Deputatul PC, Vicentiu-Mircea Irimie a pledat luni in plen, pentru o intitativa legislativa care prevede obligativitatea notarilor publici de a depune declaratia de avere si interese. Deputatul PC considera ca notarii publici pot fi asimilati functionarilor publici iar depunerea acestor declaratii "constituie un element extrem de util in vederea descoperirii conflictelor de interese si depistarii averilor dobandite ilicit".

Declaratie politica, Mircea Irimie:

"Consider ca si notarii publici pot fi asimilati functionarilor publici, chiar daca acestia desfasoara o profesie liberala, deoarece isi indeplinesc sarcinile profesionale in cadrul unor proceduri speciale necontencioase notariale. Cele mai importante acte, prin consecintele pe care le produc pe plan judiciar, economic si social, se indeplinesc de catre notarul public in cadrul procedurii de autentificare a actelor si a procedurii succesorale notariale.

O asemenea propunere trebuia introdusa de mai multa vreme. Averea cumulata trebuie corelata cu sursele de venit, pentru ca numai in acest fel putem elimina evaziunea fiscala si coruptia din Romania.

Obligatia notarilor publici de a depune declaratia de avere si interese constituie un element fundamental al statului de drept, asemeni obligatiei acestora de a-si oferii serviciile in temeiul legii si de a actiona conform principiului impartialitatii. Depunerea acestor declaratii constituie un element extrem de util in vederea descoperirii conflictelor de interese si depistarii averilor dobandite ilicit. Scopul primordial al acestora nu este neaparat de a sanctiona persoanele prinse cu nereguli, ci scopul acestora este mai de graba acela de a spori increderea cetatenilor intr-o guvernare cinstita.

Completarea in intregime a acestor declaratii va inlatura semnificativ diversele zvonuri si, in acelasi timp, va conferi o protectie persoanelor neimplicate in acest tip de fapte. Din punct de vedere al punerii in aplicare a acestora, declaratiile de avere si interese vor diminua considerabil posibilele incalcari ale drepturilor si obligatiilor civile, precum si abuzul de instrumente de sanctionare care poate rezulta dintr-o campanie agresiva de eradicare a coruptiei.

In aceste conditii, dragi colegi, eu, impreuna cu Partidul Conservator, propunem introducerea acestei initiative legislative cu privire la obligativitatea depunerilor declaratiilor de avere si interese ale notarilor publici, deoarece consideram ca acesta va fi un demers semnificativ pentru exercitarea acestei profesii liberale. Cresterea nivelului de transparenta in randul notarilor va creste increderea in aceasta profesie si va micsora evident posibilele speculatii aparute cu privire la desfasurarea activitatii acestora".