Parlamentul European cere Comisiei Europene sa instituie imediat un mecanism prin care statele membre UE care incalca valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum este statul de drept, sa se aleaga cu sanctiuni inclusiv de ingheare a fondurilor comunitare.

Parlamentul European, sediul din StrasbourgFoto: Parlamentul European

Solicitarea apare intr-o rezolutie adoptata joi, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, cu cu 312 de voturi la 244 si 27 de abtineri.

Potrivit PE, aceasta rezolutie analizeaza respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012. In acel an, in Romania, majoritatea parlamentara USL de atunci l-a suspendat din functie pe presedintele Traian Basescu, intr-o procedura rapida in care a restrans si atributiile Curtii Constitutionale. In cele din urma, Basescu a fost repus in functie, prin nevalidarea referendului de demitere, in urma neindeplinirii pragului de prezenta la vot de jumatate plus unul.

De asemenea, la solicitarea imperativa a Comisiei Europene, majoritatea parlamentara si Guvernul USL au fost nevoiti sa-si retraga modificarile legislative adoptate atunci in procedura accelerata, inclusiv cele referitoare la Curtea Constitutionala.

  • Ce prevede rezolutia adoptata joi de PE

Rezolutia adoptata joi de Parlamentul European, sustinuta printr-un raport al eurodeputatului Louis Michel (ALDE, Belgia), contine o serie de cerinte catre Comisia Europeana, in spiritul "criteriilor de la Copenhaga", din anul 1993 privind respectarea valorilor fundamentale europene, cum ar fi statul de drept, pluralismul politic, drepturile minoritatilor de orice fel.

Rezolutia PE subliniaza ca acest "nou mecanism de la Copenhaga" este menit sa monitorizeze conformitatea cu criteriile de la Copenhaga a fiecarui stat membru, cu eficacitate si cu efecte obligatorii.

Mecanismul "ar putea fi activat imediat, pe baza unei decizii a Comisiei, cu implicarea deplina a Parlamentului".

Conform rezolutiei, viitorul mecanism ar trebui "sa integreze un sistem de alerta precoce, de dialog politic si tehnic, de scrisori de notificare si o <>, dupa cum a solicitat deja Parlamentul, pentru a garanta ca statele membre, la cererea institutiilor UE, suspenda adoptarea legislatiilor care ar putea sa neglijeze sau sa incalce drepturile fundamentale sau ordinea de drept a UE".

Eurodeputatii au propus si revizuirea articolului 7 din Tratatul de Functionare a UE, referitor la regulile care stabilesc daca exista un risc clar de incalcare grava a valorilor UE intr-un stat membru.

Obiectivul ar fi diferentierea clara intre etapele de "risc" si "incalcare". Pentru a preveni incalcarile valorilor UE pe termen lung, deputatii mai cer si crearea unei "Comisii Copenhaga" formata din experti independenti, de inalt nivel in domeniul drepturilor fundamentale, conform PE.

Alte teme principale ale rezolutiei:

  • Asistenta acordata imigrantilor in pericol pe mare. Parlamentul cere UE si statelor membre sa revizuiasca legislatia care ar putea fi utilizata pentru a pedepsi persoanele care ajuta imigrantii aflati in pericol pe mare. Eforturile de salvare "ar trebui salutate si...nu ar trebui niciodata sa duca la sanctiuni", se arata in text. Deputatii si-au exprimat regretul ca, in conformitate cu noul sistem de azil al UE, copiii care cer protectie internationala pot fi dusi la inchisoare.
  • Dreptul la moarte demna. Parlamentul cere respectarea demnitatii la sfarsitul vietii, prin asigurarea ca "deciziile exprimate in testamente sunt recunoscute si respectate". Deputatii cer statelor membre sa protejeze libertatea de religie sau credinta, inclusiv libertatea de a nu fi discriminati a celor care nu au religie.
  • Drepturile minoritatilor si a persoanelor cu dizabilitati. Rezolutia subliniaza nevoia de a proteja minoritatile nationale, grupurile lingvistice regionale si regiunile constitutionale la nivel UE si de a crea un sistem de monitorizare bazat pe exemplul strategiilor nationale pentru romi. Minoritatile nationale reprezinta 10% din populatia UE, se arata in rezolutie. Deputatii mai cer guvernelor nationale sa investeasca mai mult in politicile de integrare in societate a persoanelor cu dizabilitati prin indepartarea tuturor formelor de discriminare si restrictionare a dreptului lor la vot si la depunerea candidaturii pentru alegeri. Statele membre ar trebui sa ii ajute sa traiasca independent, se arata in text.