Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca liberalii nu vor renunta la propunerile facute pentru functiile de ministri, intre acestea cea a lui Klaus Iohannis in fruntea Ministerului de Interne, si ca asteapta pana luni ca premierul Victor Ponta sa se decida daca Romania va avea un guvern USD sau un guvern USL. El a declarat ca situatia din guvern este blocata “de ambitia stupida a dlui Ponta ca Iohannis sa fie ministru la Finante” si a invocat faptul ca exista o teama ca Iohannis sa faca parte din guvern.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Luni seara Romania va avea fie un guvern USL, fie un guvern USD, lipsit de orice legitimitate caruia ii vom cere demisia imediata. E raspunsul dlui Ponta. Eu trag nadejde ca vom avea guvern USL", a spus liderul PNL.

Afirmand ca nu da un ultimatum, Antonescu a adaugat ca spera ca Ponta sa dea raspunsul corect si ca spera "ca in al 12-lea ceas Victor Ponta va alege calea legitimitatii."

Declaratiile complete ale lui Crin Antonescu:

  • Am avut o intalnire cu dl prim-ministru care a fost dedicata situatiei din Guvern
  • Dupa demisiile ministrilor Chitoiu si Gerea, dl premier trebuia sa trimita pentru reovcare si inlocuire niste propuneri
  • Mi-a propus ca interimari pentru aceste doua ministere sa fie numiti actualii ministri liberali din cabinet, eu am declinat aceasta propunere, aratind ca putem sa mergem pe numiri definitive, nu sa inventam interimate, cu ministrii liberali propusi si ca luni mergem in Parlament pentru propunerea Klaus Iohannis sa fie pusa in practica, incheind rezonabil criza din Guvern
  • Am accep[tat si varianta ca ministrii liberali sa fie interimari, cu intelegrea ca luni sa mergem in Parlament
  • Premierul nu a fost de acord, a respins practic pachetul propunerilor noastre si a luat decizia de a numi interimari din USD
  • PNL avea de la inceput propuneri in urma retragerii unor ministri, propuneri agreate om cu om de catre prmier.
  • PNL nu cerea nimic in plus fata de intelegerea initiala - cele 4 propuneri de ministri pe portofolii pe care le detinea deja, si un portofoliu de vicepremier, formalitate care presupune trecerea prin Parlament.
  • Asta a fost si a ramas propunerea noastra.
  • In legatura cu aceasta propunere a noastra, USD a inventat tot felul de propuneri pentru a nu-l accepta pe Iohannis vicepremier
  • Ponta construieste un guvern USD care sa inlocuiasca un guvern USL.
  • Ponta ne pune in fata alternativei de a deveni PNL un fel de anexa a USL
  • Noi nu avem nici un fel de motiv sa acceptam transformarea fortata a USL intr-o constructie PSD-ista cu partide artificiale care nu mai pastreaza din USL decit 2 litere
  • Noi facem toate eforturile pentru ca USL, cu principiile ei, cu programul ei, sa mearga mai departe.
  • In sensul acesta, pentru ca dl Ponta asteapta pina luni propunerile noastre, de parca nu ar fi clare, ii stam a dispozitie pina luni cu propunerile pe care le-am facut
  • Luni putem merge in parlament sa incheiem onorabil aceasta criza guvernamentala si politica.
  • Nu avem nici un motiv sa renuntam la propunerile noastre numai din cauza unei presiuni pe care PSD si aliatii sai artificali le fac.
  • PNL e ferm pe aceasta pozitie. Cred ca s-a prelungit o criza pentru ca s-a tras de timp.
  • S-a asteptat ca in interiorul PNL, sub amenintarea scoaterii de la guvernare, sa aiba loc o miscare de cramponare de guvernare, dat fiind ca niciodata nu e placut pentru un partid sa nu mai fie la guvernare
    Surpriza a fost ca PNL nu se rupe, ca in PNL nu se creeaza o masa critica care sa vina sa spuna 'Oricum vreti voi, numai sa ne tineti la guvernare'
  • PNL, in momentele cheie din istoria sa, a dovedit ca pune valori si interesul public inaintea interesului particular. Amenintarile facute in acest sens, si care au inceput cu mine pina sa ajunga la primari, directori etc
  • Am fost amenintat ca pot sa-mi pierd pozitia de presedinte al Senatului. Amenintarile acestea nu au efect.
  • PNL a dovedit ieri o unitate categorica. Propunerile initiate de dl Ponta au esuat intr-un singur vot.
  • Pina luni, dl Ponta are de dat un singur raspuns: Doreste mentinerea USL sau doreste inlocuirea cu USD?
  • Faptul ca nu ni s-a dat nici macar formal raspuns la tema respingerii proiectului amnistiei si gratierii, faptul ca am avut alta majoritate decit USL la votul pentru Vlad Cosma, ma face sa cred ca dl Ponta si USD ar putea inlocui majoritatea legitima a USL cu o majoritate ilegitima. Raspunsul e la dl Ponta.
  • Pastrez putine sperante ca va fi raspunsul corect fata de cetatenii care ne-au dat votul pe formula USL
  • Mai e un lucru care rezulta clar din aceasta criza: frica sau retinerea fata de Klaus Iohannis
  • Iohannis este un om politic in carne si oase, cu optiunile si reusitele lui, nu e o sperietoare pentru nimeni,. Nu e nici premier din umbra, nici element al altei constructii politice.
  • A castigat un anumit prestigiu in comunitatea sa si in spatiul public romanesc, un om pe care am resuti sa-l aducem in PNL si sa se implice acum intr-un guvern la care tinem.
  • E un om gata sa lase primaria pentru a servi cetatenii si Romania in Guvern, nu cu alte ambitii la vedere sau ascunse.
  • De ce dl Ponta, de ce PSD, de ce aliatii sai artificiali accepta orice formula, dar numai cea normala nu, nu stiu.
  • Dar asta ne arata ca dl Ponta are alte ginduri, ca PSD are alte gnduri.
  • Daca intentiile, programul, principiile cu care noi i-am chemat pe cetateni la alegeri si referendum ar fi de actualitate, nu ar avea decit motive sa se bucure ca un om precum Iohannis se alatura guvernului.
  • Nu vreau sa dezvolt speculatii, nu vreau sa ma intreb de ce PSD si Ponta doresc neaparat fie ministerul de Interne, fie eventual pe cineva din PNL desemnat de ei drept ministru de Interne. De ce un om ferm si integru e blocat?
  • Pina luni, fara a fi ultimatum sau somatie, Victor Ponta si PSD pot da raspunsul corect. Noi sintem inca aici. Speram ca in al 12-lea ceas Victor Ponta va alege calea legitimitatii.
  • Pentru noi conteaza lucrurile promise in fata oamenilor, si nu lucruri precum amnistia, care par a deveni puncte principale in program pentru majoritati ilegitime
  • Noi nu am participat la aceasta criza cu nimic. Din prima zi am facut niste propuneri si ce era normal sa se faca era convocarea Parlamentului pentru o modificare formala.
  • Aparitia a inca doi ministri plini pentru PSD a fost acceptata de catre noi. Noi am facut concesii. Nu am acceptat chestiuni artificiale, jenante, precum un vicepremier PC ca sa ai la ce renunta dupa aceea. Nu am vrut sa facem o tirguiala jenanta. Dl Ponta poate da raspunsul corect pina luni si putem avea in functie de acest raspun USL si guvern mai puternice.

Intrebari:

Q: Mai poate fi considerat protocolul USL in vigoare?

A: Am primit raspunsul public pe care il cunoasteti. Acolo scrie clar "alte aliante electorale". Cred ca o alianta pentru europarlamenatre este o alianta electorala. Sint puncte incalcate in protocolul USL. Este o problema ridicata de multi dintre colegii mei, si in mandatul respectiv ei au decis introducerea acestui punct, de cerere de renuntare la USD. Oamenii au spus limpede: Se triseaza, nu e acceptabil, noi am muncit, am fost in Opozitie, nu se poate ca azi cineva sa faca o triserie. A fost pozitia oamenilor, eu nu as fi facut un caz din asta, dar pozitia partidului a fost data de oamenii din PNL.

Q: Mai e protocolul USL functional?

A: E in vigoare, chiar daca e incalcat in anumite puncte

Q: Zgonea spunea ca protocolul USL are si parti secrete. Care sint?

A: A: Daca nu ma inseala memoria, protocolul USL e public, fara clauze secrete.

Q: Daca luni nu se va accepta propunerea, mai e loc de o alta varianta?

A: Este locul nostru, propunerea noastra. Luni vom avea raspunsul daca se doreste guvernul USL sau guvern USD

Q: Daca sint acceptate toate cererile PNL, mai putin desfiintarea USD, veti merge mai departe?

A: Cererile noastre sint pe diverse paliere. tara trebuie sa aiba un guvern functional. Pe palierul acesta, daca se procedeaza normal si propunerile noastre sint acceptate, trecem in parlament intr-o ora, Guvernul merge mai departe. Ramin in discutie celelalte masuri, le discutam. Noi nu am dat un ultimatum. Am vazxut un raspuns parsiv legat de USD, ca s-ar fi creat pentru ca PNL a vrut sa mearga separat la europarlamentare. nu e adevarat, PSD a anuntat primul ca merge pe liste proprii.

Luni seara Romania va avea fie un guvern USL, fie un guvern USD, lipsit de orice legitimitate caruia ii vom cere demisia imediata. E raspunsul dlui Ponta. Eu trag nadejde ca vom avea guvern USL

Q: Luni seara iesiti de la guvernare?

A: Noi am cam fost dati afara de la guvernare. Deja au fost numiti PSD-isti pe ministerele noastre. Acceptam acest lucru pina luni, desi putea fi rezolvata de astazi. E o prelungire jenanta a unei situatii - tara are nevoie de un guvern serios.

Q: V-a sugerat Ponta ca luni se va decide ce face?

A: Ponta a numit acesti interimari asteptind pina luni propunerile PNL. E destul de ingrijorator, PNL are deja propuneri de 13 zile. Deci din partea PNL nu a existat nici macar o zi de intirziere. Daca vrea dl Ponta sa mai astepte pina luni vreun puci in PNL - speranta moare ultima.

Daca nu vor fi acceptate propunerile noastre pina luni, inseamna ca sintem intr-un guvern USD.

Q: PNL mai are 4 ministri. Mai este PNL la guvernare?

A: In acest moment este la guvernare, in conditii speciale, dar este.

PNL e un partid care s-a nascut in conditiile in care in multe orase din tara in sediile sale se arunca cu pietre de FSN-isti, cind era demonizat de singurul post care exista, cind se mintea ingrozitor, cind la 13-15 iunie se vorbea de droguri in sedii. PNL nu e un partid facut sa stea numai la putere. E un partid pentru care Opozitia sau Puterea sint situatii la fel de demne ale jocului democratic.

Daca dl Ponta, incropind o majoritate ilegitima pe interersul amnistiei, o poate face. Dar speranta ca vor avea rascoale in PNL ma gindesc ca i-o fi pierit el.

Q: Daca interimatul continua, ministrii PNL ar putea sa opteze pentru un fel de greva?

A: Nu ne jucam de-a greva la guvernare. Aflam luni ce va fi. Ma tem ca dinsul intelege prin asta ca PNL o sa faca asa cum dicteaza PSD. Degeaba asteapta.

Q: ne asteptam saptamina viitoare la o motiune de cenzura?

A: Nu putem vorbi de asa ceva. Situatia e blocata de ambitia stupida a dlui Ponta ca Iohannis sa fie ministru la Finante.

Q: Au fost amenintari la adresa ministrilor si altora din PNL?

A: Toata situatia de 13 zile e un fel de presiune, de amenintare: Faceti ca noi sau plecati de la guvernare, pierdeti masinile, secretarele.

E clar ca oamenii fac pe dracu-n patru numai sa nu vina Iohannis la guvernare. N-ar fi caraghios sa retrag propunerea lui Klaus Iohannis?

Q: Au aparut ieri informatiid espre dna Mariana Cimpeanu. Cum vedeti chestiunea asta cu pensionarea sotului?

A: Discutia despre remanieri, nici la dna Cimpeanu nu a avut in vedere astfel de cazuri de presa. Acum a aprut acest lucru, martusisec ca din cauza agendei incarcate, nu stiu.

Nu am spus eu primul ca vrem sa mergem singuri la europarlamentare, ci PSD in 2013.

Orice guvern care nu mai vine din votul dat de alegatori si ulterior de Parlament pe formula USL e lipsit de legitimitate.

-------------

Amintim ca premierul Victor Ponta a preluat interimat ministerul Finantelor, iar Constantin Nita - ministerul Economiei, dupa demisiile inregistrate oficial ale ministrilor liberali Daniel Chitoiu si Andrei Gerea. Intr-un comunicat oficial al Guvernului se arata ca Ponta a avut o discutie cu Crin Antonescu, in care liderul liberal ar fi refuzat sa faca alte propuneri de ministri decit cele stabilite in forul conducator al PNL - respectiv Klaus Iohannis ministru la Interne si vicepremier.

Crin Antonescu ar fi refuzat si numirea unor ministri liberali interimari la Finante si Economie, se arata in comunicatul Guvernului.

Reamintim ca USL a intrat intr-o criza profunda dupa cu conducerea PNL a decis inlocuirea a patru ministri, miza majora fiind propunerea primarului de Sibiu Klaus Iohannis ca ministru de Interne si vicepremier. PSD a refuzat propunerea PNL, conditionind-o de crearea unui nou post de vicepremier pentru liderul PC, Daniel Constantin. PNL la rindul sau a refuzat compromisul, iar ca raspuns PSD, PC si UNPR au creat USD - o noua alianta politica al carei scop declarat este participarea la europarlamentare cu liste comune.

In ultima escaladare a conflictului politic, Crin Antonescu a cerut marti seara desfiintarea USD si acceptarea lui Klaus Iohannis ca ministru de Interne si vicepremier.