Fostul consilier prezidential Adrian Radulescu i-a transmis, joi, o scrisoare deschisa deputatului Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind achizitia terenurilor din Calarasi achizitionate de Ioana Basescu, in care precizeaza ca nu va da curs invitatiei de a fi audiat de comisie.

Adrian Radulescu isi argumenteaza decizia de a nu da curs invitatiei de a fi audit invocand faptul ca instituirea unei obligatii in sarcina unui cetatean de a se prezenta pentru a fi audiat in fata unui organism care nu apartine autoritatii judecatoresti contravine dispozitiilor constitutionale referitoare la justitie si la drepturile si libertatile cetatenesti.

"O comisie parlamentara de ancheta reprezinta doar o forma de exercitare a controlului parlamentar, deci nu poate avea atributii jurisdictionale", mentioneaza Radulescu in scrisoarea deschisa citata de Mediafax.

El si-a argumentat decizia si prin faptul ca invitarea sa in fata comisiei parlamentare nu este justificata prin raportarea la obiectivele acesteia, respectiv "transabilitatea terenurilor instrainate", "verificarea situatiei subventiilor", "verificarea statutului juridic si al raporturilor de proprietate", "verificarea structurii de cultura a exploatatiilor agricole", "verificarea legalitatii tranzactiilor cu terenuri".

Radulescu a mentionat ca aceste aspecte trebuie analizate in raport responsabilitatile si atributiile legale specifice institutiilor statului implicate in aceste activitati, el neavand nici o competenta legala pentru "a pune la dispozitia comisiei intreaga documentatie necesara indeplinirii eficiente a mandatului incredintat comisiei de catre Parlamentul Romaniei", asa cum i s-a cerut in invitatia pe care i-a adresat-o comisia.

"Avand in vedere cele expuse anterior (cadrul constitutional si lipsa totala a unor informatii relevante pentru obiectivele pe care vi le-ati propus), va informez, cu tot respectul, ca nu voi da curs invitatiei de a ma prezenta pentru audiere la Comisia parlamentara de ancheta pe care o conduceti", a aratat Radulescu in scrisoarea adresata lui Nicolicea.

Fostul consilier prezidential Adrian Radulescu nu s-a prezentat, miercuri, la Comisia parlamentara de ancheta privind terenurile din Calarasi desi i-au fost trimise 2 invitatii la Cotroceni, a declarat senatorul PSD Gabriela Firea, aratand ca ii va fi transmisa acestuia invitatie si la domiciliu.

"In acest moment au fost transmise doua invitatii pentru domnul Adrian Radulescu. Prima a fost inainte de acea perioada de inzapezire cand domnia sa era consilier prezidential si a fost transmisa aceasta invitatie la Administratia Prezidentiala si a mai fost transmisa ulterior dupa ce au fost reluate audierile la Comisie dupa deszapezire inca o invitatie. L-a sunat si domnul presedinte (al Comisiei Nana - n.r.) Nicolicea pe domnul Radulescu. Am inteles ca nu a raspuns la telefon", a afirmat Firea.

Ea a spus ca sub nicio forma nu se pune problema obligativitatii sau a aducerii cu mandat a lui Adrian Radulescu la Parlament deoarece aceasta Comisie nu este organ judiciar sau de politie, dar ca fostul consilier prezidential daca respecta valorile democratice se va supune regulilor si va veni.

Comisia Calarasi i-a audiat miercuri pe reprezentantii firmelor din judetul Calarasi implicate in situatia terenului achizitionat de Ioana Basescu.