UDMR va avea Ministerele Mediului si Culturii, precum si un post de viceprim-ministru in viitorul Guvern Ponta III, alaturi de Uniunea Social-Democrata (USD), compunsa din PSD, UNPR si PC, potrvit informatiilor vehiculate in prezent in jurul negocierilor. Intrarea maghiarilor la guvernare nu pare sa puna probleme PSD si premierului Ponta, pentru ca nu ar necesita neaparat o modificare a Programului de guvernare, ci, cel mult, simple completari care pot fi prevazute in acorduri politice.

Ministerul Culturii, care fusese al PNL-ului, ii va reveni presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, iar Ministerul Mediului (care este al PSD) va fi condus de Attila Korodi, cei doi reprezentanti ai UDMR mai conducand aceste portofolii si in guvernarea PDL.

In plus, maghiarii si-ar fi dorit si Minsterul Sanatatii (care a apartinut liberalilor) pentru Cseke Attila, insa au renuntat la aceasta pretentie, primind, in schimb, o functie de vicepremier in Guvernul Pota III.

Daca venirea UDMR la guvernare schimba doar componenta politica a Executivului, va fi necesara doar trecerea Cabinetului prin votul Parlamentului, fara sa fie nevoie de o noua desemnare a prim-ministrului de catre presedintele tarii.

In schimb, daca cerintele UDMR ar conduce si la schimbarea Programului de Guvernare 2013-2016, adoptat de Parlament la investirea Guvernului Ponta II, in decembrie 2012, presedintele Traian Basescu isi afirma dreptul de a face o noua desemnare a prim-ministrului, in baza articolului 102 al Constitutiei, care se refera la modificarea programului de guvernare.

"Articolul 102 spune foarte clar ca programul guvernului se voteaza de Parlament, ceea ce inseamna un vot pentru intregul guvern. Si aici avea dreptate Antonescu (liderul PNL, Crin Antonescu - n.r.) , intr-o interpretare consistenta a Constitutiei, ca aceasta schimbare, prin aducerea UDMR, inseamna un nou guvern care trebuie sa vina pentru investitura si, de ce nu, si un premier redesemnat", a declarat Traian Basescu, intr-un interviu difuzat duminica de PRO TV.

In schimb, Premierul Ponta a sustinut ca nu se va modifica Programul de guvernare 2013-2016, promoat de USL (cu PNL in componenta) si, prin urmare, nu va fi nevoie de o redesemnare a prim-ministrului, ci numai de un nou vot de incredere in Legislativ.

"Declaratiile lui Traian Basescu sunt pur politice, fara nicio baza constitutionala. Voi merge marti in Parlament doar pentru schimbarea compozitiei politice, conform articolului 85 din Constitutie. Nu schimb programul de guvernare. Iar mandatul primului-ministru inceteaza doar in conditiile art. 110 din Constitutie. Traian Basescu este iresponsabil ca de obicei!", a declarat Victor Ponta pentru Hotnews.ro.

La randul lui, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat asigurari ca programul de guvernare actual va ramane in picioare, pentru ca prevede promovarea drepturilor minoritatilor.

"Nu vom avea un protocol secret. Programul de guvernare are un capitol despre minoritati si contine tot ce este important", a precizat Kelemen Hunior, potrivit "Gandul", citat de Mediafax.

Intr-adevar, Programul de guvernare al USL 2013-2016 cuprinde un capitol dedicat minoritatilor, in care Guvernul USL de atunci se angaja inclusiv sa sprijine adoptarea Statutului minoritatilor nationale.

"Guvernul va sprijini in continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania", se arata in Programul de Guvernare 2013-2016 al Guvernului Ponta II.

Statutul minoritatilor este proiectul de lege pe care UDMR l-a urmarit in permanenta si l-a negociat ca o conditie stricta la intrarea la guvernare si alaturi de PDL.

Majoritatea parlamentara care era constituita in jurul PDL a tot amanat, insa, adoptarea Statutului minoritatilor si, in cele din urma, coalitia a picat in Parlament inainte de adoptarea legii.

  • Printre altele, Statutul minoritatilor in forma dorita de UDMR cuprinde posibilitatea ca un consiliu al minoritatilor sa se poata opune (cu drept de veto) legislatiei nationale privind chestiuni care tin de drepturi culturale.
  • O alta prevedere controversata a proiectului de statut al minoritatilor ar intrzice autoritatilor nationale sa stabileasca noi unitati teritorial-demonistrative (cum ar fi regiunile, de exemplu) care sa conduca la diluarea ponderii minoritatii maghiare in zonele in care aceasta are o pondere semnificativa.
  • O alta cerinta controversata pe care UDMR ar dori-o in statutul minoritatilor este ca in zonele in care maghiarii sunt majoritari sa nu se mai poata angaja functionari de stat care sa nu cunoasca atat limba romana cat si cea maghiara.

In plus fata de statutul minoritatilor, UDMR vrea ca primarii sai sa nu mai fie pedepsiti de lege daca arboreaza pe institutiile publice locale steaguri si insemne aletele decat cele oficiale ale Romaniei, cum ar fi de pilda steagul asa-numitului Tinut Secuiesc din perioada medievala.

In acest context, Premierul Ponta are posibilitatea sa incheie un acord politic cu UDMR, in care sa prevada cerintele si garantiile maghiarilor, fara sa modifice Programul de guvernare trecut din Parlament in decembrie 2012.

De acest lucru se teme si presedintele Basescu.

"Daca imi e teama de ceva, imi este teama sa nu existe vreun document secret intre UDMR si Victor Pnta. Ce stiu sigur stiu despre revendicarile UDMR pentru limba maghiara in sanatate - ca si cum ei nu ar avea obligatia sa invete limba romana -, arborarea insemnelor care nu au nimic cu statul roman, de catre minoritati, in locul insemnelor statului roman, ceea ce e inadmisibil. Nu poti sa urasti atat de mult statul asta incat sa nu vrei sa ii arborezi insemnele pe o institutie publica, pe o primarie", a mai spus Basescu, la Pro TV.

Premierul Victor Ponta va anunta luni, la ora 16,30, la Palatul Parlamentului, componenta noului Guvern, au declarat surse politice pentru AGERPRES. Totodata, la ora 14,30 este programata o sedinta a liderilor USD, la Parlament.