Premierul Victor Ponta a preluat interimat ministerul Finantelor, iar Constantin Nita - ministerul Economiei, dupa demisiile inregistrate oficial ale ministrilor liberali Daniel Chitoiu si Andrei Gerea. Intr-un comunicat oficial al Guvernului se arata ca Ponta a avut o discutie cu Crin Antonescu, in care liderul liberal ar fi refuzat sa faca alte propuneri de ministri decit cele stabilite in forul conducator al PNL - respectiv Klaus Iohannis ministru la Interne si vicepremier.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

Crin Antonescu ar fi refuzat si numirea unor ministri liberali interimari la Finante si Economie, se arata in comunicatul Guvernului.

Reamintim ca USL a intrat intr-o criza profunda dupa cu conducerea PNL a decis inlocuirea a patru ministri, miza majora fiind propunerea primarului de Sibiu Klaus Iohannis ca ministru de Interne si vicepremier. PSD a refuzat propunerea PNL, conditionind-o de crearea unui nou post de vicepremier pentru liderul PC, Daniel Constantin. PNL la rindul sau a refuzat compromisul, iar ca raspuns PSD, PC si UNPR au creat USD - o noua alianta politica al carei scop declarat este participarea la europarlamentare cu liste comune.

In ultima escaladare a conflictului politic, Crin Antonescu a cerut marti seara desfiintarea USD si acceptarea lui Klaus Iohannis ca ministru de Interne si vicepremier.

Comunicatul oficial al Guvernului:

Primul ministru a luat act de demisiile ministrilor Chitoiu si Gerea si a inaintat Presedintelui Romaniei, dupa consultari in USL, propuneri pentru ocuparea interimara a celor doua pozitii de ministri

Primul-Ministru al Guvernului, domnul Victor Ponta, a discutat astazi cu ministrii demisionari Daniel Chitoiu si, respectiv, Andrei Gerea si, in urma discutiei, a luat act de demisiile celor doi.

Pentru functionarea stabila si eficienta a Guvernului, primul ministru a avut o convorbire cu presedintele PNL, Crin Antonescu. Acestuia i s-a solicitat sa fie inaintate cele patru propuneri de ministri liberali pentru ministerele in discutie, dar propunerea a fost respinsa de catre presedintele Crin Antonescu, care a motivat ca nu doreste sa intre in contradictie cu deciziile interne ale PNL.

Ulterior, primul ministru Victor Ponta i-a solicitat presedintelui Crin Antonescu sa propuna doi ministri din partea PNL pentru a prelua interimatul la Ministerul Finantelor Publice si, respectiv, la Ministerul Economiei. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat si in acest caz sa faca vreo propunere din partea PNL.

Pentru asigurarea functionarii in conditii normale a acestor ministere foarte importante, Primul Ministru a desemnat doua propuneri pentru ocuparea interimara a acestor pozitii, pe care le va inainta spre aprobare Presedintelui Romaniei.

Este vorba de preluarea de catre primul ministru, Victor Ponta, a conducerii interimare a Ministerului Finantelor Publice si de catre domnul Constantin Nita a conducerii interimare a Ministerului Economiei.

Guvernul Romaniei considera necesara evitarea cu responsabilitate a oricarei disfunctionalitati in actul de guvernare si evitarea transmiterii unui mesaj care sa afecteze credibilitatea institutiilor publice si care sa genereze confuzii in mediul economic si social.