Camera Deputatilor a adoptat, marti, ordonanta prin care clasa a noua ramane la liceu iar durata invatamantului obligatoriu creste de la 10 la 11 ani, prin introducerea clasei pregatitoare, transmite Mediafax.

Deputatii au adoptat actul normativ cu 278 voturi "pentru", 40 "impotriva" si 24 de abtineri.

"Aceste prevederi legifereaza mentinerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial si pentru liceu, cresterea duratei invatamantului obligatoriu de la 10 ani la 11 ani: clasa pregatitoare, clasele I- VIII, clasele IX - X", a spus in plen ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.

El a mai aratat ca, prin aceasta ordonanta, se extinde de la trei la sase ani dreptul cadrelor didactice de a se titulariza.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, for decizional fiind Senatul.

Legea educatiei nationale (1/2011) a fost modificata in decembrie 2013 printr-o ordonanta de urgenta care, printre altele, mentine durata de patru ani pentru ciclul gimnazial si liceu, marind totodata durata invatamantului obligatoriu de la 10 la 11 ani.

Documentul mentine forma existenta a ciclului gimnazial si elimina forma propusa spre implementare, prin adoptarea Legii nr. 1/2011, care prevedea trecerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial si reducerea liceului la o durata de trei ani.

Totodata, cadrele didactice netitulare calificate care obtin la concursul national unic de titularizare cel putin nota 7 au posibilitatea sa ocupe un post de titular in sase ani. Pana la adoptarea ordonantei, rezultatul la concursul de titularizare era valabil doar trei ani, iar concursul trebuia sustinut din nou daca nu erau disponibile posturi in acest interval.