Fostul presedinte al UDMR Marko Bela a declarat, joi, in cadrul Adunarii Generale anuale a delegatilor UDMR Targu Mures, ca Uniunea poate sa isi asume rolul de guvernare, in "conditiile corespunzatoare", adaugand: "Fara noi nu e reforma in tara, fara noi nu exista progres".

Fostul presedinte al UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat joi, in discursul rostit in fata celor peste 100 de delegati la Adunarea Generala anuala a UDMR Targu Mures, ca, din pacate, nu poate vorbi despre nicio reforma in Romania in ultimii ani, adaugand ca Uniunea poate sa isi asume rolul de guvernare daca sunt indeplinite "conditiile corespunzatoare", transmite Mediafax.

"Daca conditiile sunt corespunzatoare, atunci UDMR poate sa isi asume rolul de guvernare. Daca UDMR, pentru comunitatea maghiara din Romania, prevede prioritati in pachetul de guvernare, atunci UDMR este obligat sa isi asume rol la guvernare. Aici e dilema. Daca exista aceste conditii, daca sunt (prevazute - n.r.) prioritatile care sunt importante", a spus Marko Bela.

Acesta a afirmat ca, atunci cand UDMR si-a asumat rolul de guvernare, tara si-a atins scopurile pe plan international, inclusiv integrarea in NATO.

"Am avut relatie de buna vecinatate intre Romania si Ungaria, intre 1996 si 2000. Intre 2000 si 2004 am sprijinit Guvernul si atunci a avut loc integrarea in NATO, apoi, in 2004-2008, Romania a intrat in UE. Apoi, in 2009-2012, in conditii dureroase s-a reusit ca Romania a reusit sa evite consecintele crizei mondiale si situatia in care a intrat Grecia. Fara noi, pe plan international integrarea nu s-ar fi produs, iar la nivel de guvern nu s-ar fi facut reforme importante. In ultima vreme, din pacate, nu pot sa spun nicio reforma", a declarat acesta.

Liderul UDMR a aratat ca Uniunii i s-a oferit intrarea la guvernare si tinand cont de rolul ei de "forta stabilizatoare".

"Daca vom avea garantii preliminare, ca pana la urma acest pachet de reforme amanat de doi ani stim cum trebuie sa arate si se va infaptui, atunci UDMR trebuie sa isi asume rolul de guvernare. Fara noi nu e reforma in tara, fara noi nu exista progres. Cei care au oferit rol de guvernare UDMR s-au gandit si la acest rol de forta stabilizatoare a UDMR, nu doar la cifre", a spus Marko Bela, adaugand ca, privind la situatia din ultimul an de la Targu Mures, poate spune ca, si pe plan local, fara o majoritate consistenta UDMR "nu e progres, nu e reforma".

Kelemen Hunor catre UDMR: Suntem limba cantarului, depinde de noi daca recunoastem sansele momentului

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, in discursul rostit in fata delegatilor la Adunarea Generala anuala a UDMR Targu Mures, ca grupurile parlamentare ale Uniunii sunt "limba cantarului" si ca depinde de reprezentantii sai daca recunosc "sansele momentului", relateaza Mediafax.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, in discursul rostit in fata celor peste 100 de delegati la Adunarea Generala anuala a UDMR Targu Mures, ca se inregistreaza o situatie noua in Romania, in ultimele zile, dupa ce coalitia guvernamentala formata de USL, de 70%, "s-a descompus".

El le-a expus delegatilor optiunile posibile, avertizandu-i ca UDMR "trebuie sa aleaga pana luni".

"Cu factiunile Senat si Camera, suntem limba cantarului. Depinde de noi daca recunoastem sansele momentului. Avem trei optiuni: in opozitie, din Parlament sa sprijinim Guvernul, cum am facut in perioada 2000-2004, sau, daca am recunoscut situatia actuala, daca formulam conditii bune, nu de dragul guvernarii, putem spune da, in anumite conditii sa acceptam guvernarea. Despre asta vom vorbi azi si maine cu presedintii judeteni (ai UDMR - n.r.). Nu avem timp sa asteptam, pana luni la pranz trebuie sa decidem daca primim mandatul, pe cine, ce sa alegem. Cred ca suntem destul de intelepti, ca reprezentanti ai 80 la suta din unguri. Nu trebuie sa judecam o problema de ideologie, nu e vorba ca ungurii din Ardeal sa fie de stanga sau de dreapta", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a adaugat ca, daca sunt indeplinite conditiile UDMR, reprezentantii Uniunii trebuie sa spuna "da, cu responsabilitate" intrarii la guvernare. El a adaugat ca decizia va trebui sa aiba in vedere atat interesele comunitatii maghiare din Romania, cat si pe cele ale tarii.

"Cand alegem instrumentele, nu ne poate decide decat intrebarea "Ce e mai bine pentru ungurii din Ardeal?", daca suntem sau nu in guvern. Trebuie sa vedem, in tara, pentru stabilitatea zonei ce e mai bine, daca se intinde criza guvernamentala sau in scurt timp avem guvern stabil, in care putem sa construim rational. Am enumerat temele, dilemele, impreuna trebuie sa dam raspuns, pana luni trebuie sa ne decidem", a declarat Kelemen Hunor, aratand ca el, personal, nu are deocamdata un raspuns.

Potrivit lui Kelemen Hunor, in anii de cand UDMR a iesit de la guvernare, odata cu Guvernul Ungureanu, reprezentantii Uniunii din Parlament si administratiile locale au demonstrat ca, daca au in spate comunitatea, sunt apti sa-si faca datoria, sa le reprezinte interesele, avand "aceasta misiune". El a adaugat insa ca, fata de perioada 2008-2012, instrumentele lor sunt mult mai slabe, ceea ce "in Mures se vede zi de zi".

El a aratat ca in Targu Mures, un oras care este "bastion puternic", au disparut 6.000 de "voturi unguresti", ceea ce "nu e putin", pentru ca in 2012 s-a pierdut un mandat de senator (Gyorgy Frunda a pierdut in favoarea lui Marius Pascan de la PDL - n.r.), dar si dominatia in administratia din Targu Mures, in conditiile in care USL "era pe val".

"Avem datoria sa facem aceste analize si sa formulam concluziile corespunzatoare, ca in 2014, 2015, 2016 sa redobandim ce am pierdut. Trebuie sa fim la Bruxelles, in administratiile locale, in Parlament. Se schimba vremurile, in perioada ce vine se produc schimbari, modificari in Tratatul de la Lisabona, probabil pentru minoritati se vor deschide noi masuri, noi institutii. Am vazut ca daca avem reprezentanti - trei am trimis, doi ne-au reprezentat - se poate discuta clar, concis in PE si sa ne gasim parteneri. In alegerile europarlamentare trebuie sa ne bazam pe noi insine si sa convingem ungurii", a spus Kelemen Hunor, care a subliniat ca e nevoie de implicarea fiecarui primar, consilier local sau activist UDMR care vrea sa faca ceva.

Referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai, Kelemen Hunor a spus ca "se pare" ca PPMT a luat o "decizie rationala", de a nu participa, iar in ce priveste PCM s-au creat conditiile pentru o lista comuna, care va fi inregistrata probabil pana la mijlocul lunii martie.

"Se poate crea o colaborare, nu numai pentru alegeri europarlamentare. Daca demonstram asta ungurilor din Romania, din acest meci greu nu cred ca vom iesi perdanti. Trebuie sa vedem in 25 mai o comunitate puternica. Sa se vada ca trebuie sa tina cont de noi si in politica din Romania si in Ungaria. Cautam echilibru, solutii, nu conflicte. Iar pentru reprezentarea intereselor comunitatii, sa gasim instrumentele cele mai bune", a mai spus presedintele UDMR.