Aproximativ 8.000 de membri si simpatizanti ai PDL au participat, sambata, la un miting anti-USL, in fata Guvernului, cerand demisia Executivului Ponta si a presedintelui Senatului, Crin Antonescu. De la manifestatia PDL, care a pornit din fata Ateneului Roman si s-a incheiat in Piata Victoriei, nu au lipsit nici atacurile din partea liderilor democrat-liberali la adresa presedinteului Traian Basescu si a celor care au parasit PDL pentru a forma Partidul Miscarea Populara. La mitingul au participat candidatul PDL pentru alegerile prezidentiale, Catalin Predoiu, presedintele partidului, Vasile Blaga, si alti lideri, precum Gheorghe Flutur, Liviu Negoita, Monica Macovei, Theodor Stolojan, Traian Ungureanu, Mircea Hava, Dorin Florea, Andreea Paul.

Mitingul PDL la GuvernFoto: Hotnews

Mitingul democrat-liberalilor a inceput in Piata Revolutiei, unde s-au adunat cateva mii de manifestanti, care au scandat impotriva Guvernului si a USL, cerand demisia premierului social-democrat Victor Ponta si a presedintelui liberal al Senatului, Crin Antonescu.

Pancarta la protestul PDL

Pancarta la protestul PDL

Foto: Hotnews

"Romania nu e colonie USL", "V-au promis bani, v-au dat impozite", scria pe pancartele manifestantilor. De asemenea, PDL-istii au criticat si atitudinea premierului Ponta in timpul accidentului aviatic din Apuseni, in care au murit doi oameni: "Romanii jelesc, Ponta chefuieste", scria pe pacarte. Prim-ministrul a fost taxat si pentru actiunile de deszapezire: "Ponta joaca baschet, Romania la cos".

Pe scena ampalsata in Piata Revolutiei, presedintele partidului, Vasile Blaga, a lansat atacuri la adresa USL si a masurilor economice ale Guvernului, acuzand Puterea de "delapidare".

"Oamenii astia nu se pricep la nimic. Numai un Guvern socialist a fost in stare ca, intr-un an binecuvantat de Dumnezeu, cu o recolta agricola buna, dupa ce au inventat si au marit 30 de taxe, sa aiba incasari la buget cu 10 miliarde mai mici. Atat au furat, atat au delapidat", a spus Blaga.

Justitia si statul de drept au fost alte teme de atac la adresa guvernarii USL.

"Mai ales suntem astazi in Piata Revolutiei pentru a le cere lui Ponta si Antonescu sa plece, sa demisioneze. Ponta si Antonescu sunt incompatibili cu Romania, sunt incompatibili cu drumul european. (...) Noi nu ne-am pus pavaza in fata justitiei, indiferemt cat ne-a durut cateodata ca si cete un coleg de-al nostru avea probleme. Asta e PDL-ul", a mai spus seful PDL.

Manifestant pe Guvern

Manifestant pe "Guvern"

Foto: Hotnews

"Un sfert din ei umplu puscariile si locul celorlalti e cam tot pe acolo, asta este cel mai cinstit guvern. Avem o clasa politica ce este in stare sa dea foc Romaniei ca sa scape de puscarie", a afirmat, la randul lui, europarlamentarul Theodor Stolojan.

Candidatul PDL la alegerile prezidentiale, Catalin Predoiu, a facut aluzie la prezenta premierului Ponta la un restaurant, in timpul derularii actiunilor de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni, din 20 ianuarie, in urma caruia au murit studenta Aura Ion si pilotul Adrian Iovan.

"Nu vrem sa lasam Romania unor impostori care se imbuiba atunci cand romanii mor. In campaniile care vor urma, ne vom indrepta catre oameni", a afirmat Predoiu in discursul sau.

"Au murit oameni cu zile in accidentul din Apuseni. Unde era Ponta? La televizor", a spus si Vasile Blaga.

  • Vasile Blaga, atac la presedintele Basescu: "Eu nu voi incheia niciun pact de coabitare cu Ponta sau Antonescu, altii au facut-o"

Vasile Blaga

Vasile Blaga

Foto: Hotnews

Liderii PDL au lansat atacuri si la adresa presedintelui Traian Basescu si a fostilor colegi de partid care au plecat pentru a forma Partidul Miscarea Populara si Fundatia Miscarea Populara.

Presedintele PDL a lansat atacuri aluzive la Basescu si PMP, fara, insa, a-i mentiona explicit, Vasile Blaga subliniind ca el nu va semna niciun act de coabitare cu liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu.

"PDL nu este locul in care ipocrizia sa fie dusa la maximum. PDL nu este nici macar locul celor care stau cu fundul in doua luntrii. PDL este locul oamenilor hotarati", a spus Blaga.

"Si sa va mai spun un lucru, ca tot aud bazaconii la cate o fatuca sau la cate unul plecat de pe la noi, cat sunt eu presedintele acestui partid, niciodata n-o sa inchei un pact de coabitare cu USL, Ponta sau Antonescu. Altii au incheiat", a adaugat seful PDL.

Si europarlamentarul Traian Ungureanu, amfitrionul mitingului, a avut atacuri voalate la adresa Fundatiei Miscarea Populara, a Partidului Miscarea Populara si a liderilor acestora.

"Portocaliu nu se face verde, nu se face rosu, nu se face tandari. (...) Avem un lider ales, nu adus si nu impus. Vreau sa intelegem cu totii un lucru: cine a pus fundatia PDL si cine a pus in miscare PDL nu va mai rabda nicio fundatie si nu se va teme de nicio miscare. Omul nostru este Vasile Blaga", a spus Traian Ungureanu.

Protestatarii s-au deplasat apoi, in cloana, pe bulevardele Magheru si Lascar Catargiu, unde au scandat lozinci antiguvernamentale si au cerut demisia Guvernului Ponta. Circa 8.000 de persoane au participat la mars, fiind blocat sensul de circulatie rutiera catre Piata Victoriei.

  • Protest cu cosul de baschet in fata Guvernului

Baschet la Guvern

Baschet la Guvern

Foto: Hotnews

La sediul Guvernului, cei circa 8.000 de PDL-isti au cerut din nou demisia Cabinetului Ponta, premierul fiind, insa plecat in Rusia, La Soci, unde vineri a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarna.

In fata Palatului Victoria, pe langa pancarte si bannere cu mesaje antiguvernamentale, manifestantii au adus si cu un cos de baschet pe care l-au montat ostentativ la Guvern, aruncand cateva mingi, cu caricatruri ale premierului alaturi - aluzie la faptul ca Victor Ponta juca baschet in timp ce incepeau operatiunile de deszapezire in urma ninsorilor masive din ianuarie.

Dupa strangerea tuturor manisfestantilor in Piata Victoriei, aproximativ 15 minute a mai durat mitingul la Guvern, protestul incheindu-se in jurul orei 13.20, desi era programat sa dureze pana la ora 14.00.

Organizatorii au sustinut ca 15.000 de manifestanti au participat la mitingul PDL.

  • HotNews.ro a transmis principalele momente ale desfasurarii mitingului

Ora 13.30 Mitingul PDL s-a incheiat. Participantii au manifestat circa 15 minute in fata Guvernului. In anuntul privind mitingul, PDL mentiona ca "in Piata Victoriei se va stationa vreme de jumatate de ora, pana in jurul orei 14.00".

Ora 13.10 Aproximativ 8.000 de persoane au ajuns in Piata Victoriei. Manifestantii protesteaza in fata Guvernului si cer demisia Executivului. Reamintim ca premierul Victor Ponta se afla la Soci (Rusia), unde a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna. "Ponta sa ramana in Rusia si noi in Piata Victoriei", le-a spus manifestantilor europarlamentarul PDL Traian Ungureanu.

Ora 12.30Aproximativ 6.000 de persoane marsaluiesc pe bd. Magheru, indreptandu-se spre Guvern.

Ora 12.10 Participantii la miting au pornit in mars spre Piata Victoriei.

Ora 12.00 Vasile Blaga: Eu nu voi incheia niciun pact de coabitare cu Ponta sau Antonescu, altii au facut-o

Liderul PDL, Vasile Blaga, a lansat si atacuri la adresa Partidului Miscarea Populara (PMP) si a presedintelui Traian Basescu, fara insa a-i nominaliza explicit.

In context, Blaga a subliniat ca el nu va face nicio intelegere cu liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu. "Si sa va mai spun un lucru, ca tot aud bazaconii la cate o fatuca sau la cate unul plecat de pe la noi, cat sunt eu presedintele acestui partid, niciodata n-o sa inchei un pact de coabitare cu USL, Ponta sau Antonescu. Altii au incheiat", a afirmat Blaga.

Si europarlamentarul Traian Ungureanu a avut atacuri voalate la adresa Fundatiei Miscarea Populara, a Partidului Miscarea Populara si a liderilor acestora. "Vreau sa intelegem cu totii un lucru: cine a pus fundatia PDL si cine a pus in miscare PDL nu va mai rabda nicio fundatie si nu se va teme de nicio miscare. Omul nostru este Vasile Blaga", a spus Traian Ungureanu.

Ora 11.30 Theodor Stolojan, in discursul sau: "Avem o clasa politica ce este in stare sa dea foc Romaniei ca sa scape de puscarie"

Ora 11.15 "Nu vrem sa lasam Romania unor impostori care se imbuiba atunci cand romanii mor. In campaniile care vor urma, ne vom indrepta catre oameni", a afirmat Predoiu in discursul sau.

Ora 11.10 Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu sustine un discurs. Alaturi de acesta, pe scena amplasata in piata, se mai afla presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, precum si Theodor Stolojan, Monica Macovei, Gheorghe Flutur, Traian Ungureanu, Anca Boagiu, Andreea Paul si alti membri ai partidului.

Ora 11.00 In Piata George Enescu s-au strans cateva mii de oameni.

Potrivit unui comunicat de presa al PDL, citat de Agerpres, protestul va avea loc in Piata George Enescu (langa Atheneul Roman) unde se va stationa de la ora 11.00 pana la 12.30. Ulterior, se porneste in mars spre Piata Victoriei via bld. Magheru si bld. Lascar Catargiu. In Piata Victoriei se va stationa vreme de jumatate de ora, pana in jurul orei 14.00.

Presedintele PDL Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean, va participa la miting impreuna cu o suta de membri ai filialei. Printre cei care vor merge la miting se mai numara senatorul Cristian Florian, membri ai Biroului Permanent Judetean, primari si viceprimari, potrivit purtatorului de cuvant al organizatiei PDL Bistrita-Nasaud, Doris Moldovan.

Ioan Oltean a afirmat in ianuarie ca actualul Guvern poate fi dat jos numai prin actiuni in strada.

"Singura modalitate prin care acestia pot fi dati jos este, din pacate, iesirea in strada a populatiei. Apararea statului de drept si a institutiilor statului de drept, apararea interesului general trebuie facuta in strada. Acolo este singurul loc unde, in momentul acesta, PDL si toti cei care sunt constienti de necesitatea unei asemenea lupte pot sa devina eficienti", afirma Oltean in urma cu doua saptamani.