Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, intr-o conferinta la Palatul Victoria, ca a "gasit o solutie politica" impreuna cu presedintele Traian Basescu, seful statului urmand sa primeasca juramantul noilor ministri. "Imediat dupa investirea noilor ministri, noul Guvern, in baza art. 114 din Constitutie, va adopta un program politic care sa actualizeze programul de guvernare, in sensul in care anumiti termeni sa nu mai apara sau sa fie inlocuiti in functie de noua compozitie politica", a anuntat Ponta, precizand ca, saptamana viitoare, va prezenta Parlamentului "aceste updatari".

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile premierului:

  • Am gasit o solutie politica impreuna cu presedintele, pentru a nu prelungi o situatie de instabilitate
  • Lucrurile sunt foarte clare. Presedintele, in baza hotararii Parlamentului, va emite decretele si va primi juramantul noilor ministri
  • Imediat dupa investirea noilor ministri, noul Guvern, in baza Art. 114 din Constitutie, va adopta si va transmite catre Parlament un program politic care sa actualizeze programul de guvernare, in sensul in care anumiti termen sa nu mai apara sau sa fie inlocuiti in functie de noua compozitie politica aprobata de Parlament
  • In acest fel, obiectul contestarii la CCR dispare si de maine Guvernul isi poate desfasura activitatea in stabilitate
  • Saptamana viitoare voi prezenta Parlamentului aceste updatari
  • Daca cineva din Opozitie doreste sa depuna motiune, o va depune si Parlamentul se va pronunta
  • Castigam cateva zile de stabilitate guvernamentala si cred ca e un acord politic care solutioneaza aceasta etapa a conflictelor constitutionale intre Presedinte, Parlament si Guvern

Intrebat de jurnalisti daca isi va angaja raspunderea pe acest nou "program de guvernare", Victor Ponta a replicat: "Am zis eu program de guvernare? Uitati-va in Constitutie, art. 114, nu vorbeste de program de guvernare".

Ce prevede Articolul 114 din Constitutie:

  • (1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
  • (2) Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.
  • (3) Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.
  • (4) In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.