Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV, ca PSD va rupe USL pentru a-si putea lansa propriul candidat la Presedintie.

"PSD-ul pune capat astazi USL-ului o data pentru ca nu vrea un om ca Iohannis in Guvern, in al doilea rand pentru ca trebuie sa ii ramana timp sa porneasca campania pentru un candidat - care va fi acela nu e problema mea - si, evident, campania de atac violent si fatis impotriva mea, care, chipurile, m-as fi aliat cu Traian Basescu", a spus Antonescu, citat de Agerpres.

In opinia sa, "problema domnului Ponta si a PSD-ului e ca nu mai pot sa mearga inainte cu un Guvern comun pentru ca asta inseamna pastrarea USL, pastrarea candidaturii comune la Presedintie".

  • Antonescu: Optiunea de a pune capat USL e a lui Ponta; PSD nu si-a tinut angajamentele fata de PNL

Optiunea de a rupe USL e o decizie a lui Victor Ponta, a mai declarat presedintele liberal Crin Antonescu, potrivit caruia PSD nu si-a tinut angajamentele asumate fata de PNL, nici in privinta sustinerii sale la prezidentiale, nici in ceea ce priveste justitia si politicile economice.

"Evaluarea noastra, a celor din PNL, e ca optiunea de a pune capat USL (...) e o decizie a lui Victor Ponta si a PSD", a spus liderul PNL in emisiunea "Dupa 20 de ani", potrivit Agerpres.

El considera ca PSD nu doreste sa il sustina la presedintie ca si candidat USL.

"Am avut o intelegere pentru sustinerea unui candidat comun la Presedintie, in persoana mea. PSD a ajuns in situatia in care nu mai are timp sa se prefaca, si ca atare trebuie sa actioneze, nu doreste, nu isi permite, nu vrea sa tina acest angajament politic. PSD, domnul Ponta, grupurile din jurul sau, de un an de zile cel putin, dau semne si actioneaza cu hotarare, concret, impotriva angajamentului de a sustine un candidat comun in persoana mea", a spus Crin Antonescu.

Totodata, Antonescu acuza PSD ca nu a respectat intelegerea privind independenta justitiei.

"Am avut angajamentul si viziunea asupra justitiei, de a avea o justitie independenta, in sensul a ceea ce era de scos de sub influenta politica a lui Traian Basescu, clara, cum a fost in acesti ani, dar nu de a o duce sub influenta altora. Iata iar o divergenta majora", a mai spus Antonescu.

El s-a declarat nemultumit si de felul in care programele economice ale liberalilor au fost puse in practica de Guvernul Ponta.

"Am avut cateva puncte clare de program economic, in legatura cu care noi am considerat si consideram ca trebuie sa ne grabim, domnul Ponta, cei din PSD, fara a le respinge, considera ca trebuie sa le mai amane sau sa nu le abordeze cu prioritatea cu care credem noi ca trebuie sa le abordeze.(...) Sunt masuri care au fost intarziate, sunt masuri care ar trebui luate mai repede. Sunt masuri care trebuiau negociate mai rapid si apasat inclusiv cu FMI. In aceasta privinta nu fac un atac la domnul Victor Ponta, care a discutat, principalul sau coleg in negocierile cu FMI a fost ministrul Finantelor care este un liberal", a precizat Antonescu.

El a afirmat ca a avut cu unii dintre ministrii liberali o comunicare "mai lacunara" si ca au fost decizii importante care nu au fost discutate deloc in cadrul PNL.