"Am decis ca maine in Biroul Permanent al Senatului sa fie prezentat proiectul de lege (al USL - n.red.)prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale sa treaca in coordonarea Ministerului de Interne, a Departamentului pentru Situatii de urgenta, pentru a avea o buna coordonare, in asa fel incat sa avem o structura mai putin birocratica si o raspundere foarte clara", a anuntat duminica premierul Victor Ponta, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Seful Executivului l-a acuzat din nou pe Traian Basescu de faptul ca l-ar proteja pe directorul STS, Marcel Opris:"Din considerente strict politice si personale probabil Traian Basescu refuza asumarea raspunderii de catre directorul STS pentru accidentul din Apuseni", a afirmat Victor Ponta.

Victor Ponta considera ca, prin trecerea STS in coordonarea Departamentului pentru Situatii de urgenta, recent infiintat de Guvern si condus de Raed Arafat, va exista o mai buna coordonare a institutiilor cu atributii in situatii de urgenta.

Victor Ponta a sustinut ca raportul pe care l-a prezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii indica disfunctionalitati in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni inclusiv la nivelul STS, dar ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa adopte masuri impotriva conducerii acestui serviciu, deoarece "nu are curaj si probabil este santajat si are interese personale legate si de o implicare a STS in alegerile prezidentiale din 2009 si referendumul de demitere a presedintelui din 2012".

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa sedinta CSAT a carei tema a fost accidentul aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, ca in ultima perioada "s-a instalat public, prin persistenta unor minciuni", mesajul ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) trebuia sa faca localizarea exacta a locului accidentului, spunand ca acest lucru este o minciuna si ca STS nu are nici echipament si nici dreptul legal in acest sens. El a aratat ca actiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonata in conformitate cu reglementarile in vigoare si de aceea a fost un esec, "cum a catalogat-o si prim-ministrul".

Presedintele a mai adaugat ca primul ministrul a cerut trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne si destituirea sefului Serviciului, seful statului precizand insa ca niciuna din variante nu este viabila si ca doar daca cineva poate dovedi ca STS are capabilitati mai mari decat cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu va sta pe ganduri in ceea ce priveste cererea de demitere a directorului Serviciului.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale functioneaza in prezent in baza LEGII nr.92/1996, lege publicata in Monitorul Oficial nr.169 in 30 iulie 1996, care ii confera personalitate juridica si autoritate in domeniul telecomunicatiilor speciale. Potrivit legii de functionare, activitatea STS este coordonata de Parlamentul Romaniei, prin comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. De asemenea, activitatea Serviciului este organizata si coordonata de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. STS isi desfasoara activitatea cu respectarea Constitutiei Romaniei si a legilor tarii, a hotararilor CSAT si ale Guvernului, precum si a regulamentelor militare generale.