Liber la atacarea magistratilor. Deputatii au abrogat articolul din Codul Penal care sanctionau "presiunile asupra justitiei"
Proiectul a fost initiat de George Scutaru, Alina Gorghiu si Crin Antonescu si semnata de 55 de parlamentari, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
Reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare au sustinut abrogarea acestui articol din Codul Penal, pe motiv ca libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat, iar articolul ar fi limitat acest drept.
Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a declarat, in plenul Camerei, ca abrogarea articolului 276 din Codul penal "este un angajament al USL" si ca "presa trebuie sa fie libera si nengradita".
Reprezentantii PPDD au aratat ca sustin proiectul de lege deoarece nu se justifica aplicarea sanctiunii cu inchisoare pentru un delict de opinie.
Marton Arpad (UDMR) a spus ca articolul se refera la toata lumea, si nu doar la presa, aratand ca se bucura de faptul ca majoritatea a initiat acest proiect de lege, "pentru ca si-a dat seama ca a gresit".
Si Guvernul a sustinut abrogarea articolului 276 din Codul penal.
Articolul 276 din Codul Penal, avand titlul "Presiuni asupra justitiei", incrimineaza fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare in curs face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida. Sanctiunea ce se poate aplica este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.
Proiectul fusese adoptat si de Senat si primise aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Si cum justitia in Romania are viteza luminii stinse, ajungem intr-o mare gaura neagra.
Nu era de asteptat altceva de la actualul parlament, ajuns acolo din indolenta noastra si incapacitatea multora de a vedea frauda si minciuna care troneaza in Romania.
Cine striga cel mai tare la tv ca un proces e politic?
Ponta: "Adrian Nastase a fost condamnat politic"
Abrogarea Art.276 din C.P. este o grava eroare si intra in contradictie cu Art.30, alin.6 si Art.53, alin.1 si 2 din Constitutia Romaniei!
In viitorul apropiat, CCR va declara necontitutionala aceasta abrogare, bazandu-se pe prevederile celor doua articole mentionate!
Abrogarea Art.276 din C.P. este o eroare, care se bazeaza pe ideia adanc impamantenita in opinia publica din Romania, ca fiind "democratie", cetatenii trebuie sa aiba o libertate de expresie absoluta, fara limite! Cu alte cuvinte, cetateanul trebuie sa aiba libertatea sa spuna orice, oricand despre oricine, fara sa fie tras la raspundere pentru eventualele consecinte negative si daune morale&materiale produse de afirmatiilor sale!
- Cred că este momentul să atrag atenția asupra faptului că infracțiunea de “presiuni asupra justiției” (incriminata de Art.276, C.P.)se săvârșește prin “DECLARATII NEREALE“, sintagmă care trebuie avută în vedere pe parcursul oricarei analizei. Si ca sa va fie si mai clar: Art. 53 alin. (1) din Constituție, cu denumirea marginală “Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți” statuează că aceste restrângeri pot fi dispuse doar prin lege – Codul penal, în cazul nostru – și numai dacă se impune, printre altele, pentru apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor și pentru DESFASURAREA INSTRUCTIEI PENALE, adică înfăptuirea justiției, valoarea socială protejată de dispoziția care incriminează fapta de presiuni asupra justiției.
Având în vedere faptul că trăim într-o societate a cărei populație încă trăiește euforia democrației necontrolate, întâlnim o multitudine de situații în care libertatea de exprimare este dusă la extrem, fără o conștientizare a consecințelor pe care o afirmație poate să le producă!