Biroul Electoral Central (BEC) a respins, luni, inregistrarea pentru alegerile europarlamentare a aliantei electorale USD, formata din PSD, UNPR si PC, anunta Mediafax. Liderul PSD, premierul Victor Ponta a declarat ca denumirea aliantei electorale USD va fi schimbata, ca urmare a deciziei BEC, dar s-a intrebat retoric cu cine anume este asemanatoare aceasta denumire in conditiile in care USL nu participa la europarlamentare.

Uniunea Social Democrata (USD)Foto: Agerpres

"O sa schimbam (numele -n.r.), dar din pacate nu participa USL in alegeri. Deci, USD este asemanator cu cine? O sa studiem si o sa ne conformam deciziei", a spus Ponta la Antena 3.

Vicepresedintele AEP Marian Muhulet, membru in BEC, a declarat pentru Mediafax ca motivul pentru care a fost respinsa solicitarea de inregistrare a aliantei electorale Uniunea Social Democrata este legat de faptul ca aceeasi denumire a fost folosita la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat ca este vorba despre incalcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

USD poate formula contestatie fata de decizia BEC.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei aliante electorale este stabilit in 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

UPDATE 1: "Cica nu putem sa candidam la Parlamentul European pentru acum 18 ani a mai candidat o formatiune cu denumirea asta", a declarat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, cu privire la hotararea Biroului Electoral Central, reiterand ca va respecta decizia BEC. "Sigla USD este proprietatea noastra, inregistrata la OSIM", a mai precizat Ponta.

UPDATE 2: Ponta: Candidatii PC si UNPR ar putea merge pe lista PSD la alegeri dupa decizia BEC

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la inceputul sedintei Comitetului Executiv National al PSD, ca social-democratii ar putea decide ca pe lista PSD pentru alegeri sa fie inclusi si candidatii PC si UNPR, in conditiile in care BEC a respins protocolul de constituire a aliantei electorale Uniunea Social Democrata (USD).

"Sa luam o decizie foarte clara legata de ceea ce a decis astazi Biroul Electoral Central. Daca nu mergem ca Uniunea Social Democrata pentru ca, in urma cu 18 ani, cand unii dintre noi eram foarte tineri, a mai existat USD - este o noua lege din 2007, deci la mult timp dupa acele alegeri, 19 ani dupa, care a fost invocata de colegii democrat-liberali pentru a contesta aceasta denumire, atunci evident vom merge pe lista Partidului Social Democrat avandu-i pe aceasta lista conform prevederilor legale si pe candidatii PC si UNPR pe care i-am aprobat", a spus presedintele PSD, potrivit Agerpres.

UPDATE 3: Decizia BEC de a respinge alianta USD a fost luata in urma unei contestatii formulate de PDL

Reprezentantul PDL in Biroul Electoral Central, Cristian Ene, a contestat, in sedinta de luni a BEC, problema denumirii aliantei USD formata din PSD, UNPR si PC, informeaza PDL intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Motivarea reprezentantului PDL in BEC a fost ca inregistrarea aliantei USD (Uniunea Social Democrata) este contrara legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European care precizeaza clar in articolul 7, aliniat 1, ca: "Alianta electorala care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala. De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta"", se precizeaza in comunicat.

"Va amintim ca in anul 1996, USD, ca alianta formata din PD si PSDR, a candidat sub acest nume la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale", mai arata PDL in comunicat.

UPDATE 4: Daniel Constantin: Marti vom contesta decizia BEC de respingere a aliantei USD

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat luni, la finalul CExN al PSD, ca atat conservatorii, cat si celelalte partide care au reprezentanti in BEC, vor contesta marti decizia Biroului Electoral Central de a respinge alianta USD. "Deocamdata nu avem o alternativa, am inteles ca a fost un vot acolo (in BEC - n.r.). Maine dimineata, atat Partidul Conservator, cat si celelalte partide, prezente in Biroul Electoral Central, vor depune o contestatie. Eu sper sa treaca", a declarat presedintele PC, citat de Agerpres.

Daniel Constantin a precizat ca nu a luat in calcul ca PC sa prezinte la europarlamentare candidati pe listele PSD. "Nu am luat in calcul. Este prima data cand aud de aceste probleme si cred ca ar trebui, totusi, sa gasim o formula de alianta. Daca aceasta formula nu va trece, dar eu sunt convins ca nu exista motive intemeiate sa nu treaca o eventuala contestatie a noastra in care sa aducem argumente", a declarat presedintele PC.

Daniel Constantin a precizat ca in mod sigur pe acest subiect va discuta cu Victor Ponta pentru a se gasi o formula de compromis. "Astfel incat sa mergem mai departe in aceasta formula de alianta a celor trei partide, PSD, UNPR si PC", a spus Constantin.