Ambasada SUA a precizat, marti, raspunzand unei intrebari privind respingerea cererii de incuviintare a arestarii preventive in cazul deputatului PSD Vlad Cosma, ca nu comenteaza anchete in desfasurare, dar a subliniat ca toti demnitarii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde etice.

"Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. Toti demnitarii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde etice", se arata in raspunsul misiunii diplomatice.

Totodata, Ambasada SUA la Bucuresti a subliniat ca nu face "comentarii cu privire la cazuri sau anchete aflate in desfasurare".

Camera Deputatilor a respins, luni, prin vot secret, ridicarea imunitatii deputatului PSD Vlad Cosma.

Potrivit agentiei Agerpres, au fost 222 de voturi impotriva si 105 voturi pentru arestarea parlamentarului social-democrat.

Votul a fost secret cu bile, iar singurii care au anuntat oficial, in plen, ca voteaza pentru incuviintarea cererii de arestare preventiva au fost reprezentantii PNL.

Anterior, Vlad Cosma afirmase, in plenul Camerei Deputatilor, care discuta cererea de incuviintare a arestarii sale preventive, ca a avut mandat de interceptare inca din prima zi de campanie si ca procurorii doresc sa-l aresteze fara sa detina probe si prin justificarea faptului ca, in calitate de deputat, reprezinta un pericol public.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa analizeze luni raportul negativ dat in aceeasi zi de Comisia Juridica, care a respins cererea de arestare negativa a deputatului PSD.

Acesta a declarat, in timpul dezbaterilor, ca a avut mandat de interceptare inca din prima zi de campanie si telefoane implantate in casa si ca sora sa a pierdut o sarcina din cauza stresului provocat de procurori.

**********

Dosarul in care Vlad Cosma si tatal sau, Mircea Cosma - presedintele Consiliului Judetean Prahova, presedintele PSD Prahova si vicepresedinte al PSD la nivel national - sunt pusi sub urmarire penala a fost deschis de DNA Ploiesti in decembrie, in urma denuntului omului de afaceri Ion Dumitru la adresa lui Razvan Alexe. Atunci, Razvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a si fost arestat preventiv in acest dosar.

Marti, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost retinut de procurorii DNA Ploiesti pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar ulterior, pentru ca avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, unde a fost internat in sectia de Cardiologie pana miercuri la pranz, cand a fost dus la instanta suprema. Cosma a fost adus cu ambulanta la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), el avand o perfuzie la o mana si fiind insotit de managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, medicul Daniel Nicolae, care i-a tinut perfuzia.

Miercuri, in jurul orei 15.50, dupa judecarea propunerii de arestare preventiva formulata de DNA, presedintele CJ Prahova a plecat de la instanta suprema dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere, dar inainte ca judecatorii sa decida cu privire la cererea de arestare. Cosma a plecat de la ICCJ tot cu perfuzia la mana si tot cu ambulanta, care l-a transportat la Spitalul Judetean din Ploiesti.

Miercuri seara, magistratii instantei supreme au decis ca Mircea Cosma sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, astfel ca acesta a ramas in continuare internat la Spitalul Judetean din Ploiesti. Presedintele Consiliului Judetean Prahova a fost externat, vineri, din spital.

In cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, care fusese retinut in acelasi dosar, tot sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu, judecatorii instantei supreme au stabilit ca masura preventiva arestul la domiciliu, pana in 13 martie.

Decizia de miercuri in cazul lui Cosma si Alixandrescu nu este definitiva, ea putand fi contestata la instanta suprema.

In dosarul in care a fost retinut Cosma, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pentru trafic de influenta si impotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a transmis, marti, ministrului Justitiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere incuviintarea arestarii preventive a acestuia. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a sesizat, miercuri, Comisia juridica cu cererea Ministerului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a lui Vlad Cosma.

Vlad si Mircea Cosma sunt acuzati de procurorii DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentantii unor societati comerciale, denuntatori in cauza.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand comisioanele conform intelegerilor cu cei doi inculpati", sustin procurorii DNA.

Mircea Cosma, in varsta de 68 de ani, se afla la al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. De asemenea, Mircea Cosma este presedinte al PSD Prahova si vicepresedinte al PSD la nivel national.

Fiul lui Mircea Cosma, Vlad Cosma este deputat la primul mandat, ales in colegiul uninominal 8 Prahova.