​​Premierul Victor Ponta a introdus inca din decemebrie 2012 o serie de masuri destinate minoritatii maghiare, redactate de UDMR, in Programul de guvernare al Executivului Ponta II, pe vremea USL, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Kelemen Hunor.

Victor PontaFoto: UDMR

In programul noului guvern Ponta III (PSD-PC-UNPR-UDMR), capitolul dedicat drepturilor minoritatilor nationale a fost preluat integral din Programul de guvernare 2013-2016, al fostului guvern USL (PSD-PNL-PC-UNPR).

"Nu apar puncte noi la capitolul Minoritati nationale. Daca luati programul de guvernare din 2012 si programul de acum, diferente nu sunt la acest capitol", a subliniat Kelemen Hunor.

"In decembrie 2012, dupa ceea ce s-a intamplat din cauza lui Antonescu si Voiculescu, atunci Ponta a venit si a zis: <>. Si ne-a rugat pe noi sa pregatim un text pentru acest program de guvernare, din decembrie 2012. Noi am pregatit un text, l-am predat si acel capitol, asa cum l-am propus noi, a fost acceptat de Ponta si baniuesc ca si de Antonescu, pentru ca erau in coalitie. Deci aceasta este povestea capitolului pentru minoritati din programul de guvernare din decembrie 2012", a povestit liderul UDMR, contactat de HotNews.ro.

Programul guvernului Ponta III, la fel ca si Programul de guvernare al Cabinetului Ponta II, prevede, printre altele, infiintarea unor posturi publice de radio si televiziune care sa emita in limba maghiara pe intreaga durata a zilei.

"Asigurarea unor programe in limba materna la radio si televiziune pentru toate minoritatile nationale, in special pentru comunitatea maghiara, astfel incat sa se asigure satisfacerea nevoilor culturale si de comunicare in limba materna la nivel national. In acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio si televiziune finantate din buget pentru ca acestea sa emita in limba maghiara pe tot parcursul zilei", prevede programul adoptat de Guvernul Ponta III.

Kelemen Hunor a explicat ca, deja de doi ani, studioul teritorial al TVR Targu Mures are o frecventa aparte, pentru a emite intreaga zi in limba maghiara.

In decembrie 2012, dupa alegerile parlamentare, premierul Victor Ponta a insistat pentru cooptarea UDMR la guvernare in Exectivul Ponta II, alaturi de USL, insa atunci s-au opus PC si PNL.