VIDEO UPDATE CNSAS a emis o noua adeverinta prin care constata ca Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al Securitatii

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 13 februarie 2014, 9:45 Actualitate | Esenţial

 documente
(13 Feb 2014) PDF, 2MB
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a emis o noua adeverinta prin care constata ca presedintelui Traian Basescu nu i se poate atribui calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii, dupa consultarea unor note referitoare la activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom, informeaza Agerpres.

"Adeverim, prin prezenta, ca elementele (...) prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a si b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, astfel, domnului Basescu Traian, fiul lui Dumitru si Elena, nascut la data de 04.11.1951, in Basarabi, judetul Constanta, nu i se poate atribui calitatea de lucrator/ colaborator al Securitatii", se arata in adeverinta publicata joi de CNSAS, care a fost emisa pe 22 octombrie 2013.

Verificarea presedintelui Basescu s-a facut in urma unei cereri din decembrie 2012 inaintata CNSAS de catre cotidianul Ring.

CNSAS a mai emis decizii in 2002, 2004 si 2006 prin care s-a stabilit ca Traian Basescu nu a fost agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica. Decizia din 2006 a fost mentinuta in 2009 ca urmare a verificarilor derulate in acord cu prevederile legale, cu ocazia alegerilor prezidentiale.

Adeverinta eliberata in 2013 in privinta lui Traian Basescu are la baza verificarea unor documente in doua dosare ce nu mai fusesera procesate. Astfel, intr-unul din dosare, al carui titular este W.R. si care are 86 de file, in urma verificarilor efectuate a fost identificat, la filele 2-4, un document intitulat Nota, olograf, nesemnat, inregistrat de catre ofiter pe 6 iulie 1988 si atribuit de catre acesta in antet lui Traian B. Documentul respectiv, prin coroborare, este atribuit reprezentantului Navrom in Belgia si Olanda, iar in cuprinsul acestuia sunt consemnate tratativele duse in cursul lunii mai 1988 de catre reprezentantul Navrom cu firma 'G.'.

"Alaturi de 'N.', firma 'G.' detinea monopolul absolut al aprovizionarii navelor noastre cu piese de schimb, monitoare santina, separatoare, dar si cu alimente, tigari, bauturi etc. in mod deosebit, preturile si la monitoare si separatoare, precum si la piese de schimb erau extrem de ridicate", se arata in adeverinta.

Cel de-al doilea dosar are 26 de volume si contine documente privind supravegherea informativa a intreprinderilor romanesti si straine care desfasurau activitati de import-export in Portul Constanta. In volumul 21, la filele 334-335, a fost identificata o alta nota informativa, dactilografiata, inregistrata pe numele "Traian", la data de 25 septembrie 1989. In cuprinsul acesteia se exemplifica actiunile intreprinse pe piata de navlosire in cursul anului 1989, precum si reusita acestora atat la nivelul negocierilor comerciale, cat si promovarea prin presa de specialitate, a intereselor Romaniei.

In documentul de pe site-ul CNSAS se arata ca, potrivit art. 2 lit. b din Ordonanta de Urgenta nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, calitatea de colaborator al Securitatii nu poate fi retinuta decat in privinta persoanelor care au furnizat informatii "prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

"Documentele citate in cuprinsul prezentei adeverinte se refera la aspecte economice si comerciale, specifice postului ocupat la Navrom, si nu fac referire la activitati sau atitudini 'potrivnice regimului totalitar comunist", se mai arata in document.

De asemenea, din continutul documentelor citate nu rezulta ca persoana verificata ar fi vizat "ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".

"In cazul de fata se constata neindeplinirea conditiilor necesare, prevazute de art. 2 lit. b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, pentru retinerea calitatii de colaborator al Securitatii. Astfel, persoanei verificate nu i se poate retine calitatea de colaborator al Securitatii", precizeaza CNSAS.

Consiliul noteaza in constatare ca nu exista niciun fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofiter de Securitate, astfel incat nu poate fi retinuta nici calitatea de lucrator al Securitatii potrivit art. 2 lit. a din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008.

CNSAS concluzioneaza, prin respectiva adeverinta, ca elementele prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a si b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, astfel, lui Traian Basescu nu i se poate atribui calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii.

Constatarea CNSAS poate fi contestata la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti de catre orice persoana interesata, in termen de 30 de zile de la data publicarii pe pagina de internet a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.Citeste mai multe despre   
Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
 • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

5364 vizualizari

 • +43 (61 voturi)    
  bineinteles (Joi, 13 februarie 2014, 10:01)

  Adrian1 [utilizator]

  bineinteles, si cei din CNSAS sunt niste basisti =)) o sa curga spumele in valuri diseara la Antene.
   #showComment#showComment
 • +28 (40 voturi)    
  heei (Joi, 13 februarie 2014, 10:05)

  ggna [utilizator]

  Ciuvica, i-ai dat banii lui Base? Fac 2 rate pt. Nana...Esti vanat de nervi, asa-i?
 • +25 (37 voturi)    
  Alooooo.....d-nul senator-socru !!!! (Joi, 13 februarie 2014, 10:10)

  polonyca [utilizator]

  Ia cititi si dvs acest articol , chiar raportul CNSAS.....apoi ..mai discutam , k ?????
 • -19 (39 voturi)    
  Evidenr (Joi, 13 februarie 2014, 10:21)

  Paunel [utilizator]

  Cata lipsa de preocupare din partea CNSAS. In 10 ani nu au studiat toate dosarele lui Base!
  HA HA HA
  Sunteti buni lachei! !!!!
   #showComment
 • +24 (32 voturi)    
  Ciuvica,Sarbu & (Joi, 13 februarie 2014, 10:22)

  Gabi M [utilizator]

  plus antenistii daca nici acum,dupa patru referate CNAS nu tac pe acest subiect,Basescu sa-i dea in judecata.Iar Ciuvica-sluga lui Feix sai plateasca cei 16.000 euro castigati de Bascu la CEDO pentru aceeasi mizerie raspandita la Latrina 3.
 • -16 (46 voturi)    
  hotul neprins, negustor cinstit (Joi, 13 februarie 2014, 10:27)

  busola [utilizator]

  Asa se face politica si afaceri in Romania....
 • -14 (44 voturi)    
  Scrie că nu a fost agent al Securităţii (Joi, 13 februarie 2014, 10:28)

  Con_stan_tin [utilizator]

  de stânga, probabil că e în partea dreaptă a Securităţii.
 • -13 (37 voturi)    
  Sigur că n-a colaborat... (Joi, 13 februarie 2014, 10:36)

  periscop [utilizator]

  ...ca și Voiculescu... Curați ca lacrima. De crocodil.
   #showComment
 • -9 (27 voturi)    
  nu a colaborat el cu securitatea (Joi, 13 februarie 2014, 11:05)

  clarice [utilizator]

  A colaborat securitatea cu el.
  Sa fim seriosi securitatea niciodata nu a facut public dosare importante,cred ca au colaborat toti presedintii de stat pe care ia avut Romania dupa 89.
  Undeva acolo exista microfilme care nu vor fi cunoscute niciodata.
   #showComment#showComment
 • +25 (35 voturi)    
  Basescu poate ca a fost agent DIE...adica SIE (Joi, 13 februarie 2014, 11:07)

  Gryphus [utilizator]

  Basescu lucra in strainatate, in OCCIDENT, deci putea fi agent DIE (actualul SIE) sau DGIA (directia generala deinformatii a armatei) dar NU se compara a fi in slujba statului roman in strainatate cu politia POLITICA, cu turnatoria lui Dan Voiculescu
 • +33 (41 voturi)    
  Eroare (Joi, 13 februarie 2014, 11:17)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Voiculescu a fost securist cu functie si grad si a avut sentinta de colaborator. Lucrurile sunt mai mult decat evidente pentru cine mai are macar un neuron "neprajit" de radiatiile antenelor.
   #showComment
 • -11 (27 voturi)    
  slăbuț (Joi, 13 februarie 2014, 11:32)

  Mazeta [utilizator]

  CNSAS a mai dat decizii că Băsescu n-a colaborat cu Securitatea. Mă așteptam ca acum să-l declare cel puțin fost deținut politic.
   #showComment#showComment#showComment
 • -10 (14 voturi)    
  Really? (Joi, 13 februarie 2014, 11:50)

  Expat021 [utilizator]

  Has anyone realised that certain documents part of the original Basescu securitate file have already allegedly disappeared as far back as 1994-1995? A lot of files, including Basescu's , were allegdedy transported within Bucharest from one place to another for quite some time, until someone destroyed them or kept them (depending on political interests).

  What is in the current archives is not always what you think it is ...

  I am not saying Basescu has collaborated with the securitate, I am just assuming that his file is deliberately incomplete ...
   #showComment#showComment
 • +17 (19 voturi)    
  Te roade adevarul.. :)) (Joi, 13 februarie 2014, 12:42)

  czr [utilizator]

  Eu zic ca-i o diferenta semnificativa fata de varan..

  Incerca sa iesi din indoctrinare si sa pricepi ca "NU toti sunt la fel". Exista si oameni care au coloana vertebrala. Sau, ca sa-l citez pe Basescu:
  "Va dati seama ce jeg uman poate avea..? Sa-si toarne rudele, RUDELE la securitate.."
 • -5 (9 voturi)    
  Asta e gluma anului (Joi, 13 februarie 2014, 13:18)

  Doru_T [utilizator]

  .
   #showComment
 • +4 (6 voturi)    
  GRIVCO stai jos, nota 2 (Joi, 13 februarie 2014, 15:13)

  Fane Babanu [utilizator]

  /// Ce a zis bătrânul marinar; Dacă vreodată ajung in fata magistratilor nu uitati ca justiția este aceeași pentru toți cetățenii. Nu va lăsați influentati de nimeni. // Au curajul sa declare același lucru in public Ponta , Ghita , Vantu , Patriciu , Nastase , GRIVCO Felix & co s.a.m.d ?!?!?
   #showComment
 • -3 (3 voturi)    
  despre ticăloși numa' de bine... (Joi, 13 februarie 2014, 16:02)

  periscop [utilizator]

  din cicllu' "ticăloșii noștri e mai ceva decât ticăloșii voștri!"
   #showComment#showComment


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă