Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca spera in continuitatea Uniunii Social Liberale (USL), chiar daca in ultimele zile s-a discutat "poate prea mult" despre ruperea USL si despre conflictul care a aparut in cadrul acesteia. Liderul conservator afirma ca nu il intereseaza "targuielile" pe functii politice, iar decizia de a renunta la postul de vicepremier nu este unilaterala deoarece propunerea a venit din partea primului-ministru, care isi doreste un Guvern functional. Seful PC afirma totodata ca Alianta de Centru Dreapta (ACD) a functionat foarte bine in Opozitie, iar in momentul in care s-a intrat la guvernare s-a produs o ruptura. In interviu, Constantin mai spune ca il surprind abordarile presedintelui PNL, Crin Antonescu, despre care afirma ca s-a schimbat neasteptat.

Intrebat daca exista posibilitatea ca USL sa se rupa si daca presedintele PNL, Crin Antonescu, insista ca premierul Victor Ponta trebuie sa aleaga intre Dan Voiculescu si Klaus Iohannis, Daniel Constantin a raspuns ca "Cred ca este o abordare incorecta a presedintelui Crin Antonescu. Eu, ca sa va raspund direct la intrebare, sper sa nu se rupa Uniunea Social Liberala. De altfel, cred ca s-a discutat destul de mult, poate prea mult in aceste zile, despre ruperea USL, despre conflictul care a aparut in cadrul acesteia si cred ca oamenii asteapta sa ne intoarcem la ceea ce s-a prezentat la Guvern si anume la dezbaterile despre teme economice, cum influenteaza economia viata fiecarui roman. Fiecare roman asteapta astazi sa vada ca acest Guvern USL, Uniunea Social Liberala, se tine de promisiune si ca, in acelasi timp, guverneaza pentru cetatean. Am vazut rezultate economice foarte bune, semn ca la Guvern s-a consolidat o echipa foarte buna. Lucrurile merg foarte bine, fiecare stie ce are de facut si cred ca in aceasta formula, daca am avut succes cu Uniunea Social Liberala la Guvern, putem sa continuam fara niciun fel de rezerva. Abordarile domnului Antonescu sigur ca ma surprind si pe mine, dar de aceasta data am decis sa raspund dupa nenumarate situatii in care am decis sa tac si sa trec peste anumite atacuri, jigniri pe care domnul Antonescu le-a propagat in spatiul public. Cred ca este momentul sa spunem adevarul despre ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada si despre schimbarea, din punctul meu de vedere neasteptata, a domnului Antonescu, dar atat si nimic mai mult. Cred ca trebuie sa ne oprim cu aceste discutii."

Intrebat si daca ar fi dispus sa renunte la functia de vicepremier, Daniel Constantin afirma ca "Nu cred ca mai este o optiune singulara, a mea, sunt presedintele unui partid care merita aceasta pozitie, un partid care are aceasta pozitie prin semnatura domnului Ponta, a mea si a domnului Antonescu. Este o decizie a partidului ca atare si a Uniunii Social Democrate din care facem parte. Eu vreau sa mai aduc in atentie cateva lucruri si anume faptul ca am facut, cred, concesii si, de aceea, am simtit nevoia sa ies in aceste zile, sa clarific mai multe neadevaruri care s-au spus in spatiul public. Doua dintre ele erau extrem de importante fara a avea pretentia de a schimba sau de a obtine ceva. Una dintre ele se refera la faptul ca presedintia Senatului, printr-un protocol care nu a fost public pana in acest moment, revenea Partidului Conservator. Era un lucru clar, fara niciun fel de alte conditii, nu presupunea ca domnul Antonescu sa fie la Presedintia Romaniei. Acest lucru era stipulat in protocolul Aliantei de Centru Dreapta (ACD) si nu in acordul pe care l-am prezentat. De altfel, domnul Antonescu a recunoscut acest lucru, dar, sigur, a schimbat putin sensul. Am vrut sa clarific aceste lucruri pentru ca opinia publica trebuie sa cunoasca Partidul Conservator, ca a facut toate concesiile, ca a intreprins toate demersurile pentru ca domnul Antonescu sa aiba toata forta de a candida si de a deveni viitorul presedinte al Romaniei."

El mai spune ca "Al doilea neadevar pe care am simtit nevoia sa il lamuresc, in aceste zile, se refera la acest post de viceprim-ministru. In primul rand, este un post care, ca si propunere, a venit din partea domnului prim-ministru, pentru ca isi doreste un Guvern functional, un Guvern care sa nu aiba niciun fel de sincope din punct de vedere politic. Dincolo de aceasta dorinta a primului-ministru, pe care au inteles-o sigur cu totii, dincolo de acest aspect functional, este vorba si de o negociere politica ce a avut loc atunci cand s-a constituit Alianta de Centru Dreapta. Inca din anul 2011, s-a stipulat foarte clar in protocolul de functionare ca in cazul in care sunt mai multe functii de viceprim-ministru una trebuie sa revina PNL si alta PC. Sigur ca, ulterior, protocolul Uniunii Social Liberale spune ca ar trebui sa fie doar o singura functie de viceprim-ministru. De altfel, cand s-a format Guvernul Ponta 1 si a existat o singura functie de viceprim-ministru nimeni nu a solicitat. Era un lucru normal, agreat de toata lumea. In momentul in care, in decembrie 2012, s-a format cel de-al doilea Guvern, toate partidele trebuiau sa aiba cate o functie de viceprim-ministru. Algoritmul politic spunea ca Partidul Conservator trebuie sa aiba doua functii de ministru, iar dincolo de algoritm, asa cum era stipulat in protocol, trebuia sa fie si o functie de viceprim-ministru. Nu am marsat atunci pe acest lucru, o alta concesie as spune pe care am facut-o, ne-am dorit ca USL sa merga mai departe. Am facut toate aceste lucruri pentru ca romanii sa simta cu adevarat ca programul nostru de guvernare, programul USL, indiferent cate functii are fiecare partid, se poate implementa in aceasta formula, dar era extrem de important de lamurit opinia publica ca nu este o batalie, ca nu e o solicitare care nu i se cuvine PC, ci un lucru pe care domnul Antonescu l-a refuzat in 2012, desi s-a angajat la el in 2011 si iata ca refuza si de aceasta data."

"Repet, nu am pretentia sa redeschid, nu sunt omul care sa ma targuiesc pe functii politice, nu ma intereseaza acest lucru, ma intereseaza sa imi desfasor activitatea la minister acolo unde lucrurile functioneaza bine si cred ca asta intereseaza 7 milioane de oameni care locuiesc in mediul rural astazi si care incep sa simta ca lucrurile intra in normal. Iata 96% din platile directe sunt azi, la jumatatea lunii februarie, in conturile fermierilor. 67% din fondurile europene pe PNDR sunt atrase, reabilitarea sistemului de irigatii este astazi un lucru care poate deveni realitate pentru ca sunt fonduri europene alocate pentru toata infrastructura secundara, sunt si pentru cea principala. Sunt lucruri care ma preocupa zi de zi si nu am intrat in niciun fel de polemica pentru functii timp de doi ani. Dar este momentul sa spunem stop jignirilor domnului Antonescu si sa spunem cu adevarat cum stau lucrurile", a adaugat Daniel Constantin.

El este de parere ca "Am vrut ca lucrurile sa functioneze si ca aceasta formatiune USL sa functioneze. Alianta de Centru Dreapta nu a functionat si o spun deschis nu din cauza PC. Dar e mai putin important si nu vreau sa arat cu degetul acum. Am trecut de fiecare data peste toate aceste lucruri, nu am venit sa batem cu pumnul in masa pentru acel 10% stipulat si angajat de domnul Antonescu niciodata, chiar daca el nu s-a implinit niciodata. Nici acum nu vrem aceste lucruri. Vrem doar sa fim respectati, iar lucrul acesta, din pacate, vad ca nu se mai intampla. Jignirile (adresate de Crin Antonescu - n.red.) nu au fost numai la adresa mea sau la adresa presedintelui fondator au fost si la adresa domnului Ponta, daca va amintiti, iar o astfel de atitudine cred eu ca nu este bine sa fie tolerata la maxim, pentru ca ne amintim de presedintele tarii, comportamentul pe care l-a avut la un moment dat, cu acele jigniri pe care le-a avut. Nu e cazul sa reiau ce jigniri mi-a adus si domnul Antonescu, pentru ca, repet, as vrea sa nu mai discut despre aceste lucruri, ci sa incercam ne intoarcem cu totii la discutiile pe teme economice."

Referitor la Alianta de Centru Dreapta, Daniel Constantin afirma ca "a functionat foarte bine cat am fost in Opozitie. Practic, am militat in Opozitie si noi si liberalii si domnul Antonescu pentru niste prioritati. Poate ca a fost pentru prima data cand la baza semnarii unui protocol al unei aliante politice, in ianuarie 2011, nu au stat numai anumite negocieri, ci au stat anumite principii de guvernare. Sunt cateva lucruri pe care noi le-am trecut acolo si dupa aceea au fost preluate si in protocolul USL. Ma refer la reducerea TVA la produse alimentare, la neimpozitarea profitului reinvestit, masuri pentru clasa de mijloc. Sunt cateva lucruri care tin de ceea ce promoveaza Partidul Conservator: familia, conservarea traditiilor, identitatea nationala, lucruri la care tinem foarte mult si pe care am incercat sa le avem si in Alianta de Centru Dreapta si in USL. Au fost masuri la care am tinut foarte mult, am construit foarte mult impreuna cu liberalii cat am fost in Opozitie. In momentul in care s-a intrat la guvernare, din pacate, s-a produs o ruptura. Nu am vorbit niciodata despre ea pe larg, nici nu imi propun sa discut, numai ca am o dezamagire fireasca si, pana la urma, fara sa inteleg foarte bine de ce s-a ajuns pana aici."

Referitor la negocierile privind restructurarea Guvernului, Daniel Constantin a declarat ca "Eu sunt deschis sa discutam, dar cred ca in momentul de fata este o discutie mai mult institutionala. Sigur ca atunci cand vorbim de restructurarea Guvernului trebuie sa fie o discutie la care sa participe liderii celor patru partide, dar cand vorbim de propunerile PNL este o problema strict institutionala intre seful Guvernului si presedintele unuia dintre partidele care doreste sa faca remaniere. Va amintesc ca toate aceste discutii au plecat de la propunerea de remaniere pe care a facut-o domnul Antonescu si nu numai remaniere, ci restructurarea Guvernului pentru ca a schimbat oarecum functia de viceprim-ministru care avea si functia de ministru de Finante cu cea de ministru de Interne."