Mircea Geoana a fost numit de premierul Victor Ponta drept Inalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice si de diplomatie publica, post infiintat in cadrul Cancelariei premierului, informeaza Mediafax. Activitatea lui Mircea Geoana va fi onorifica si neremunerata.

Mircea GeoanaFoto: AGERPRES

Numirea in functie a fost efectuata prin decizie semnata de Ponta.

Conform documentului, Mircea Geoana va avea ca obiective principale promovarea unor proiecte economice regionale ale Romaniei, tinand seama de interesul mediului de afaceri din Romania de a accesa noi piete, inclusiv din perspectiva initiativei de creare a unui coridor economic denumit generic "Noul Drum al Matasii", organizarea in Romania a unor conferinte anuale in domeniul economic, care sa atraga personalitati din domeniul politicii internationale si mediului de afaceri, participarea la proiectele Guvernului privind promovarea tarii in strainatate in vederea atragerii investitiilor straine, cooperarea cu organizatii ale mediului civic, economic si academic pentru promovarea relatiilor Romaniei cu tari cu economii emergente, promovarea oportunitatii de afaceri in Romania in cadrul unor evenimente din mediul economic sau in relatie cu organizatii internationale.

El va beneficia de sprijin logistic si financiar din partea Cancelariei premierului si va conlucra cu ministere si institutii cu atributii in domeniu, in special cu Ministerul de Externe, Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie si Departamentul pentru Infrastructura si Investitii Straine.

***

Premierul Victor Ponta a anuntat inca din luna noiembrie ca lui Mircea Geoana i se va oferi postul de "Inalt reprezentant al Guvernului". "De mai mult timp am discutat cu dl Geoana toate temele importante de politica externa, si sigur ca simt nevoia - alaturi de ministrul de externe Corlatean si de consilierii mei - a unei persoane cu experienta si pregatirea lui Geoana, pentru ca este extrem de utila. M-am bucurat ca vrea sa ne sprijine in niste lucruri importante", declara atunci Ponta.

La randul sau, Geoana a spus ca accepta cu placere aceasta sarcina, daca i se va propune. "Sunt discutii despre diverse formule in care sa pot sa aduc diverse servicii tarii. (...) Daca va fi nevoie de mine, o voi face fara ezitare, doar sa fiu solicitat si sa pot sa dau bruma de experienta si de contacte pe care le am. Daca este un loc in echipa il ocup cu draga inima si il fac cum am invatat ca se face treaba in politica", spunea Geoana.

In schimb, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat atunci ca ar fi impotriva nominalizarii senatorului PSD Mircea Geoana drept "inalt reprezentant" al Guvernului, apreciind ca pentru o astfel de functie "trebuie sa fii un om serios".