se dea doua salarii brute pe timpul unui an ca un premiu de excelenta, tocmai pentru a cointeresa salariatii", a spus Rovana Plumb la Romania TV, potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii a mai spus ca Legea privind sistemul unitar de salarizare in sistemul public trebuie sa sufere unele modificari pentru ca exista "discrepante". "Cadrele medicale cu postliceal au salarizarea mai mare decat cadrele medicale cu studii universitare, ceea ce rastoarna sistemul de valori", a exemplificat Plumb.

Ministrul Muncii a mai declarat ca proiectul privind introducerea pensiei ocupationale trebuie rediscutat pentru a vedea daca nivelul contributiei, in prezent de maxim 15% din venitul salarial brut lunar, nu poate ajunge pana la 50%.

Intrebata cat ar putea fi contributia la pensia ocupationala, Rovana Plumb a precizat, duminica, la Romania TV, ca actualul proiect de lege care se refera la aceasta prevede un maxim de 15 la suta, din partea angajatorului si a angajatului.

"Trebuie sa rediscutam si sa vedem si cu organismele internationale, dar in special, din punctul meu de vedere, cu tot ce inseamna parteneri sociali, pentru ca discutam aici de sector, de ramura, de unitate, in asa fel incat sa vedem daca nu putem sa mergem la un plafon maximal chiar pana la 50% din venitul sau salariul pe care il obtine cetateanul", a spus Plumb.

Plumb a mai spus ca "orice cetatean din Romania care se afla intr-o relatie contractuala de munca cu un angajator care poate fi persoana fizica sau persoana juridica, poate contribui si poate avea aceasta pensie ocupationala". Ea a mai precizat ca nivelurile de contributii se vor stabili "in baza unui contract colectiv incheiat intre angajator si angajat, fie la nivelul unitatii respective, fie la nivel de sector, fie la nivel de ramura".

Pensia ocupationala este o pensie suplimentara, facultativa, la nivel de categorie profesionala.

La inceputul anului 2011 a fost lansat in dezbatere publica, de Ministerul Muncii, un proiect de Lege privind pensiile ocupationale, ce stabileste ca dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale de catre angajator, singur sau prin asociere cu alti angajatori, cu consultarea reprezentantilor salariatilor. Contributia la un fond de pensii ocupationale ar putea fi de pana la 15 la suta din venitul salarial brut lunar.