Senatul a respins luni cererea de reexaminare a sefului statului cu privire la un proiect de lege privind camerele agricole, scrie Agerpres.

Mai exact, este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea articolului II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.

Proiectul propune masuri pentru amendarea textului actual al legii, pentru a se asigura cadrul necesar si suficient organizarii si desfasurarii alegerilor pentru colegiile camerelor agricole si constituirii camerelor agricole la nivel judetean.

"Avand in vedere ca, potrivit articolului I pct. 3 din OUG nr. 58/2013, se defiinteaza Comitetul National de Initiativa, consideram ca aceasta solutie nu este justificata intrucat Comitetul National de Initiativa, conform legii, si-a indeplinit obligatiile ce vizau inscrierea camerei agricole la nivel national si aprobarea comitetelor de initiativa de infiintare a camerelor agricole. Prin desfiintarea Comitetului Nationale de Initiativa, alegerile pentru camera agricola la nivel national nu vor mai putea fi validate si finalizate. (...) In ceea ce priveste Colegiul Camerei Agricole Nationale, potrivit dispozitiilor art. 12 alin. 7 din Legea nr. 283/2010, in forma republicata: "Functia de presedinte este asimilata functiilor de demnitate publica, conform legii". Abrogarea acestui alineat prin pct. 13 al alinentului I din OUG nr. 58/2013, nu se impune avand in vedere ca odata cu calitatea de demnitar acordata presedintelui, acestuia ii incumba si o serie de obligatii ce tin te integritatea si transparenta functiei pe care o indeplineste", se arata in cererea de reexaminare a sefului statului.

Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este decizionala.