Presedintele PNL, Crin Antonescu, afirma ca, din cauza ca unii ministri ai formatiunii "au inceput sa se comporte mai curand ca niste functionari executanti ai ordinelor premierului" decat ca reprezentanti PNL, ei au fost schimbati si "de aici a inceput toata batalia", transmite Mediafax.

Crin Antonescu a vorbit, duminica, in fata delegatilor la Conferinta teritoriala a PNL Hunedoara, despre factorul "care a generat criza" USL, spunand ca nu a fost vorba despre propunerea lui Iohannis ca vicepremier si ministru de Interne si ca "batalia" a inceput de la schimbarea unor ministri liberali care "au inceput sa se comporte mai curand ca niste functionari executanti ai ordinelor primului ministru".

"Ceea ce noi am facut e simplu: am vrut sa ne schimbam niste ministri si ne-am schimbat niste ministri, pentru ca un ministru nu poate fi doar un executant al dispozitiilor primului ministru, pentru ca nu e un functionar. Un ministru in orice Guvern si mai ales intr-un Guvern de coalitie este un generator si un gestionar de politici publice, este un vector de vointa politica. Din cauza ca unii ministri ai nostri au inceput sa se comporte mai curand ca niste functionari executanti ai ordinelor primului ministru decat ca niste reprezentanti ai PNL, ca niste generatori de politici publice si vectori de vointa politica, i-am schimbat. Sunt colegii nostri, nimeni nu crede, eu in niciun caz, toate prostiile vorbite pe seama lor. Nu e vorba de tradari, ci e vorba, pur si simplu, ca la un moment dat ai nevoie de altceva. Si am venit cu oameni despre care avem speranta ca intr-o mai mare masura vor fi ceea ce noi credem ca va fi nevoie pentru Guvern si pentru PNL. De aici a inceput toata batalia", a afirmat liderul PNL.

El a sustinut ca liberalii si-au facut "datoria la milimetru" si au facut foarte multe concesii, pana in urma cu cateva zile.

"L-am facut pe domnul Ponta prim-ministru, evident prin partea noastra de munca, prin partea noastra de efort, prin partea noastra de angajament. Nu doar noi l-am facut prim ministru, dar fara noi nu era prim ministru niciodata. Si nu stiu cat va fi fara noi. Am respectat toate intelegerile din interiorul USL. Am facut concesii atat de multe incat imi e teama sa le insir acum ca sa nu ma dati afara pe loc din functia de presedinte PNL. Am facut concesii pana in aceste din urma zile", a adaugat Crin Antonescu.

Antonescu: Am renuntat si la desfiintarea USD/ Ponta: Nu are nicio relevanta anuntul

Crin Antonescu a mai declarat duminica, intr-o conferinta de la Deva, ca PNL a renuntat la solicitarea de a fi desfiintata USD. "Am renuntat si la desfiintarea USD, s-a spus ca nu am facut concesii. Au spus ca este o cerere absurda, ca dansii nu pot", a afirmat Antonescu, citat de Mediafax.

Intrebat cand au renuntat liberalii la solicitarea de desfiintare a USD, liderul PNL a raspuns: "Vai de mine, dar i-am dat un mesaj intr-o pauza publicitara, i-am dat mesaj si mandat lui Mihai Voicu, era cu Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, si i-a spus atunci, cand s-a reluat emisiunea, "Bine, domnule, daca asta este singura chestiune pe care voi o respingeti, renuntam la ea, incheiem". Si atunci s-a dat publicitate si n-avem niciun raspuns pana acum".

***

Ponta, despre renuntarea PNL la solicitarea de desfiintare a USD: Nu are nicio relevanta anuntul

Premierul Victor Ponta spune ca anuntul liderului PNL Crin Antonescu privind renuntarea la solicitarea de desfiintare a USD "nu are nicio relevanta", intrucat "discutia este despre guvernare".

"Nu are nicio relevanta anuntul. Discutia este despre guvernare si noi dorim sa guvernam ca USL, nu ca USD. Acest lucru l-am spus mereu", a declarat Victor Ponta pentru "Gandul".

***

Antonescu, intrebat daca a mai incercat sa vorbeasca cu Ponta: Ar fi deja hartuire. Nu vreau sa risc

Liderul PNL a fost intrebat, la Deva, daca a mai incercat sa il contacteze pe Victor Ponta, spunand ca nu si adaugand: "Asta ar fi deja hartuire, nu vreau sa risc".

Intrebat daca a incercat si in cursul acestei zile sa il contacteze pe liderul PSD, Crin Antonescu a raspuns: "Asta ar fi deja hartuire. Nu vreau sa risc... Nu, nu mi-a raspuns intre timp".

***

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca solicitarea liberalilor pentru desfiintarea USD nu i-a apartinut, a fost ceruta de liderii PNL in cadrul reuniunii BPN, afirmand ca este gata sa discute despre liste comune USL la europalamentare, daca PSD doreste.

Antonescu a reiterat faptul ca prin constituirea USD a fost incalcat protocolul USL, deoarece prevederea este una generala si nu face referire la anumite tipuri de alegeri, fie ca sunt locale, parlamentare sau prezidentiale.

El si-a explicat declaratiile anterioare prin care preciza ca nu este deranjat de constituirea USD.

"Exista o problema pe care nu am ridicat-o eu, au ridicat-o toti colegii mei, foarte multi dintre ei si in rezolutia respectiva, in mandatul respectiv, ei au cerut si au decis introducerea acestui punct. Nu a fost decizia mea, nu confundati va rog deciziile partidului cu deciziile mele. Eu fac anumite propuneri, n-am facut aceasta propunere, ea a venit dinspre colegi si oamenii au spus foarte limpede: se triseaza, nu e acceptabil", a sustinut Antonescu.

Liderul PNL a mentionat ca nu ar fi facut un caz din constituirea USD, acesta fiind un punct personal de vedere pe care l-a exprimat si il mentine.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca daca USD nu va disparea urgent, asa cum a solicitat PNL, in baza hotararii aprobate de BPN, atunci liberalii vor trage concluzia ca partenrii lor denunta protocolul USL si ca pentru acestia USL nu mai exista.

PSD, UNPR si PC au format, saptamana trecuta, alianta electorala Uniunea Social Democrata (USD).