Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor a dezbatut, miercuri, un proiect legislativ referitor la inchiderea hipermarketurilor in weekend. Initiatorul propunerii este chiar vicepresedintele Comisiei, deputatul PNL Marin Anton. Acesta a declarat ca principalele modificari la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare trebuie sa se faca in sprijinul producatorilor si comerciantilor romani.

"Modificarile se fac in sprijinul producatorilor si comerciantilor romani care nu au inca un acces corect in supermarketuri. Legea 321 favorizeaza foarte mult politica supermarketurilor si vrem sa aducem pe o pozitie de egalitate atat producatorii si comerciantii romani, cat si supermarketurile", a declarat Marin Anton, potrivit Agerpres.

De asemenea, vicepresedintele Comisiei sustine ca "pentru a incuraja produsele romanesti sa se vanda in magazine specializate in piete, supermarketurile sa fie inchise de sambata de la ora 14.00 pana luni dimineata".

"Alte modificari se refera la pretul de achizitie si pretul de vanzare pentru ca in momentul asta definitia din lege arata ca supermarketurile au pretul de vanzare format din pretul de achizitie plus TVA. Ai impresia ca nu castiga nimic, ceea ce nu e corect. Definitia din lege e ambigua si lasa loc de interpretare. O alta modificare a legii presupune termenul de plata. Lumea plateste cash in hipermarketuri. Termenul de plata de 30 zile catre producatori este mult prea mare. Zece zile este un termen corect si ar trebui respectat", a spus Anton.

Reprezentantii hipermarketurilor au sustinut abrogarea Legii 321/2009, spre deosebire de deputati care au pledat pentru imbunatatirea acesteia.

"Ne pare rau ca la aceasta intalnire nu au fost invitati partenerii nostri de afaceri - furnizorii si procesatorii, pentru ca din discutiile pe care le-am avut cu ei intr-o forma neoficiala a rezultat ca aceasta lege trebuie abrogata in cel mai scurt timp pentru ca nu mai este valabila conditiilor actuale ale pietei. Functioneaza foarte bine negocierea directa si nu mai e nevoie de un act legislativ care sa impuna anumite reguli sau termene", a afirmat directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Delia Nica.

Ea considera ca inchiderea hipermaketurilor in weekend ar avea ca efect reducerea personalului.

"Este o cultura in Romania ca clientii sa-si faca cumparaturile sambata si duminica. Pentru noi vanzarile din weekend inseamna o cifra de afaceri intre 30 si 40% din timpul saptamanii si o alocare de personal de 15-18% cu toate consecintele care decurg de aici: reducerea de personal atat la noi, cat si la producator, pentru ca vom avea nevoie de mai putina marfa in rafturi, clientii se vor trezi in fata unei neoptiuni de a face cumparaturile", a adaugat Nica.

Referindu-se la tarifele aplicate de hipermarketuri, Nica sustine ca "furnizorii sunt cei care isi doresc sa isi plateasca taxa pentru a prinde cea mai buna pozitionare la raft".