Comisiile juridica, pentru administratie publica si pentru aparare vor propune plenului Senatului respingerea noului Cod Rutier, propus de Guvern, dupa ce senatorii PNL si PDL au votat impotriva adoptarii unui raport favorabil sau s-au abtinut, relateaza Mediafax.

Raportul favorabil, cu amendamente, a intrunit numai 12 voturi "pentru", din partea senatorilor PSD, cinci voturi "impotriva" si sapte abtineri, ale senatorilor PNL si PDL, nefiind intrunita majoritatea voturilor necesare pentru a putea fi considerat adoptat.

La inceputul sedintei, presedintele Comisie juridice, Catalin Boboc (PNL), a afirmat ca "o solutie serioasa" ar fi ca acest nou Cod rutier sa nu fie adoptat si ca senatorii liberali din cele trei comisii se vor abtine la vot.

"Am trecut la votul final. Din cei 24 de senatori prezenti nu s-a intrunit majoritatea voturilor pentru. Era nevoie de 13 voturi pentru, s-au obtinut doar 12. Proiectul a fost, asadar, respins si va merge in plenul Senatului, apoi la Camera Deputatilor. Bineinteles, plenul Senatului este suveran celor trei comisii", a declarat senatorul Darius Valcov, presedintele Comisiei pentru administratie publica, potrivit Agerpres.

In cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Darius Valcov le-a reprosat liberalilor ca, desi un ministru de Interne al PNL a promovat Codul rutier, acum parlamentarii liberali se opun sau se abtin.

"Cand s-a depus proiectul de catre ministrul dumneavoastra, nu ati vazut aceste lucruri? Discutam de peste doua luni de zile pe acest proiect. (...) Haideti sa vedem cand dam dovada de seriozitate", le-a spus Valcov senatorilor liberali.

In replica, senatorul PNL Dian Popescu i-a cerut colegului sau sa nu mai politizeze subiectul.

"Nu ministrul de Interne l-a initiat (Codul rutier - n.r.) si l-a trimis spre Parlament, ci Guvernul Romaniei. Daca vreti si politic, ministrul de Interne, cand a promovat acest cod pe site, care a revoltat inclusiv PSD (...), a fost retras. (...) Sa nu mai bagam politicul si faptul ca e ministru liberal, ca e ministru PSD. Nu are nicio legatura. Ne-am spus punctul de vedere vizavi de un cod, ca nu are o filosofie corecta si ca nu fluidizeaza traficul. Acest cod nu face altceva decat sa amendeze", a spus Popescu, precizand ca va vota pentru respingerea raportului.

Senatorul PNL Viorel Grigoras a declarat ca va vota impotriva, argumentand ca "multitudinea de amendamente" care ar putea fi aduse Codului rutier ar "bulversa" conducatorii auto, atat pe cei profesionisti, cat si pe amatori.

"Totul, asa cum e conceput acum, se rezuma la faptul ca urmarim sa incasam amenzi", a sustinut Grigoras, adaugand ca exista o stare de totala nemultumire din partea participantilor la traficul rutier.

La randul sau, senatorul PDL Traian Igas a apreciat ca acest proiect de lege are lucruri bune, "dar si lucruri care nu vin in intampinarea opiniei publice" si a precizat ca se va abtine de la vot.

Presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc, a criticat absenta de la dezbateri a conducerii Ministerului de Interne.

"Am observat, pe toata perioada dezbaterilor, ca din partea ministerului nu s-a lucrat mai deloc cu o sustinere serioasa, ma refer aici la varful ministerului, ministru sau secretar de stat, cel putin. (...) Ma refer la o sustinere care are legatura cu politica ministerului in sensul acesta. Cred ca si din acest motiv, Codul rutier, asa cum a fost propus de Guvern, ministrul de Interne, Ministerul de Interne, ajunge astazi sa fie modificat foarte, foarte serios", a sustinut senatorul PNL.