Agentia Nationala de Integritate (ANI) arata intr-un punct de vedere remis Guvernului ca o persoana care ocupa functia de ales local si este numita in Guvern intra in stare de incompatibilitate, potrivit unor surse guvernamentale. Astfel, pentru a evita incompatibilitatea, persoana respectiva trebuie sa demisioneze inainte de numirea in Guvern. Punctul de vedere al ANI a fost trimis la o solicitare a Guvernului, solicitare datata luni, 10 februarie.

Raspunsul ANI nu face referire la persoane, dar este clar ca are in vedere situatia creata prin propunerea PNL ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, sa devina ministru al Internelor si vicepremier.

ANI arata, in raspunsul adresat Secretariatului General al Guvernului, ca incompatibilităţile privind aleşii locali sunt reglementate de art. 87 din Legea nr. 161/2003, care arata ca:

  • Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu:    
  •     j) funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat sau o altă funcţie asimilată acestora;

In ceea ce priveste functia de membru al Guvernului, aceasta este - potrivit art. 84, Legea 161/2003 - incompatibila cu:

  •     a) orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie;"

"Având în vedere dispozitiile legale citate, opinăm că detinerea simultană a calitătii de primar si a celei de membru al Guvernului, generează o stare de incompatibilitate", arata ANI.

Agentia Nationala de Integritate mai arata ca, pentru a nu intra in incompatibilitate, un primar propus pentru a ocupa un loc in Guvern trebuie sa demisioneze inainte de numirea in Guvern.

Vom reveni cu amanunte