In 3 ani, atat partidele aflate azi la putere cat si cele trecute intre timp in opozitie au format noi si noi aliante, de care probabil nici ele nu-si mai aduc azi aminte. Isi mai aminteste Victor Ponta, care luni a lansat USD, ca, pe langa USL, mai este intr-o alianta numita ACS?

Mai retine cineva ca in opozitie Forta Civica si PNTCD au anuntat, inainte de a discuta o posibila alianta cu Miscarea Populara, Alianta DA?

Inainte de campania electorala pentrru alegerile europarlamentare din 25 mai, HotNews face un scurt inventar al aliantelor si coalitiilor facute si desfacute peste noapte in ultimii 3 ani.

Aliante pe partea stanga:

  • Luni, PSD, PC si UNPR au anuntat infiintarea aliantei electorale Uniunea Social Democrata (USD). Premierul Ponta  si-a si insusit pentru USD electoratul USL, Uniunea Social Liberala care cuprinde si PNL si care a fost fondata in februarie 2011. "O noua alianta care are doua din cele trei litere ale USL, dar isi propune sa aiba 100% din mesajul si obiectivele cu care ne-am prezentat in fata oamenilor din 2011 incoace", si-a descris liderul PSD noua alianta.
  • In paralel, UNPR si PSD formeaza Alianta de Centru-Stanga (ACS) in interiorul USL si acum si al noii USD. ACS a fost infiintata in iulie 2012, dupa alegerile locale si inainte de alegerile parlamentare, insa nu a fost de la inceput parte a USL, ci a functionat ca vehicul prin care PSD si UNPR isi ofereau sustierea reciproca in alegerile legislative. Inregistrata la tribunal in august 2012, ACS a fost acceptata in cele din urma in cadrul USL (prin acordul PNL si al PC), UNPR primind astfel si un loc in Guvernul Ponta II - vicepremierul Gabriel Oprea.
  • In schimb, PC si PNL formeaza inca, de jure, Alianta de Centru-Dreapta (ACD), in interiorul USL, desi liberalii nu sunt si in noua USD. In 27 iunie 2013, conservatorii au anuntat ca practic ACD nu mai exista de facto, in conditiile in care nu mai au niciun dialog formal cu liberalii, insa alianta nu s-a desfiintat legal, intrucat aceasta a reprezentat vehiculul prin care PC s-a alaturat USL.
  • Si, daca nu era suficient de neclar, Uniunea Social-Democrata - USD se numea formatiunea politica constituita in anul 1995, prin fuziunea Partidului Social-Democrat Roman (PSDR) al lui Sergiu Cunescu cu Partidul Democrat (PD) condus atunci de Petre Roman, ajuns in prezent senator PNL, ales din partea USL.

Aliante pe partea dreapta:

  • In prezent, PDL este cel mai mare partid de Opozitie, insa in ultima perioada a suferit de pe urma plecarilor unor parlamentari.
  • Astfel, fostul deputat democrat-liberal Eugen Tomac (fostul sef al PDL Diaspora) conduce Partidul Miscarea Populara, practic aripa politica a Fundatiei Miscarea Populara, infiintate la initiativa preseintelui Traian Basescu. In PMP a venit recent si deputatul Elena Udrea, cea care a pierdut alegerile interne din PDL in fata lui Vasile Blaga, care a iesit astfel presedinte al formatiunii democrat-liberale.
  • Fundatia Miscarea Populara l-a cooptat recent pe primarul Clujului, democrat-liberalul Emil Boc, acesta pastrandu-si, fara probleme, functia de edil, pentru ca a ramas membru al PDL, in conditiile in care ONG-ul la care a aderat nu este un partid politic.
  • PNTCD a mers in alegerile parlamentare din decembrie 2012 impreuna cu PDL si cu Forta Civica, sub vehiculul electoral ARD - Alianta Romania Democrata.
  • Dupa alegeri, in martie 2013, PNTCD a facut alianta seperat cu Forta Civica - Alianta pentru Dreptate si Adevar (ADA). Denumirea preia aproximativ brandul vechii Aliante Dreptate si Adevar infiintate in 2003 de PNL si Partidul Democrat, in fruntea careia Traian Basescu avea sa ajunga presedinte la alegerile din 2004.
  • In septembrie 2013, la Alianta pentru Dreptate si Adevar (PNTCD-FC) a aderat Initiativa Romania Liberala (IRL), un grup de disidenti desprins din PNL, din care fac parte politicieni ca primarul sectorului I, Andrei Chiliman, deputatul Diana Tusa, fostul vicepresedinte al PNL Vlad Moisescu.
  • Insa, in 3 februarie 2014, seful taranistilor, Aurelian Pavelescu, a declarat ca PNTCD nu mai poate discuta cu Forta Civica, a fostului premier Mihai Razvan Ungureanu, pana cand FC nu-si va rezolva o problema privind indeplinirea numarului minim de membri de partid.

Partidul Poporului - Dan Diaconescu, important partid de Opozitie ca numar de membri, se manifesta ca formatiune politica de tipul "cach-all", care isi propune sa "prinda" si alegatorii de la dreapta si pe cei de la stanga. In prezent, insa, parlamentarii sai sunt "prinsi" de partidele de la Putere. La Camera Deputatilor, de la PP-DD au plecat 25 de parlamentari, covarsitoarea majoritate la cele 3 partide care acum formeaza USD. PP-DD a ramas astfel cu 24 de deputati. La Senat, grupul PPDD s-a desfiintat, ramanand doar 4 senatori ai partidului, in urma migratiei masive catre Putere.

Partid etnic, cu larga pozitionare, UDMR nu a anuntat intrarea in vreo combinatie politica inainte de alegerile europarlamentare, dupa ce, in urma cu 5 ani a mers la scrutin impreuna cu radicalii maghiari.