Consiliul National Secuiesc (CNS) propune celor 153 de consilii locale din secuime sa adopte cate o hotarare in care sa solicite crearea unei regiuni administrative a Romaniei, denumita Tinutul Secuiesc, un statut autonom pentru regiune, decizii care sa fie trimise apoi inclusiv forurilor internationale.

Conducerea Consiliului National Secuiesc propune, intr-o scrisoare data publicitatii miercuri, celor 153 de consilii locale din secuime sa adopte cate o hotarare cu privire la unele masuri privind "apararea unor interese legitime ale locuitorilor" din localitatile lor, transmite Mediafax.

Potrivit proiectului de hotarare pe care CNS il propune spre aprobare consiliilor locale, acestea urmeaza sa solicite Parlamentului si Guvernului sa respecte toate angajamentele internationale ale Romaniei, adoptate in domeniul protectiei minoritatile nationale.

De asemenea, consiliile locale ar solicita crearea unei regiuni administrative denumita "Tinutul Secuiesc", care sa aiba statut autonom.

Totodata, in proiectul de hotarare se arata ca delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul regiunii s-ar realiza prin referendum local.

De asemenea, in proiectul pe care CNS il propune spre aprobare consiliilor locale se solicita ca in unitatile teritorial-administrative in care ponderea unei minoritati nationale depaseste 10%, limba acesteia sa fie recunoscuta ca limba oficiala, avand acelasi statut ca limba oficiala a statului.

Hotararile consiliilor locale urmeaza sa fie comunicate prefecturilor, Comitetului Regiunilor din UE, Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Congresului Autoritatilor Locale si Regionale a Consiliului Europei, precum si Consiliului Drepturilor Omului din cadrul ONU.

Potrivit expunerii de motive din proiect, orice reforma administrativa dintr-o tara trebuie sa se realizeze in primul rand pe baza intereselor pe termen lung ale populatiei, a respectarii principiilor democratiei si a angajamentelor internationale luate de tara respectiva.

Totodata, CNS arata ca premierul Victor Ponta a promis, cu ocazia vizitei din aprilie 2013 la Consiliul Europei, ca la regionalizarea tarii se vor respecta toate angajamentele internationale ale Romaniei.

CNS aminteste si de referendumurile locale din anii 2007 si 2008, cand 210.000 de persoane s-au pronuntat in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti au reusit, prin diferite metode, sa creeze impresia falsa ca procedeaza in mod democratic, respectand vointa secuilor. Daca autoritatile locale din Tinutul Secuiesc ar formula critici cu privire la asa-zisa rezolvare a problemelor minoritatilor nationale din Romania, respectiv cu privire la preconizata regionalizare a tarii - care in forma actuala ar avea consecinte deosebit de nefaste pentru Tinutul Secuiesc- ar face un pas extrem de important", se arata in expunerea de motive a proiectului CNS.